Producătorii argeșeni dau asigurări că pot alimenta magazinele!

Panica și primul contact pe care populația îl are cu ideea de carantină au generat fenomene absurde în magazinele din România. Începem prin a spune că astfel de fenomene - adică volume uriașe de cumpărături și cozi pe măsură - s-au întregistrat în toate țările care au căzut pradă epidemiei de COVID -19. Autoritățile fac apel în mod repetat la cetățeni să nu se expună excesiv pentru a devaliza magazinele, dând asigurări că accesul la alimente de bază și alte produse trebuincioase nu va reprezenta o problemă. De altfel, acesta este unul dintre motivele pentru care nu s-a intervenit asupra transporturilor de mărfuri în spațiul comunitar. La rândul lor, reprezentanții magazinelor declară că aprovizionarea funcționează bine. Pentru a preveni blocajele, unii dintre ei au dispus deja măsuri cu privire la o cantitate maximă din anumite produse pe care clienții le pot achiziționa odată. Cum stau însă producătorii  și distribuitorii argeșeni am vrut să aflăm, în condițiile în care județul nostru are numeroase companii care produc și alimentează industria de profil. Am discutat, în consecință, cu câțiva dintre cei mai cunoscuți și puternici agenți economici, din diferite domenii. Iată ce au de transmis aceștia publicului „Ancheta”:

 


 LACTATE BRĂDET: „Se vând mai bine brânzeturile cu termen de valabilitate mai mare”


„Cererea de produse a crescut, într-adevăr. Ne dorim să nu apară  probleme şi la noi, dar în acest moment afirm clar că putem asigura în continuu un flux de produse necesar. Ne străduim să ţinem oamenii în continuare la muncă și nu avem probleme cu aprovizionarea de materie primă. Am luat măsuri speciale de dezinfectare cu clor. Dezinfectăm tot... maşinile, curtea fabricii.  Vom încerca în perioada următoare şi o livrare la domiciliu către clienţi. Încercăm să schimbăm puţin logistica, în ideea ca lucrătorii noştri să fie protejaţi. Am comandat echipamente speciale de protecţie, sperăm să ne vină foarte curând. În ceea ce privește consumul, nu aș putea spune că există anumitre preferințe foarte conturate.  Toate produsele sunt căutate, dar, într-adevăr, se vând mai bine brânzeturile cu termen de valabilitate mai mare.”  - Marius Badea, Lactate Brădet 

 

 

 RADIC STAR: „Clienții vor găsi produse proaspete și îi anunțăm că NU am modificat niciun preț!”


Unul dintre cei mai puternici producători alimentari din Argeș și din regiune, respectiv compania Radic Star, dă asigurări că nu s-a schimbat nimic în capacitatea de producție a fabricii și nici în capacitatea de a aproviziona magazinele și supermarketurile pe care le deservește.

„Lucrăm la capacitate normală, producția și livrarea funcționează ca și până acum și - foarte important -  deținem o fermă proprie care asigură necesarul fabricii în situația în care ar putea apărea probleme în aprovizionarea noastră cu materie primă. Dar nu este cazul deocamdată. Dincolo de faptul că, la rândul nostru, implementăm drastic toate măsurile de protecție care se impun pentru siguranța și sănătatea angajaților și a clienților, putem asigura cetățenii că vor găsi la raft carnea și preparatele din carne PROASPETE, marca Radic Star și că NU am modificat absolut niciun preț! Mai mult, încurajăm respectarea noilor restricții privind circulația persoanelor în afara locuințelor, sens în care vom aplica din această săptămâna un sistem de livrări la domiciliu, pentru a veni în sprijinul celor care nu se pot deplasa la magazinele noastre. Ca întotdeauna, suntem alături de clienții noștri și avem încredere că împreună vom depăși această perioadă dificilă.” -  Marius Dicu - Radic Star. 

 


 REGIS: „Vânzările au fost afectate după închiderea restaurantelor!” 


Pe de altă parte, producătorul Regis resimte un recul puternic după închiderea restaurantelor și anularea evenimentelor:

„Noi putem produce normal, dar desfacerea și vânzările sunt afectate semnificativ după ce s-au închis  restaurantele, terasele, târgurile etc.  Eu zic să ne  rugăm la Dumnezeu să ne ierte că am luat-o razna cu totul și nu mai știm de omenie! Știm doar de mâncare, dragoste, băutură și altele” - Florin Ispas, Regis. 

 

 


 PATIPAN MARIANO: „A crescut cererea cu aproximativ 5%”


În industria de panificație, Patipan Mariano anunță, de asemenea, că societatea nu își modifică datele de producție și că va asigura în continuare comenzile necesare:

„Putem spune că suntem bine, am crescut activitatea pe partea de produse ambalate și funcționăm în parametrii normali. Oamenii sunt verificați la intrarea în firmă, se face triajul epidemiologic, se respectă măsurile de siguranță alimentare. A crescut cererea cu aproximativ 5%. Printre cele mai căutate produse rămân pâinea feliată, pâinea ambalată, dar lumea cumpără în continuare și pâine neambalată, aceasta neprezentând absolut nici un risc”  -  Marian  Ambrozie, Patipan Mariano şi Româncuța.

 

 


 ZARIS: „Momentan, chemăm toţi oamenii la muncă!”


