Primarul Ionel Moloiu a ajutat sute de oameni din Hârseşti să-şi găsească un loc de muncă

În comunitățile din zona rurală, primarul și autoritatea publică locală reprezintă punct de reper esențial, mai cu seamă pentru persoanele vulnerabile, vârstnice, defavorizate, aflate în dificultate. 


La Hârsești, grija pentru oameni a trecut de mult dincolo de marginile comunei, prin felul în care primarul Ionel Moloiu se implică în viața și nevoile comunității pe care o păstorește. Dintre cei peste 2000 de locuitori ai comunei, aproape jumătate sunt încă oameni cu putere de muncă, astfel încât, de câțiva ani buni, a crescut foarte mult numărul celor care au ales să nu mai stea pe lângă casă, ci să câștige un salariu lunar, angajându-se în orașul Pitești de care îi despart doar 45 de km sau în zone apropiate comunei. Cel care le-a înlesnit oamenilor angajarea a fost chiar edilul comunei, care a reușit să identifice prin Agenția Ocupării Locurilor de Muncă și prin alte relații, numeroase firme, societăți care au venit în întâmpinarea hârseștenilor cu un pachet de oferte convenabile pentru cei care doreau un serviciu. Astfel, în prezent, societăți din domeniul alimentar, carmangerie, frigorific, auto, mase-plastice, construcți au sute de angajați din Hârsești, cărora li s-au pus la dispoziție microbuze prin care firmele le asigură naveta, unele dintre acestea decontând chiar și transportul. Astfel stând lucrurile, a scăzut foarte mult numărul celor au rămas acasă, ca beneficiari de ajutor social, conform Legii 416, în prezent înregistrându-se doar 15 dosare. Persoanele respective prestează orele de muncă după un grafic stabilit conform legii în vigoare, având de efectuat lunar câte o zi și jumătate sau două de lucru, în funcție de necesitățile curente în localitate. 

 


 Grijă aparte pentru persoanele vârstnice


O grijă aparte o acordă primul gospodar persoanelor vârstnice, singure, fără sprijin, ale căror nevoi sunt puse întotdeauna pe plan principal. Iar de mai bine de o jumătate de an, de când pandemia a pus în pericol existența tuturor, atenția către bătrânii satului a fost și mai mare. Astfel, în afară de a ține permanent legătura cu cei singuri și neputincioși, primarul Ionel Moloiu s-a preocupat ca aceștia să-și procure la timp medicamentele, să nu le lipsească hrana necesară și să aibă lemne pentru foc în lunile martie și sprilie, când încă era necesară încălzirea în sobe. Toate acestea s-au făcut prin serviciul de asistență socială din cadrul primăriei, în colaborare cu consilierii locali, dar și cu grupul „Voluntari în satul tău”, creat prin căminul cultural din localitate în parteneriat cu bisericile din comună. De asemenea, printr-o bună relație cu Casa Județeană de Pensii Argeș, cei în vârstă, pensionarii din Hârsești, sunt permanent îndrumați, ajutați la întocmirea documentelor necesare, sprijiniți în demersurile lor de a-și solicita/ recalcula drepturi bănești la care se încadrează conform legii, în funcție de anii de muncă pe care îi are fiecare.


O situație aparte o reprezintă cetățenii în vârstă, foarte bolnavi, care nu mai au pe nimeni sau ale căror familii nu-și pot asuma îngrijirea lor. În astfel de situații, edilul comunei a căutat și a găsit soluția internării acestor persoane în spitale, pentru investigarea și tratarea bolilor de care sufereau, făcând în același timp demersurile necesare ca, ulterior, acestea să fie îngrijite corespunzător, beneficiind de asistență de specialitate în diverse aziluri din județul Argeș, cu sprijinul administrației publice locale.

 


 Primul gospodar - mereu printre oameni


În ceea ce privește alte planuri privind măsurile de asistență socială, în prezent, la Hârsești, au fost întocmite 61 de dosare, pentru vârstnici de  peste 75 de ani și cu pensie mai mică decât cea minimă, de 800 de lei, conform ordonanței de urgență nr. 115 din 16 iulie 2020, care prevede sprijinirea categoriilor de persoane cele mai defavorizate care vor beneficia zilnic de o masă caldă, pe bază de tichete sociale pe suport electronic acordate din fonduri externe nerambursabile.


De asemenea, în curând, se vor distribui în comună și măștile de protecție necesare pentru prevenirea răspândirii virusului COVID-19, de care benefiază conform legii, persoanele defavorizate precum: beneficiarii de ajutor social, conform legii 416, vârstnicii cu pensie sub 1000 de lei, membrii familiilor ai căror copii primesc alocație complementară sau monoparentală.


Este evident că în comuna Hârsești primarul Ionel Moloiu se află în slujba cetățenilor, fiind prototipul primului gospodar mereu printre oameni, deschis la dialog, ușor de abordat la orice oră din zi și din noapte, preocupat să identifice rapid nevoile sociale ale comunității, să îmbunătățească traiul consătenilor, să-i sprijine pe cei vulnerabili, defavorizați. De aceea, și echipa de consilieri pe care o propune anul acesta este alcătuită din oameni implicați, devotați, mulți dintre ei cu experiență în administrație publică, reprezentanți din toate cele trei sate ale comunei, provenind din toate categoriile socio-profesionale, în care se poate regăsi fiecare locuitor din Hârsești.