Produsele ce nu sunt făcute din lapte nu vor mai putea fi numite lactate


Lapte de soia", "lapte de migdale", "smântână vegetală" sau "brânză vegetală" sunt doar câteva dintre denumirile pe care nu le vom mai putea întâlni în curând. Potrivit unei propuneri legislative înregistrate recent la Senat pentru dezbatere, denumirea de lapte sau produse lactate nu va mai putea fi folosită în cazul produselor vegetale.

De fapt, propunerea legislativă de la Senat are rolul de a transpune în legislația națională o serie de prevederi cuprinse în legislația europeană din domeniul producției și prelucrării laptelui și are nevoie, pentru a se putea aplica, de adoptarea în Parlament și de publicarea în Monitorul Oficial.

Printre altele, propunerea stabilește că produsele obținute din orice altceva decât lapte de origine animală nu vor mai putea purta denumirea de produse lactate. De fapt, asta înseamnă că, după ce se vor aplica măsurile cuprinse în propunere, nu vom mai putea găsi în magazine produse cu denumirea de lapte de soia, lapte de migdale sau brânză vegetală.

Cei ce vor continua să folosească denumirea de lapte sau produse lactate pentru produsele vegetale vor risca, pe lângă amenzi de până la 50.000 de lei, și supendarea autorizației de prelucrare, producție sau comercializare.

Pe de altă parte, așa cum cum stabilește propunerea legislativă, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale vor trebui comercializate într-un spațiu separat clar față de zona în care se vinde laptele sau produsele lactate, iar etichetele acestor produse vor trebui să conțină atenționări explicite privind conținutul de grăsimi vegetale.

De asemenea, firmele care desfășoară activități în domeniul procesării laptelui crud și producției de lactate ce urmează să fie vândute în țara noastră, inclusiv importatorii, vor putea comercializa produse sub denumirea de lapte și produse lactate doar dacă se vor înscrie într-un registru național al laptelui.

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie adoptat la Parlament, să fie promulgat prin decret prezidențial și să fie publicat în Monitorul Oficial.

 

 

Sursa: avocat.net