Într-o altă societate de gen însă, și anume Zaris, o scădere se înregistrează pe produsele de patiserie, ca urmare a faptului că cei mici, mai ales elevii, stau acasă:

„Aceștia fiind acum izolaţi, a scăzut cererea de produse pe secţia de patiserie cu 30-40%. Per ansamblu,  capacitatea de producţie a fabricii este folosită undeva în jur 70%, faţă de acum două săptămâni, când a început problema coronavirus. Momentan, chemăm toţi oamenii la muncă ca să aibă un venit în aceste timpuri dificile, dar este greu de spus în ce direcție se vor îndrepta lucrurile din punct de vedere al păstrării întregului personal dacă această criză se prelungește foarte mult. Legat de aprovizionare, au apărut niște blocaje din zona Mehedinți, din unde noi ne achiziționam drojdia, o materie primă extrem de importantă. În general, într-o astfel de situație, problemele se leagă în lanț. De exemplu, unii au făcut stocuri, iar alții nu au această posibilitate. Magazinele se bazează pe distribuţia  noastră, dar și aceasta este dependentă de alte sectoare: funcționarea magazinelor cu piese auto, (im)posibilitatea de a realiza ITP-uri etc. Am înțeles, de exemplu, că acest ultim serviciu s-ar opri, ori noi avem programate în perioada următoare mai multe mașini pentru ITP. Dacă nu putem face inspecţia, nu ştim dacă vom mai putea circula cu ele și tot așa.  Sunt multe probleme care se leagă în lanţ.” -  Constantin  Zaharia – Zaris.  

 

 


 APA CRAIULUI: „Cererea a crescut cu 100%”


În producția de apă minerală îmbuteliată din județul Argeș nu se anunță, de asemenea, probleme. La Dâmboviciora, fabrica Apa Craiului funcționează la capacitate maximă:

,,Deocamdată noi lucrăm absolut normal, nu avem niciun angajat cu probleme, toţi sunt din zonă, nu avem veniţi din afară. Cererea a crescut 100%, avem implementat HACCP-ul, sunt monitorizaţi la intrare şi la ieşire.”  - Mihaela Secăreanu - Apa Craiului.

 


 DRIM DANIEL: „Aprovizionăm toate magazinele!” 


Reprezentanții uneia dintre cele mai mari societăți de distribuție din județul nostru, respectiv Drim Daniel, declară că sunt foarte puține și de scurtă durată sincopele în aprovizionarea cu anumite produse:

„Putem asigura un flux continuu, depinde foarte mult de cât produc fabricile. Noi funcţionăm la capacitatea normală, mai sunt sincope în aprovizionare din cauza capacităţii de producţie ale unor fabrici. Acestea au o producţie limitată pe zi, iar dacă cererea depăşeşte aceea capacitate, normal că pentru câteva zile poţi să mai ai nişte întreruperi, dar aceste situaţii sunt rare. Avem contracte şi ne aprovizionăm săptămânal de la fiecare fabrică. Oamenii nu şi-au luat concedii, muncim şi aprovizionăm toate magazinele. Cererea este crescută. Referitor la prețuri, noi, ca distribuitori nu creștem nimic. Vindem la preţurile din fabrici, funcționăm ca  distribuitori autorizaţi ai acestora şi nu umblăm cu niciun bănuţ în sus sau în jos. Numai dacă fabrica creşte preţul, atunci majorăm şi noi, dar cu o notificare de 30 de zile înainte.” - Daniel Trandafir, Drim Daniel.

 

 


 


LACTAG. Producătorul autohton face livrări la uşa clientului!


„Venim în sprijinul comunității noastre și aducem cumpărăturile la tine acasă, GRATUIT în Pitești!” - este anunţul pe care l-a făcut Lactag pe pagina de Facebook, imediat după ce s-au instituit primele măsuri privind izolarea la domiciliu a celor sosiţi de peste graniţe. Comanda minimă este de 50 lei, iar cei interesaţi pot comanda produse lactate marca proprie, dar şi altele, alimente de bază, apă, băuturi, mezeluri, lactate, detergenţi şi tot ce mai ai nevoie dintr-un magazin supermarket. Clienţii au la dispoziţie şi un catalog online, iar comanda se plasează pe telefon, la numărul  0771029480. Se dictează operatorului întreaga listă, iar Casa de Comezi Muntenia pregăteşte pachetul şi îl livrează la domiciliu. 

 

 


 


MARCEA: VIN(e) la tine acasă!


Din 23 martie, Casa de Vinuri Ştefăneşti a dat startul livrării vinurilor proprii la domiciliul clientului, oferta fiind valabilă pentru cetăţenii din Piteşti şi împrejurimi. De asemenea, oferta este valabilă şi pentru restul ţării, prin curierat. „Livrăm cutii întregi, ambalate înainte de apariţia virusului și le desfacem la livrare, pentru siguranță maximă, respectăm toate recomandările pentru dezinfectare.”, este mesajul transmis de producătorul vinurilor Marcea. Pentru cei interesaţi să primească vin direct acasă, sunt puse la dispoziţie două numere de telefon, unde se pot plasa comenzile (0763 644 613 – Nic şi 0722 183 323 – Cosmin). Produsele se pot vedea accesând site-ul www.marcea.ro. Se oferă un discount de 10% la prețurile afișate pe site. Transportul este inclus.
 

 

Preluare Saptamanalul Ancheta