Producătorii argeşeni susţin programul „Carne de porc din fermele româneşti”

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat săptămâna trecută proiectul de lege privind aprobarea Programului „Carne de porc din fermele româneşti”. Acest proiect vizează stabilirea cadrului juridic pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru fermele de creştere a porcilor, în vederea depăşirii dificultăţilor înregistrate de către producătorii agricoli din acest sector zootehnic şi menţinerii cel puţin a nivelului actual de producţie.

Programul „Carne de porc din fermele româneşti” este susţinut de Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), asociaţie din care face parte şi omul de afaceri argeşean Marius Dicu, reprezentantul Suinprod Radic şi, în acelaşi timp, al producătorului de mezeluri Radic Star. Reprezentanţii asociaţiei au atras atenţia, în repetate rânduri, asupra situaţiei cu care se confruntă producătorii de carne de porc: „În ultimii doi ani, din cauza embargoului Rusiei la importul de carne de porc din Europa, piața României a fost invadată de stocurile de carne de porc din Europa, iar fermierii români au fost nevoiți să vândă perioade îndelungate sub costurile de producție. În anii 2015–2016 importul de carne de porc a crescut cu 46.000 tone față de 2013 astfel că, la nivelul anului 2016, România a cheltuit circa 343,6 milioane euro pentru carnea de porc importată. În aceeaşi perioadă, producătorii români au înregistrat pierderi de 75,8 milioane euro”, se arată într-un comunicat transmis de către APCPR.


Conform proiectului, ajutorul se va acorda de la bugetul de stat, prin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, producătorilor de carne de porc, persoane juridice sau persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale. Programul se va implementa după primirea deciziei Comisiei Europene de acordare a ajutorului de stat şi urmează să se desfăşoare până în anul 2020, suma totală alocată pentru ajutoarele din acest an fiind de 86 milioane de euro. Camera Deputaţilor este for legislativ decizional pentru acest proiect, care a fost adoptat şi de Senat.

 

Sursa: Săptămânalul Ancheta