Procurorul argeşean Mihaela Focică a fost audiată la CSM

Nu este normal ca atunci când sunt în teritoriu şi solicit anumite relaţii care sunt necesare pentru soluţionarea anumitor lucrări, când aud numele Focică, să spună: „Vă felicit!” Pentru ce mă felicitaţi? „Pentru că încă mai lucraţi în condiţiile date!”

Săptămâna trecută, procurorul argeşean Mihaela Focică a fost audiată la CSM, în prezenţa ministrului Justiţiei. Fosta directoare a Penitenciarului Colibaşi şi-a exprimat în cadrul şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM punctul de vedere cu privire la raportul Inspecţiei Judiciare realizat în urma controlului la DNA, în urma căruia a izbucnit un uriaş conflict între Anticorupţie şi IJ.

Desemnată să facă parte dintre procurorii care au verificat DNA, Mihaela Focică a fost scoasă la un moment dat din această echipă, eliminarea sa fiind catalogată drept abuzivă, pe motiv că ar fi dorit să facă opinie separată la raportul final. În acest context, în presă au apărut informaţii potrivit cărora fosta procuroare de la DIICOT Piteşti s-ar fi plâns unuia dintre şefii ei de la Inspecţie că DNA ar fi făcut presiuni asupra sa. Scandalul a luat şi mai mare amploare în momentul în care şefa Anticorupţiei, Laura-Codruţa Kovesi, a afirmat că a găsit rătăcit printre hârtii un bileţel uitat de unul dintre membrii echipei de la Inspecţia Judiciară care au verificat DNA şi care conţinea mai multe numere de dosare de corupţie aflate încă în anchetă.

 Focică: „Imaginea Inspecţiei Judiciare este praf!”

La şedinţa de săptămâna trecută de la Consiliul Superior al Magistraturii, Mihaela Focică a declarat că şefii Inspecţiei Judiciare ştiau despre tensiunile din echipa de control, însă nu s-au implicat: „Am rămas în biroul doamnei director Adriana Pampu (n.r. şeful Direcţiei de Inspecţie Judiciară pentru Procurori) şi am spus că doresc să fiu ascultată măcar ca o fostă colegă de birou şi am relatat situaţia că ar exista, la momentul respectiv, în interiorul echipei de control – i-am spus că există tensiuni şi în situaţia în care conducerea nu va interveni şi nu va gestiona această situaţie, s-ar putea ca totul să izbucnească. (...) Cert este că pe toată perioada desfăşurării controlului, conducerea Inspecţiei Judiciare a avut cunoştinţă de tensiunile care existau în interiorul echipei de inspectori şi nu s-au implicat să gestioneze situaţia, dovadă este momentul actual (...) când apar în mass-media documente care conţin informaţii confidenţiale cu sigla IJ şi cu rezoluţiile inspectorului-şef adjunct şi a inspectorului-şef. (…) Este cazul ca aceste lucruri să se oprească, pentru că la momentul actual - să spunem ceea ce trebuie spus: imaginea Inspecţiei Judiciare este praf. Nu este normal ca atunci când sunt în teritoriu şi solicit anumite relaţii care sunt necesare pentru soluţionarea anumitor lucrări, când aud numele Focică să spună: «Vă felicit!» Pentru ce mă felicitaţi? «Pentru că încă mai lucraţi în condiţiile date»”, a spus inspectorul judiciar Mihaela Focică, miercuri, 25 octombrie, în cadrul Secţiei pentru procurori din CSM.

Raportul privind „eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor ce decurg din legi şi regulamente, de către conducerea structurii centrale a Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentelor de către procurorii şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat” a fost finalizat încă de la începutul lunii octombrie, însă momentul dezbaterii acestuia a fost amânat, pentru a se finaliza mai întâi audierile membrilor Inspecţiei Judiciare care au participat la control şi a se clarifica tensiunile din interiorul IJ. Puţinele informaţii care au răzbătut în ceea ce privește concluziile acestui raport demonstrează, de altfel, discordia din Inspecţia Judiciară, în condiţiile în care trei dintre membrii echipei de control vorbeau în termeni laudativi despre activitatea conducerii DNA, iar alţi trei o făceau praf.

Sursa: Săptămânalul Ancheta