Primarul din Coșești: „Dacă starea de urgență se va prelungi și după Paște, vom avea mari probleme”

Lucrurile sunt sub un relativ control acum, însă economic vom sucomba dacă starea de urgență se va prelungi și dincolo de luna aprilie. Ce vom face cu familiile nevoiașe care nu vor mai avea cu ce să își procure hrana de zi cu zi? – se întreabă primarul din Coșești, Nicolae Pană. Cum vor putea fi susținuți aceștia pe termen lung? De unde bani? Nicio autoritate publică nu s-a pregătit pentru un astfel de scenariu... Bugetele pentru investiții vor fi primele sacrificate, dar și când acestea se vor fi epuizat, cum o scoatem la capăt? Sunt întrebări în perspectivă pe care edilii și le pun cu mare îngrijorare. Răspunsurile întârzie să apară, sub presiunea care vine dinspre sistemul de sănătate, din ce în ce mai depopulat de salvatorii în care ne puseserăm întreaga speranță. Până atunci, primarii fac ce pot. Primarul Coșeștiului, spre exemplu, este foarte focusat pe respectarea măsurilor de izolare și pe ajutorarea persoanelor care, în această perioadă, sunt extrem de vulnerabile. 

 

 

 Cum au stat lucrurile, în această săptămână (n.r. săptămâna trecută), la Coșești?


- Au mai sosit persoane care sunt acum la izolare la domiciliu. Nu multe. Momentan se mai întorc câte doi, maximum trei pe săptămână. Foarte mulți au terminat perioada de izolare la domiciliu. Numai astăzi (n.r.joi, 2 aprilie) au ieșit 14 persoane. Sper ca Paștele să nu fie prilej de revenire masivă în țară. Mă gândesc că oamenii au înțeles că lucrurile sunt destul de serioase. E vital ca în perioada aceasta să reducem deplasările dintr-o țară în alta.


 Sunt persoane care nu au respectat regimul de izolare la domiciliu?


- Nu, nu am avut probleme, mai ales după ultima ordonanță care a înăsprit foarte mult pedepsele. La început, oamenii mai comentau, nu luau în serios, în special cei din comunitățile de rromi pentru care totul părea o joacă. După ce au văzut că nu este de glumă și că sunt monitorizați, s-au mai liniștit.

 


 Cei din comunitățile de rromi știu că trebuie să completeze acele declarații pe proprie răspundere și, mai ales, știu să... scrie?


- Am încercat să îi ajut ca să le reduc deplasarea cât mai mult. Le-am pus la dispoziție formularele la magazinele de unde își fac cumpărăturile, le-am spus cum trebuie să le completeze. Au găsit formulare și la primărie cei care au venit aici.

 

 

 „Sunt familii nevoiașe care nu vor mai avea cu ce să își procure hrana de zi cu zi”


 Aveți locuitori care v-au cerut sprijinul în această perioadă?


-  Majoritatea au aparținători, rude, prieteni care le-au sărit în ajutor celor aflați în izolare în special. Persoanele de peste 65 de ani cu situații deosebite avem extrem de puține, nu avem situații deosebite.

 


 Este perioada în care încep muncile pământului... Ce spun oamenii?


- Oamenii sunt puțin mai speriați. Cei care sunt buni gospodari știu că vremea urmează să se încălzească și au foarte mult de muncă la câmp. Își pun problema că, dacă lucrurile se vor înăspri, vor rămâne cu terenurile nemuncite. După ultima intervenție a secretarului de stat Arafat, care a spus că trebuie neapărat să ne vedem de treabă și să ne cultivăm terenurile ca să nu intrăm în altă criză, au început să prindă puțină încredere. Le-a plăcut mult cum a pus problema. Din fericire, la noi nu a fost zonă colectivizată, deci proprietățile sunt fărâmițate, nu trebuie să lucreze mulți pământul, în același timp. Este vorba, mai degrabă, de munca pământului în familie. 

 


 Alte probleme deosebite cu care vă confruntați în acest context?


- Nu acum, dar vor apărea cât de curând. Sunt familii nevoiașe care nu vor mai avea cu ce să își procure hrana de zi cu zi. Sunt oameni care munceau cu ziua, mergeau după fier vechi, fiecare după cum se gospodărise să-și câștige pâinea cea de toate zilele. Dacă starea aceasta se va prelungi și după Paște, vom avea mari probleme. Probabil că vom avea nevoie de o măsură de guvern prin care să sprijinim acești oameni. Nimeni nu a prevăzut o astfel de situație. Singurul buget în care aș putea intra este cel de investiții. Avem și buget pentru situații de urgență, dar este insuficient, nu ne-am gândit niciodată că ar putea surveni astfel de situații... Guvernul va trebui să îi sprijine cumva pe cei care, probabil, vor fi disponibilizați, sau pe cei care nu vor mai putea să muncească efectiv. Sunt convins că toate primăriile se confruntă cu treaba asta.


 Ce investiții majore credeți că vor rămâne în stand-by anul acesta?


- Avem un proiect mare prin PNDL care nu știu dacă va mai fi susținut de la nivel de guvern. Este vorba de reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de apă. Aveam totul pregătit, urma să dăm drumul licitației, în SICAP. Teamă îmi este că guvernul nu va mai avea cu ce să finanțeze acest PNDL...