Prognoza meteo anunţă o premieră pentru această lună

Prognoza meteo anunță, pentru prima dată, o vreme normală pentru octombrie în timpul zilei, cu temperaturi în medie, dar și cu probabilitatea înregistrării ploilor de toamnă. Spre seară, însă, apar primele semne ale valului de aer rece venit din nord. În Pitești, marți, se înregistrează 20 de grade ziua.

Vremea 23 octombrie în ţară
Marți, regimul termic diurn va fi caracterizat de valori în general în jurul mediilor climatologice specifice perioadei, exceptând regiunile sudice şi sud-estice, unde vremea va fi uşor mai caldă decât în mod obişnuit. În vestul, nordul şi centrul ţării, precum şi în zonele de deal şi munte, ziua cerul va fi parţial noros şi va ploua pe arii restrânse, dar spre seară şi noaptea nebulozitatea se va accentua şi aria ploilor se va extinde, iar cantităţile de apă vor fi izolat mai însemnate. Pe crestele montane, precipitaţiile vor fi şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare.

În restul teritoriului, înnorările vor fi temporare, iar ploi slabe se vor semnala pe suprafeţe mici. Vântul se va intensifica treptat în partea a doua a intervalului, cu rafale de 55...60 km/h îndeosebi în zonele intracarpatice, iar la munte va sufla tare, rafalele urmând să depăşească 80...90 km/h, îndeosebi la altitudini mari. ANM estimează că temperaturile maxime se vor încadra între 11 şi 21 de grade, iar cele minime, mai ridicate decât cele normale ale datei, între 2 şi 12 grade. Presiunea atmosferica va scădea dinspre nord-est, la valori semnificativ mai mici decât cea normală. De marți seară, dar mai ales de miercuri, vremea se schimbă radical din cauza un val de aer venit din nordul continentului, spun specialiștii.

Cum va fi marţi la munte
Cerul va fi parţial noros şi va ploua, ziua pe arii restrânse, dar spre seară şi noaptea nebulozitatea se va accentua şi aria ploilor se va extinde, iar cantităţile de apă vor fi izolat mai însemnate. Pe creste, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare. Vântul se va intensifica treptat, iar în a doua parte a intervalului va sufla tare, rafalele urmând să depăşească 80...90 km/h, îndeosebi la altitudini mari. Temperatura aerului va fi în scădere.