Primarii, obligaţi să reabiliteze şcolile cu risc seismic

Toate şcolile construite înainte de 1978 vor fi expertizate tehnic pentru a fi încadrate în clase de risc seismic, prevede o lege promulgată de preşedinte. Astfel, părinţii vor ştii dacă unităţile de învăţământ reprezintă un pericol pentru copiii lor, iar primarii vor fi obligaţi să le reabiliteze.

În Bucureşti există 351 de clădiri încadrate în clasa 1 de risc seismic. 200 au intrat în programul de consolidare al primăriei, iar în 20 din ele, muncitorii lucrează la foc automat. În 7 clădiri lucrările deja s-au terminat. Programul a început acum 9 luni, după ce timp de 30 de ani, autorităţile au bătut pasul pe loc. Asta chiar dacă Bucureştiul este capitala europeană cu cel mai ridicat risc seismic. Legea îi obligă pe proprietari să-şi expertizeze imobilele şi să le repare. Statul îi poate ajuta, subvenţionând o parte din costuri.

CITEȘTE ȘI ... Martor ameninţat cu moartea de rudele celor doi fraţi care l-au omorât pe Cătălin Plăiașu

Şi şcolile au nevoie de expertiză. În toată ţara, nu doar în capitală. O nouă lege prevede că primăriile vor fi obligate în următorii cinci ani să aibă un raport tehnic al tuturor instituţiilor de învăţământ construite înainte de 1978.
Cristian Ghica, iniţiatorul legii: Orice primar conştient fie consolidează şcoala, fie mută copiii de acolo. Aţi văzut, au căzut tavane. Din fericire, au căzut noaptea şi copiii nu erau în sală. Dacă ele pică aşa pur şi simplu, gândiţi-vă ce s-ar întâmpla la un cutremur.
Gheorghe Mărmureanu, seismolog: Dacă lucrurile merg bine asa, viitorul cutremur nu va fi mai devreme de 2039. Cutremur mare, foarte mare.

 

În ultimul an, în România s-au înregistrat 307 cutremure. Cel mai puternic, cu o magnitudine de 5,8 pe Richter. Chiar în această dimineaţă, un seism de 3,1 a zguduit zona Vrancea.