Primarul Gentea explică: Cum scapi de persoanele puse în plus la taxa de salubritate

Taxa de salubritate a ocupat primul loc în topul discuţiilor dintre piteşteni, în ultimele săptămâni. Deşi au declarat corect şi în termen numărul de beneficiari, s-au trezit că au de achitat cât pentru 7 persoane, iar dacă nu o fac, sunt executaţi silit. Inadvertenţele sistemului au întins la maximum nervii cetăţenilor, care nu au înţeles ce i-a lovit, din moment ce ei au respectat toţi paşii legali. Comentariile şi strigătele de revoltă au curs în spaţiul public, cerând toţi, la unison, o soluţie pentru remedierea acestor probleme care afectează direct la buzunar populaţia municipiului. 

CITEȘTE ȘI ... Vremea 23 noiembrie - 21 decembrie 2020!


În prima sa zi ca primar învestit al Piteştiului, Cristian Gentea a şi anunţat un plan de măsuri, ce va trece prin Consiliul Local.

„Am bifat ca rezolvată și grila de soluții pentru reglarea modului în care s-a implementat la Primăria Pitești un proiect important: taxa de salubritate! Cunosc toate problemele ivite, toate nemulțumirile concetățenilor, iar luni, 23 noiembrie, vom face publice toate detaliile referitoare la modul în care vom rezolva aceste probleme, de la nedepunerea în termen a declarațiilor, la erorile feedbackului online, la intrarea în legalitate și responsabilizarea tuturor piteștenilor!”, a postat acesta pe pagina de Facebook a Primăriei Municipiului Piteşti.

Ce presupun aceste măsuri pentru a remedia inadvertenţele legate de taxa de salubritate ne explică chiar edilul Cristian Gentea: 

 Ce presupune bifarea ca rezolvată a grilei de soluţii privind taxa de salubritate?


- Am convocat şefii departamentelor şi ai compartimentelor responsabile şi le-am cerut să vină rapid cu soluţiile. Nu prea am fost mulţumit de ce mi-au prezentat aceştia, aşa că am venit cu propunerile mele a căror legalitate mi-a fost confirmată de către aceştia. 

 


Dacă este o singură persoană şi a achitat pentru 7, în următoarele 6 luni nu mai plăteşte taxa

 


 Care sunt concret măsurile, mai ales că oamenii se plâng de faptul că au de plătit pentru 7 când ei sunt mult mai puţini?


- Ai plătit pentru 7 persoane, fie faci declaraţie rectificativă şi îţi primeşti banii înapoi, fie se compensează. De exemplu, dacă este o singură persoană şi a achitat pentru 7, în următoarele 6 luni nu mai plătește taxa. 
Pentru cei care nu au depus actele şi declaraţiile necesare până la data de 30 septembrie, am prelungit termenul până la finalul anului, fără niciun fel de penalitate şi fără riscul de a se mai trezi cu 7 persoane pe gospodărie. Declaraţiile se pot transmite pe fax, online sau la ghişeu. Important este să respecte acest termen, pentru că nu mai trecem peste el. Deci se duce termenul până la finele anului ca să intre toţi în legalitate. 

 


 Şi acum nu se formează cozi pentru a fi achitate?


- Am avut şi acest aspect în vedere, aşa că am cerut ca taxa pentru cele 2 luni rămase pe anul 2020 să se achite până la 31 martie. Concret, când vor plăti impozitele pentru 2021, vor achita taxa pentru 14 luni şi nu pentru 12. Aşa terminăm cu cozile pe perioada pandemiei, plus că vine şi frigul şi, de obicei, persoanele în vârstă sunt cele care preferă plata la casierie şi trebuie să le protejăm.

 


Avem asociaţii de proprietari care nu au plătit gunoiul de 20 de ani


 Cât este această taxă?


- Taxa este de 11 lei. Până acum a fost 13. Dacă toţi achităm şi suntem serioşi, se poate scădea şi mai mult. Nu consider că 130 lei pe an este mult ca să scapi de grija gunoiului. Avem asociaţii de proprietari care nu au plătit gunoiul de 20 de ani. Locatarii achită, dar administratorul nu mai vizează banii la operator, pentru că au observat că nu îi lasă nimeni cu munţii de gunoaie. La Apă, la electricitate, nu îşi permit, că le taie imediat, dar cu gunoiul nu îi lasă nimeni şi aşa s-au acumulat datorii uriaşe, care blochează şi activitatea Salubrităţii. Prin această taxă avem şi un municipiu curat şi Salubritatea are bani de investiţii şi nu va mai avea nicio scuză ca să nu îşi facă treaba.


 Dumneavoastră cum v-a venit decizia de impunere?


- Nemulţumit sunt şi eu, Gentea. Am depus declaraţiile din iunie şi nu am primit nici acum decizia. Înţeleg că la Poştă au fost mulţi covidaţi, dar mi s-a spus că până la 1 decembrie le vom primi.