PRIMARII ARGEȘENI INTRĂ ÎN SESIUNEA DE EXAMENE ÎN FAȚA ELECTORATULUI!

PRIMARII ARGEȘENI INTRĂ ÎN SESIUNEA DE EXAMENE ÎN FAȚA ELECTORATULUI! 

Ce au făcut pentru cetățeni!
Ce greutăți au întâmpinat!
Cum văd alegerile care au suscitat atâtea dispute politice!

Primarii argeșeni au intrat în linie dreaptă. Sesiunea de examene în fața electoratului a început. Oamenii vor să știe ce au făcut edilii pentru ei, la fel cum primarii sunt interesați să-i informeze despre proiectele care au dezvoltat comunitatea, dar și problemele cu care s-au confruntat. În această ediție, au ales să se prezinte în fața alegătorilor primarii din localitățile Câmpulung, Bascov, Topoloveni, Hârsești, Mălureni, Berevoiești, Albeștii de Argeș și Valea Iașului.

 

LA FINAL DE 4 ANI DE MANDAT

Seismele politice de la nivel central, schimbările de premieri și de guverne s-au resimțit și local. Independent însă de realitatea de la București, primarii au încercat și au reușit să implementeze proiecte importante pentru comunitățile lor.

 

Gheorghe Stancu, Bascov: ,,Am venit în întâmpinarea oamenilor cu gaze, apă și canalizare, cu abc-ul civilizației”

„În acest mandat, am reușit să modernizăm drumurile, în special pe cele care erau de piatră. La noi în comună, în ultimii 12 ani, au apărut cel puțin 23 de străzi noi. Am venit în întâmpinarea oamenilor cu gaze, apă și canalizare, cu abc-ul civilizației. Ne bucurăm, pentru că o localitate este puternică prin oamenii care o reprezintă!

Bascovul are cea mai întinsă rețea de gaze din mediul rural din România, mai avem doar un sat, Uiasca, unde trebuie să extindem rețeaua. În România, doar 35%  dintre localități sunt racordate integral la gaze. An de an, noi am făcut extinderi pe banii noștri. În mandatul acesta sper să finalizez introducerea de gaze pe segmentele de străzi noi și în satul Uiasca, unde, în 1998, mai erau 11 case, iar acum sunt 120 de case. S-a construit un ansamblu urbanistic foarte frumos în acea zonă!

Avem în curs implementarea unui proiect de 5,3 milioane de euro pe extindere canalizare și apă până la ultima casă. În acest moment, avem 75% dintre străzile localității racordate la apă și canalizare, cu stații de pompare și repompare, cu bazine de înmagazinare.

În domeniul infrastructurii școlare, avem cele mai moderne școli din Argeș, cu table inteligente, cu toalete pe fiecare palier, pentru elevi și profesori; la grădinița cu program prelungit avem solicitări de înscriere și din partea de Nord a Piteștiului. Acum suntem în faza finală de licitație publică pentru construirea unei creșe, pentru că la noi în comună se nasc copii. Noi oferim, ca administrație, la fiecare naștere, câte cinci milioane de lei și anul acesta sper să mărim suma, să dăm 10 milioane.

Șomaj în comună nu am, am platforma industrială pe care lucrează peste 4.800 de muncitori. Prin PUG, am mai realizat o a doua platformă industrială, încă 18 hectare. Vom avea acolo hale și platforme industriale. Noi venim în sprijinul lor, aducându-le cât mai aproape infrastructura necesară.

Investim și în sport, ținând cont că avem vreo 4.000 de tineri în localitate, investim în cultură și culte. Și anul acesta vom susține financiar toate aceste domenii. Suntem singura localitate din Argeș și din regiunea Sud Muntenia cu echipă de fotbal în Liga a III-a și jucăm de la egal la egal cu Craiova, cu Voluntarii, cu Brașovul, cu orașe mari... Avem 80 de copii antrenați în acest club, avem secție de caiac-canoe care acum două luni de zile a luat medalie de argint la Campionatele Balcanice.

De activitatea culturală nu mai vorbesc, căci în cei cinci ani ne-am făcut cunoscuți nu doar în țară, ci și în străinătate! 

Pe GAL suntem în licitații cu încă trei spații de joacă ce se adaugă celor opt deja existente.”

