Primarul Ionel Moloiu: „Agricultura nu stă pe loc! După ce pandemia se va sfârși, trebuie să avem ce pune pe masă”

HÂRSEŞTI. Primarul Ionel Moloiu: „Agricultura nu stă pe loc! După ce pandemia se va fi sfârşit, trebuie să avem ce pune pe masă”

„În plină stare de urgenţă, viaţa trebuie să meargă înainte, firește, adaptată condițiilor impuse de contextul apariției virusului care, iată, ne dă lumea peste cap! Și totuși consider că oamenii de la țară sunt cei care vor trece un pic mai ușor prin această criză, ei având experiența «drămuirii» veniturilor, gospodărindu-se mai bine, cu mai puțină risipă decât cei de la oraș.”, este de părere Ionel Moloiu, primarul localităţii Hârseşti. Acesta consideră că şi asigurarea hranei în mare parte este mai la îndemână, ştiut fiind faptul că ţăranii au în propria gospodărie păsări, animale, cereale, iar pivniţele satului românesc adăpostesc şi ele provizii de legume şi fructe conservate în diverse modalităţi. 


„În plus, agricultura nu stă pe loc, fermele au început lucrările campaniei agricole de primăvară, s-a dat startul însămânţărilor, fiindcă pâinea noastră cea de toate zilele depinde de cultivarea pământului. La vară, la toamnă, după ce pandemia se va fi sfârşit, trebuie să avem ce să punem pe masă, aşa că tractoarele duduie pe ogoarele ce ne înconjoară satul.”, completează edilul comunei, arătând că, în tot acest timp, oamenii îşi amenajează solarii unde au plantat salată, ridichi, răsaduri de roşii, ardei, castraveţi, dovlecei, fasole şi vinete.

De asemenea, toţi gospodarii cultivă în grădini cartofi şi varză, au pus răzoare de ceapă şi usturoi, așa cum au făcut-o dintotdeauna, mai conştienți fiind acum de importanța asigurării hranei în perioada de criză care va urma. „Şi prin livezi se lucrează intens, este şi vremea tăierii viilor, ca să rodească mai bogat în toamnă, fiecare se gospodărește cum poate, evitând să părăsească propria ogradă, făcându-şi de lucru pe lângă casă, cu speranța şi încrederea țăranului român că Dumnezeu nu ne părăsește. De aceea, orice muncă se face pe-aici, pe la noi, începe cu o cruce de rugăciune şi speranța ridicată spe cer.

Persoanele aflate în izolare - monitorizate constant de autorităţi
„Sigur că panica, spaima se infiltrează şi în comuna noastră, cu atât mai mult, cu cât populația este îmbătrânită, mare parte dintre locuitori sunt în vârstă şi află că trebuie să stea izolați, că nu vor mai fi vizitați de copiii, nepoții care locuiesc în alte zone. Ca să nu se simtă abandonați, păstrăm legătura cu ei, eu, personal, şi colegii mei din primărie ne interesăm de starea lor, ne oprim pe la porțile celor singuri, vorbim de la distanță, «peste gard», cum se spune, le rugăm vecinii mai în putere să le mai aducă cele necesare, facem chiar noi asta, de multe ori.


În ceea ce priveşte persoanele care se află în izolare la domiciliu, în comuna noastră există 17 de persoane în astfel de situaţie, aflate sub strictă supraveghere, pe care le monitorizăm constant şi noi, autoritatea publică, dar şi poliția locală. Cu toţii, cei întorşi zilele trecute acasă, dar şi familiile lor, au înţeles importanța respectării măsurilor de prevenire a răspândirii bolii şi, deși oamenii nu și-au desfășurat activități în zone cu risc, ci în Franța, Belgia, Germania şi Austria, au ales autoizolarea, demonstrând responsabilitate şi simț civic”, a mai povestit edilul. 


În ceea ce privește activitatea administrației publice locale, începând de joi, 19 martie, a fost modificat programul cu publicul, astfel: 08.30 - 12.00 pentru toate compartimentele, excepție făcând Compartimentul de taxe şi impozite, care și-a păstrat programul normal de lucru, 08.30 - 16.30. Însă, având în vedere gravitatea evoluției situației epidemiologice privind COVIT -19, pentru a proteja atât publicul, cât şi personalul angajat al unității administrativ-teritoriale, reprezentanţii Primăriei îi roagă pe cetățeni să evite pe cât pot deplasarea la primărie, aceasta impunându-se doar atunci când solicitările lor sunt foarte urgente şi nu se pot rezolva prin comunicare telefonică. 

Lucrări de igienizare în toată comuna
Cât despre lucrările pe care administraţia locală le desfășoară în această perioadă în localitate, acestea constau în igienizarea zonei, decolmatarea sanțurilor şi curățarea podețelor, toaletarea copacilor şi tot ce ține de curățenia şi întreținerea domeniului public, prin Serviciul Public de Gospodărire Comunală.

„De asemenea, la școala gimnazială din localitate, au fost făcute dezinfectarea, deratizarea şi igienizarea claselor, astfel încât, la reînceperea cursurilor, elevii să fie în afara oricărui pericol de îmbolnăvire. Și mă bucur să constat că, deși par a se afla în vacanță, copiii de pe la noi nu sunt de zărit umblând pe ulițele celor trei sate ale comunei, nu se strâng nici măcar la fotbal, pe terenul care acum e pustiu, nu mai aleargă nici pe biciclete. Știu că se află acasă, cu preocupări diverse, unele școlare, altele de lucru prin gospodărie, dând o mână de ajutor. Este semn că atât ei, cât şi părinții lor au înțeles că a sta acasă reprezintă acum cea mai sigură şi importantă cale de a nu se îmbolnăvi, ba chiar de a avea grijă de viaţa bunicilor alături de care trăiesc. 
Eu am încredere în consătenii mei cărora le cer, ca primar al lor şi ca român aflat în acelaşi necaz, să respecte măsurile stării de urgență, oricât de drastice ar putea deveni ele, să fie responsabili, să facă exact așa cum le indică autoritățile şi să nu-și piardă încrederea că totul va fi bine! Stați acasă, «astăzi», oameni buni, ca să putem trăi şi ne bucura împreună şi «mâine»!” - a mai spus primarul comunei Hârseşti, Ionel Moloiu.