Profesorul de religie de la „Zinca” - anchetat pentru campanie proreferendum în timpul orelor

Săptămâna trecută, aproape că nu a fost român care să nu-şi fi dat cu părerea vizavi de organizarea referendumului pentru redefinirea conceptului de familie. La modul declarativ, pentru că atunci când a fost vorba să meargă la urne, cei mai mulţi au preferat să nu-şi exercite votul. Din păcate, acest referendum a avut şi un efect colateral distructiv, dezbinând mai mult ca oricând societatea românească. Astfel, România s-a scindat practic în două tabere extrem de virulente în acuzaţii şi care s-au întrecut care mai de care în informaţii false şi manipulări. În acest context, susţinătorii fiecăreia dintre cele două tabere au încercat să promoveze propriile opinii prin orice mijloace, chiar dacă uneori acţiunile lor excedeau cadrului legal sau, pur şi simplu, elementarului bun-simţ. Aşa se face că am asistat la campanii electorale în şcoli şi biserici, dar şi la scene de-a dreptul revoltătoare, precum promovarea referendumului la slujbe de înmormântare. Conform informaţiilor noastre, şi în Argeş avem cel puţin un caz de campanie proreferendum într-o unitate de învăţământ.
# Propagandă pentru referendum la orele de religie
Săptămâna trecută, părinţii unor elevi ai Colegiului Naţional „Zinca Golescu” ne-au semnalat telefonic faptul că profesorul Cornel Dragoş şi-a dedicat orele de religie din ultimele zile referendumului pentru redefinirea familiei în Constituţie. Potrivit relatărilor acestora, cadrul didactic ar fi încercat în cadrul lecţiilor să-i convingă pe elevii ajunşi la vârsta majoratului să voteze „Da”, deşi legea interzice propaganda de orice fel - pro sau contra - în unităţile de învăţământ, cu atât mai mult în timpul orelor de curs, când se presupune că profesorul şi-a planificat o anumită lecţie de predat. „Noi ne trimitem copiii la şcoală să înveţe, nu să ia parte la campanii electorale, indiferent de ce natură sunt acestea. Niciun profesor nu are dreptul să le impună sau să le inducă copiilor propria opinie, ca să nu zic să-i manipuleze” - este opinia unui părinte deranjat de cele mai recente „lecţii” ale profesorului Cornel Dragoş. Deşi în majoritatea timpului îşi respectă cu conştiinciozitate misiunea de dascăl, fiind un exemplu pentru elevi şi participând la numeroase activităţi cultural-educative, uneori din exces de zel depăşeşte cadrul legitim al orelor de curs. Aşa se face că nu este prima dată când proful de religie de la „Zinca” îşi uită rolul pe care îl are la catedră: în urmă cu trei ani, după incendiul de la Colectiv, acesta le-a spus elevilor că tragedia s-a întâmplat pentru că era Halloween, iar tinerii care au murit acolo sau care au rămas mutilaţi pe viaţă ascultau muzică rock. 
# Conducerea liceului nu tolerează astfel de comportamente
La trei ani de la declaraţiile halucinante vizavi de „cauzele” tragediei de la Colectiv, profesorul Cornel Dragoş va face de această dată obiectul unei investigații pe care o va demara chiar directorul Colegiului,  Maria Broștescu. Aceasta a susținut că nu i-a ajuns nimic la urechi, dar că nu va tolera situația: „Sunt surprinsă, pentru că nu a venit nimeni cu o astfel de sesizare, desigur că astfel de comportamente nu sunt de tolerat, dacă acestea există. Cred că normal ar fi fost ca și conducerea liceului să fie anunțată de părinții şi elevii care susțin această variantă. Nu știu cu exactitate dacă aceste lucruri s-au întâmplat, dar voi demara o anchetă la nivelul instituției, ba chiar îi invit pe părinți să vină și să își susțină punctul de vedere”, a precizat directorul prestigiosului Colegiu Naţional „Zinca Golescu”, prof. Maria Broștescu.
La rândul său, şeful învățământului argeșean, Dumitru Tudosoiu, a declarat că orice cadru didactic trebuie să fie responsabil pentru ceea ce susține în fața elevilor: „Eu nu știu dacă așa s-au întâmplat lucrurile, dar fiecare cadru didactic trebuie să fie responsabil de ce spune elevilor, fie că e din programa școlară, fie ca apreciere personală. Educația la clasă ține cont și de programă și de părerea personală, ca sfaturi pentru tânăra generație. Nu știu dacă a zis sau nu, dar vom verifica”.


 

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta