Primarul oraşului Costeşti a primit distincţia eparhială „Sf. Neagoe Vodă Basarab”

Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, în ziua de cinstire a Sfinților Trei Ierarhi, a oficiat Sfânta Liturghie în măreața catedrală aflată sub ocrotirea Sfântului Prooroc Ilie Tezviteanul din oraşul Costeşti. 

La finele slujbei, ÎPS Calinic i-a oferit primarului localităţii, Ion Baicea, distincția eparhială „Sfântul Neagoe Vodă Basarab”, ca semn de mulţumire pentru eforturile depuse în ultimii ani de autoritățile locale pentru finanțarea unor lucrări de restaurare și înfrumusețare a sfântului locaș de rugăciune. 

Înalt Preasfinția Sa a mulțumit şi membrilor Consiliului Local al orașului Costești și credincioșilor,  pentru grija deosebită arătată față de frumoasa Catedrală, un simbol al solidarității poporului român. Oraşul Costeşti păstrează încă amintirea unei tragedii ce a îndoliat întreaga comunitate. 

Pe 18 aprilie 1930, în Vinerea Mare a Paştelui, bisericuţa din lemn din satul Zorile a ars şi, odată cu ea, şi cei aflaţi în sfântul locaş, care au rămas blocaţi în interior, printre ei fiind şi aproape toţi copiii din sat. La acel moment, pentru ridicarea unei noi biserici, s-a făcut o colectă la nivel naţional, la care au participat creştinii din întreaga ţară. Prin acest act de solidaritate, s-a reuşit construcţia bisericii ce poartă hramul Sfântului Ilie.


Sursa: Săptămânal Ancheta