PROBLEME LA RCS&RDS

RCS&RDS a înregistrat pierderi în ultimele două trimestre, din cauza voatilității mari a prețurilor de achiziție a energiei electrice, conform economica.net.

Potrivit raportului anul în care RCS&RDS face publice câteva cifre din business-ul cu enerie, se poate observa rezultatul operațional negativ. Compania intenționează să își reducă livrările de energie, mai ales pentru zona de clienți comerciali mari: „Rezultatele activității noastre aprovizionării cu energie sunt dependente de prețul la care suntem capabili să achiziționăm energie. Volatilitatea în costul energiei electrice poate avea un impact negativ asupra rezultatelor noastre financiare şi operaţionale. Achiziționăm energie electrică, apoi o vindem clienților noștri pe platformele de tranzacționare en-gros din România, în conformitate cu prevederile legale aplicabile, care interzic acordurile „over-the-counter. Practicăm prețuri fixe în relaţia cu clienţii noştri, în activitatea de furnizare a energiei electrice, iar creșterea costului energiei electrice achiziționate de pe platformele de tranzacționare poate afecta negativ rezultatele noastre financiare şi operaţionale", se arată în raport.

RCS&RDS a ajuns, prin politica sa agresivă de preţuri, unul dintre furnizorii privaţi importanţi pe piaţa concurenţială de energie electrică. RCS&RDS a înregistrat o cotă de piaţă de 3,6% pe partea de furnizare de energie electrică pentru clienţii finali, potrivit datelor ANRE aferente lunii decembrie 2016.

Compania, care este şi producător de energie regenerabilă, a încercat să construiască propria sa reţea de distribuţie de energie electrică, în două zone din ţară, dar demersul a fost refuzat de reglementatorul ANRE, pe motiv că legislaţia nu permite o reţea de distribuţie alternativă. Compania telecom a dat în judecată ANRE, iar procesul este pe rol.

RCS&RDS a intrat şi pe piaţa furnizării de energie electrică pentru populaţie, dat fiind că, potrivit legii, toţi consumatorii casnici de energie electrică au dreptul, mai nou, să schimbe furnizorul de energie electrică. Iar oferta Digi Energy, serviciul de furnizare de energie, este mai bună, din punct de vedere al preţului final, decât ce primesc acum consumatotrii casnici în sistem reglementat de stat.