Primul deces din România cauzat de virusul West Nile

Primul deces din România cauzat de virusul West Nile. O femeie a murit după ce a fost infectată cu virusul West Nile, având deja o patologie care a cauzat complicații

O femeie de 79 de ani, din Ialomița, a murit, fiind infestată cu virusul West Nile. Virusul se transmite prin înțepătura de tânțar.
Femeia a fost internată în data de 28 iulie cu o patologie complexă şi a murit câteva zile mai târziu.

În ultimii 4 ani nu s-au mai raportat infectări ale virusului, acesta fiind primul caz de deces din România din ultimii ultimii ani.
Ultimele cazuri de infectare cu virului West Nile au fost semnalate în România în octombrie 2015, când două persoane, un bărbat şi o femeie din judeţul Buzău, au fost spitalizate cu forme moderate sau uşoare de boală.
Virusul West Nile se transmite prin înţepătura de ţânţar, însă aproximativ 90% din persoanele infectate nu prezintă niciun simptom. Virusul West Nile are trei efecte diferite asupra oamenilor: infecţia asimptomatică, sindromul de febră uşoară şi al treilea este meningita sau encefalita West Nile. Boala nu se trasmite de la om la om.

CITEȘTE ȘI ... De ce nu trebuie să bei cafea pe stomacul gol!

„Într-adevăr, femeia de 79 de ani din Ialomiţa a fost internată cu suspiciunea de meningită cauzată de virusul West Nile. Medicii au confirmat diagnosticul, femeia având meningoencefalită, iar aceasta, asociată cu celelalte boli de care suferea pacienta, a determinat ca organismul ei să nu poată face faţă acestei infecţii. Potrivit Centrului de prevenire a bolilor din SUA (Center for Disease Control and Prevention, CDC), 70 - 80% din persoanele care sunt infectate cu virusul West Nile nu dezvoltă niciun fel de simptome şi mai puţin de 1% din persoanele care sunt infectate dezvoltă probleme neurologice precum encefalită sau meningită. Din toate formele posibile de boală cauzată de acest virus, rata de mortalitate în grupele de risc, cu precădere persoanele vârstnice cu patologie asociată, este în medie de 4%. Incidenţa formelor grave şi a decesului este extrem de redusă. Nu suntem într-o situatie gravă care să cauzeze îngrijorarea populaţiei”, a explicat pentru MEDIAFAX Laurenţiu Colintineanu.