Problema apei potabile din Poiana Lacului - pe masa premierului României

Încă dinainte de Paşte, localnicii din Poiana Lacului se plâng de intermitenţe în furnizarea apei potabile din reţeaua publică, în unele zone fiind sistată perioade îndelungate. Deşi primarul Ion Dumitrache a bătut pe la porţile tuturor instituţiilor abilitate din judeţ, nu s-a ajuns la rezolvarea doleanţelor, aşa că săptămâna trecută a luat-o de la capăt. Astfel, a transmis un apel inclusiv către premierul României, Ludovic Orban, căruia i-a cerut sprijinul în această situaţie critică. 


„Către Guvernul României, cabinetul prim-ministrului Ludovic Orban
Prin prezenta vă supunem atenţiei problema intervenită la sistemul de furnizare a apei potabile în comuna Poiana Lacului, judeţul Argeş. 
Astfel, furnizarea apei potabile către consumatori se realizează defectuos la nivelul întregii localităţi, fie prin întreruperi frecvente ale alimentării cu apă în majoritatea satelor, fie prin sistarea totală în cele situate în zonele înalte. 
Vă facem cunoscut că operatorul regional care are în administrare şi exploatare sistemul de alimentare în comuna Poiana Lacului este SC Apă Canal 2000 SA, iar furnizarea apei se realizează prin intermediul Administrare şi Exploatare a Patrimoniului şi Serviciilor de Utilităţi Publice Argeş SA, societate aflată  sub autoritatea Consiliului Judeţean Argeş. 
Încă din anul 2019 am adus la cunoştinţă problemele cu care se confruntă comuna noastră cu privire la alimentarea cu apă potabilă. Prin adresele nr. 7824/22.08.2019, nr. 7825/22.08.2019 şi nr. 7826/22.08.2019 înaintate către SC Apă Canal 2000 SA, Instituţiei Prefectului Argeş şi Consiliului Judeţean Argeş, s-a adus la cunoştinţă faptul că furnizarea apei potabile în comuna Poiana Lacului se realizează cu întreruperi repetate în unele zone, iar în alte zone mai înalte ale localităţii (satele Gărdineşti, Cepari, Găleţeanu, Dealul Viilor), se blochează în totalitate. Am revenit în anul 2020 cu adresele nr. 3442/21.04.2020 şi nr. 3519/27.04.2020 la Instituţia Prefectului – Judeţul Argeş, prin care am semnalat aceleaşi probleme. 
Ca răspuns la aceste adrese s-au făcut numeroase promisiuni, s-au alocat fonduri pentru îmbunătăţirea reţelei de apă, urmând ca distribuirea apei să fie la parametrii normali, dar până acum nu s-a rezolvat nimic.
Având în vedere posibilitatea infectării şi răspândirii virusului COVID-19, populaţia are mai mult ca oricând nevoie acută de apă, lucru de care cetăţenii din anumite sate ale comunei Poiana Lacului nu beneficiază nici până în prezent. 
Menţionăm că despre această situaţie au fost informate următoarele instituţii: Instituţia Prefectului – judeţul Argeş, Consiliul Judeţean Argeş, Direcţia de Sănătate Publică Argeş, Oficiul pentru Protecţia Consumatorilor şi premierul Ludovic Orban. 
Faţă de cele arătate, vă rugăm să ne sprijiniţi pentru remedierea acestei probleme majore şi luarea de măsuri necesare asigurării distribuţiei apei potabile, în comuna Poiana Lacului, la parametrii normali. 
Vă mulţumim anticipat şi sperăm la o rezolvare cât mai rapidă a situaţiei. 
30.07.2020”.

 

 „Se cere respectarea igienei mâinilor, însă nu este apă la robinet!”


Întreruperea frecventă a apei potabile în localitate trenează de mai mult timp, iar administraţia locală a făcut constant diligenţe pentru ca operatorul care se ocupă de furnizare să adapteze reţeaua cerinţelor de consum.

„De vină este Regia de Apă de la Bradu, care se află în subordinea Consiliului Judeţean, pentru că nu a montat pompe şi nu există presiunea necesară pentru ca apa să ajungă la robinetele din gospodăriile localităţii noastre. Însă, în urma insistenţelor mele, s-a găsit o soluţie, şi CJ Argeş a alocat fondurile necesare pentru remedierea problemei, însă nu cred că s-a încheiat achiziţia, de nu s-a făcut niciun progres în acest sens.”, ne-a declarat primarul comunei Poiana Lacului, Ion Dumitrache, care nu mai ştie încotro să o apuce pentru a rezolva situaţia.

 

„Nu este posibil ca în perioadă de pandemie şi de caniculă, localnicii din Poiana Lacului să fie lipsiţi de apă! Cum să ceri oamenilor să respecte normele de igienă, una dintre cele trei cerinţe esenţiale în prevenirea  răspândirii virusului, dacă ei nu au apă la robinet ca să se spele?! Am mers la prefectul Emanuel Soare, pentru că este preşedintele Comitetului Judeţean de Urgenţă, am fost la preşedintele CJ Argeş, Dan Manu, pentru că ei răspund de Regia de Apă, am făcut adrese la DSP şi la Protecţia Consumatorului şi, după cum aţi văzut, chiar şi la premier, deşi mi s-a spus că nu este bine să scriu la guvern. Nu mai putem trăi aşa!”, a declarat primarul Ion Dumitrache.

 

Ca şi localnicii, care au făcut sesizări peste sesizări, speră ca în această vară să scape de calvarul creat de lipsa apei potabile şi să se monteze pompa necesară pentru reglarea presiunii.