Primarul Florea Ene: Proiectul toaletelor de la Şcoala Moşoaia respectă legislaţia de la A la Z!

De anul acesta, absolut nicio unitate de învăţământ din Argeş nu va mai avea wc în fundul curţii. Ultimele şcoli şi grădiniţe din judeţ care mai funcţionau cu astfel de toalete au demarat proiecte de construire a unor grupuri sanitare moderne, cu acces din interior, astfel încât copiii să nu mai iasă din clădire. O astfel de investiţie se derulează şi la Moşoaia, acolo unde opoziţia din localitate s-a grăbit să conteste în spaţiul public costurile proiectului care se ridică la 168.000 lei. În replică, edilul Florea Ene arată că suma este pe deplin justificată de devizul de lucrări. 

# Săptămâna trecută, un consilier local din opoziţie acuza Primăria că plăteşte prea mult pentru grupul sanitar de la Şcoala Moşoaia. Cum stau lucrurile?
- Dacă faci - de ce faci? Dacă nu faci - de ce nu faci? Cam aşa stau lucrurile cu această persoană. A devenit un obicei pentru consilierul local repectiv să găsească nod în papură oricărei investiţii pe care o facem, aşa că nici ieşirea aceasta nu m-a surprins. Aşa e când nu ai construit în viaţa ta nimic şi nu ai altă ocupaţie decât să stai la televizor şi pe Facebook. Dar ne-am obişnuit. Un motiv în plus să fim foarte atenţi cu orice proiect pe care îl derulăm, inclusiv cu acesta. Mi-am asumat şi îmi asum orice investiţie a Primăriei Moşoaia, deoarece respectăm în totalitate prevederile legale. 


# Cum se explică valoarea investiţiei pentru grupul sanitar de la Şcoala Moşoaia?
- Este vorba despre un grup sanitar cu 8 încăperi - trei pentru fete, 3 pentru băieţi şi două pentru persoane cu dizabilităţi, cum cere legea. Suma include şi chiuvetele, toaletele, celelalte instalaţii sanitare, fosa septică şi boilerul instant pentru apă caldă, gresie, faianţă, dar şi alte cheltuieli ale firmei care construieşte grupul sanitar: transportul materialelor, salariile muncitorilor care execută lucrarea şi profitul acesteia. Noi am avut proiectul şi devizul de lucrări şi am cerut oferte pe SEAP de la mai multe firme, iar cel mai mic preţ a fost şi cel acceptat: 168.000 lei. Ca urmare, contractul a fost încheiat cu firma Montan Ski Atletic pe 3 august, lucrările având termen de 3 luni, însă sperăm să se finalizeze mai repede. Orice instituţie abilitată poate veni să verifice datele financiare ale acestei investiţii şi, vă spun cu mâna pe inimă, nu am absolut nicio emoţie. Pentru că, repet, am respectat legislaţia de la A la Z. 


# Consilierul respectiv susţine că, împreună cu colegii săi din opoziţie, a venit cu o propunere mai ieftină, dar că nu aţi acceptat-o.
- Normal că nu a fost acceptată, deoarece acesta propunea aducerea unui container cu wc. Ca pe şantiere. Nu ştiu unde a văzut el aşa ceva la o şcoală! În al doilea rând, în momentul în care a venit cu ideea cu containerele, proiectul construcţiei noului grup sanitar era deja făcut şi plătit - vorbim de documentaţia de proiectare. Ce voia, să ne apucăm de un proiect nou după ce am aprobat altul în care am şi făcut plăţi? Se ţine doar de reclamaţii. Aproape că nu e investiţie în comună pentru care să nu mă fi reclamat peste tot pe unde a putut. În opinia mea, scopul acestor demersuri este de a mă determina să renunţ la proiecte, ca apoi să reclame că nu am făcut nimic! Dar eu ceea ce am promis oamenilor voi duce la bun sfârşit.


# De ce nu aţi început lucrările mai devreme?
- După cum se ştie, avem în derulare de mai multă vreme un amplu proiect de construire a unei noi şcoli şi speram, evident, ca acesta să fie gata şi să mutăm elevii în noua clădire. Numai că firma care se ocupa de construcţie a intrat mai întâi în insolvenţă şi recent în faliment, blocând lucrările la şcoala nouă. Normal că dacă ştiam că nu se finalizează acest proiect făceam de mult toalete noi la vechea şcoală. Dar am sperat că elevii se vor muta în noua clădire, care are prevăzute grupuri sanitare moderne în interior, şi nu am vrut să mai cheltuim alţi bani pentru alte toalete. În condiţiile în care constructorul şcolii a abandonat lucrările la şcoala nouă, am decis să amenajăm - aşa cum cere legea - grupuri sanitare cu acces din interior la vechea şcoală. Apoi, a trebuit să urmăm toate procedurile conform legii, proceduri care necesită o mulţime de avize şi autorizaţii de la mai multe instituţii: Pompieri, Construcţii, Mediu, Salubritate şi altele. La rândul lor, fiecare instituţie de la care luăm avize au propriile proceduri, unele mai rapide, altele mai greoaie. Vă daţi seama că, în momentul în care am avut absolut toate actele, am demarat imediat şi procedura de atribuire pe SEAP. Pentru că lucrările vor fi gata aproximativ o lună mai târziu după începutul şcolii, vom executa lucrări de igienizare şi reparaţii la vechiul grup sanitar, care să poată fi folosit până ce noua toaletă este finalizată.