Primarul din Godeni: E mai bine cu măsurile astea, că stăteau toată ziua pe străzi

Godeniul este prima localitate din Argeş închisă, cu acces restricţionat şi în care s-a impus obligativitatea purtătii măştilor şi a mănuşilor. Decizia a fost luată după ce, la începutul săptămânii trecute, cele mai multe rezultate pozitive de COVID 19 au venit din zona Muscel. Totul a început pe  27 martie, când apărea prima pacientă cu COVID 19 la Câmpulung, femeia fiind domiciliată în Godeni, cu locul de muncă în municipiu. La o săptămână după diagnosticarea femeii din Godeni, în zona Muscel a crescut numărul persoanelor infectate cu SARS Cov2, ceea a impus luarea măsurilor drastice pentru a restricţiona circulaţia populaţiei. Pe data de 7 aprilie, localitatea Godeni s-a închis de facto, după cum a anunţat chiar prefectul Emanuel Soare. Despre cum a debutat episodul COVID în Godeni şi care este atmosfera acum am stat de vorbă cu primarul localităţii, Ion Pădureanu. După acest interviu s-au mai confirmat alte trei cazuri de îmbonăvire a trei cetăţeni care se aflau internaţi, iar la momentul discuţiei aşteptau rezultatele.

 

 Cum a început totul, cine a fost pacientul zero?


- A fost acea doamnă care lucra la Lear. De la ea a luat soţul său şi fiica. Apoi a fost vecina ei, care îi era colegă de serviciu şi făceau naveta împreună. A luat şi soţul acesteia din urmă. Mai este un băiat care cam umbla creanga, juca table şi se mai ducea la Malu, a luat el, soţia lui şi încă unul. Nu găseşti chiar punctul zero, dar de acolo s-a plecat.


 Şi cu parastasul cum a fost? Pentru că am înţeles că ar fi fost un parastas la care au participat mulţi oameni şi că aşa s-ar fi răspândit virusul. Al cui a fost de s-au strâns atât de mulţi?


- Vă rog să scrieţi, să afle toată lumea că nu a fost niciun parastas. L-au luat şi pe preot, au scris unii că au fost luaţi 20 de oameni cu salvarea. Nu a existat aşa ceva! Ce, nu spuneam?! Dar nu a fost nimic, nimic, nimic!


 Câţi locuitori din Godeni sunt acum diagnosticaţi?


- Sunt 11 persoane diagnosticate cu COVID, în urma testelor şi mai avem trei fete în aşteptare. Uneia i-a venit un test negativ, dar mai trebuie să i se dea unul, ca să fie siguri, şi altele două cărora nu le-au venit rezultatele (n.r. - la doar o zi după discuţia cu primarul Ion Pădureanu, s-au mai confirmat trei persoane pozitive).

 

 

 Magazinele sunt deschise doar două ore pe zi

 


 Cum este cu localitatea închisă?


- Nu este chiar închisă, doar că nu se mai permite ieşirea sau intrarea fără motive temeinice. E bine cu măsurile astea, că nu mai stau de plimbare.


 Ce măsuri aţi luat la nivelul comunei?


- Am impus un program redus magazinelor, de doar două ore pe zi. Iar dacă vânzătoarea mai ţine magazinul deschis în afara intervalului stabilit, eu o încui în magazin. Stăteau toată ziua bună-ziua pe străzi, că mai vor o pâine, că să îşi mai ia o cafea... acum gata cu vânzoleala. Băieţii de la Poliţie trec mereu cu portavocea pe maşină şi le cer să stea în casă. Au obligaţia să poarte măşti şi mănuşi la orice ieşire. Eu am împărţit circa 300 de măşti reutilizabile, să aibă omul când merge la grădină, când au ceva urgent de rezolvat... Maxi-taxi este oprit, că se îmbulzeau, erau câte 15-20 în maşină. Dacă mergem aşa, săptămâna viitoare poate mai relaxăm măsurile. 

 

 Cum privesc cei din localitate familiile diagnosticate cu COVID? Îi marginalizează?


- Lumea e speriată. Nu au ce să mai marginalizeze, că sunt toţi la spital. Dar le e teamă şi se feresc. Eu am dezinfectat de două ori comuna şi menţinem regulile, ca să fim sub control. Prima familie mai era în curte cu doi cumnaţi, care au rămas izolaţi, fiind contacţi.


 Unde sunt internaţi cei cu COVID?


- Prima infectată este la Bucureşti, restul la Piteşti şi la Câmpulung. 


 În izolare, sosiţi din zonele galbene, câţi sunt?


- Izolaţi avem 16, cei veniţi de peste graniţă, dar fără simptome.

 

 Spaţii de carantină aveţi?


- Nu, deoarece sunt reguli speciale şi nu ne încadrăm pe acestea. Nu avem cum.


 Aveţi vreun sfat pentru colegii primari, dată fiind experienţa într-o asemenea situaţie?


- Ce să le spun?! Lacăte, chei şi gata. Totul încuiat! Eu mă duc dimineaţa la Primărie echipat cu mască, mănuşi şi stau în mijlocul străzii ca poliţistul. E îmbucurător că au înţeles oamenii să stea în casă şi nu prea mai găseşti om pe stradă. Sunt şi speriaţi! 

 

Sursa: saptamanalul ancheta