 

Gheorghiță Boțârcă, Topoloveni: ,,Noi culegem astăzi roadele a ceea ce ne-am așternut, în mod sănătos, din timp"

„Faptul că Topoloveniul a avut grijă de infrastructura de drumuri, de infrastructura de case, de cea de iluminat public, de învățământ – cu o grădiniță cu peste 300 de locuri – asta înseamnă foarte mult! Noi culegem astăzi roadele a ceea ce ne-am așternut, în mod sănătos, din timp și avem grijă de zestrea noastră, îmbunătățind-o continuu. Spre exemplu, și în acest mandat am continuat anveloparea de blocuri. De asemenea, prin finanțare Regio, s-a obținut implementarea unui sistem de iluminat stradal și ornamental, prevăzut cu surse de lumină cu eficiență energetică ridicată și cu un sistem de telegestiune. Tot prin Regio se vor realiza piste de biciclete şi alei pietonale, valoarea proiectului fiind de 17,6 milioane de lei.”

 

 

Ionel Moloiu, Hârsești: „Împreună am făcut, împreună facem și mergem mai departe!"

„Am încercat, împreună cu echipa și ținând cont tot timpul de nevoile și propunerile cetățenilor, să așez comuna în care m-am născut și trăiesc, pe drumul către civilizație, pentru o normalitate a condițiilor de viață în acest secol. Sunt gospodar și la mine acasă, cum să nu fiu și la primărie, cum să nu doresc dezvoltarea zonei în care îmi cresc și eu, la rândul meu, copiii?! Știu ce așteptări mai au oamenii de la mine, ei cunosc proiectele care se află chiar acum la început de drum și despre care încă nu am făcut aici vorbire, și au înțeles, între timp, că mie îmi place mai mult să fac și mai puțin să vorbesc. Pentru consătenii mei sunt «Ionel al nostru», mereu săritor , ambițios, care muncește zi-lumină și pe care te poți baza că duce până la capăt și la bună împlinire lucrurile începute.  Lor, cetățenilor din comuna Hârsești, nu le-aș spune decât așa: .«Împreună am făcut, împreună facem și mergem mai departe. Rămân primarul dumneavoastră!»”- ne-a declarat primarul Ionel Moloiu.

În ultimii patru ani, realizările sale s-au materializat în direcții diferite, edilul investind atât în infrastructură, cât și în dezvoltarea proiectelor culturale.

„La sfârșitul celui de-al doilea mandat ca primar, voi pune punct, dar o voi lua de la capăt (sper...!) cu noi proiecte prioritare, alte atrageri de fonduri, noi investiții, prin care să dezvolt economic localitatea, să îmbunătățesc situația socială și nivelul de trai al cetățenilor. Până una-alta, în ultimii patru ani, am realizat următoarele:

- modernizarea prin asfaltare a 5,8 km de drumuri comunale, în cele trei sate ale localității;

- construirea și dotarea sediului administrativ al comunei Hârsești, lucrare începută în anul 2017 și finalizată în 2019;

- amenajarea unei parcări necesare pentru spațiul destinat sediului UAT, Căminului Cultural și Bibliotecii Publice Hârsești;

- modernizarea, dotarea și extinderea Serviciului de Gospodărire a Populației, precum și construirea unei remize pentru Serviciul de Voluntariat Servicii de Urgență Hârsești;

- finalizarea înregistrării sistematizate a terenurilor deținute de locuitorii comunei în suprafața extravilană a localității (cadastrarea gratuită);

- dotarea căminului cultural cu instrumente muzicale și sistem de sonorizare și lumini, achiziții necesare bunei desfășurări a activităților cultural-artistice și de păstrare și promovare a tradiției și specificului local, desfășurate prin grupul vocal și ansamblurile dansuri populare și căluș;

- modernizarea și extinderea sistemului de supraveghere video a localității și a instituțiilor publice locale;

- amenajarea unui parc de joacă în satul Martalogi;

- finalizarea achiziției în cadrul proiectului «Teren multifuncțional tip-balon», urmând să înceapă lucrările de execuție;

- continuarea lucrărilor de extindere/ branșare la rețeaua de apă potabilă și canalizare;

- continuarea lucrărilor de decolmatare și întreținere a celor mai importante canale de scurgere a apelor de pe teritoriul comunei."

 

Florian Bucălie, Mălureni: „Am reușit să finalizez și să modernizez toate școlile”

„În acest mandat, am reușit să finalizez și să modernizez toate școlile. Acestea au grupuri sanitare încorporate și toate dotările necesare. De asemenea, am trei proiecte pe PNDL care vizează asfaltări de drumuri pe o lungime de 5,5 km. După aprobarea bugetului, am alocat 11,5 miliarde din bugetul local pentru drumul Zărnești-Popeasca – Mănești. Am mai rămas doar cu 3 km de drumuri comunale de asfaltat și reabilitat. De asemenea, mai sunt și ulițele. Pe acestea le-am cadastrat și urmează să le introducem la cofinanțare pe linii de finanțare. 

Tot în acest mandat, am făcut toate demersurile pentru ca, în curând, la Păuleasca să punem în funcțiune sistemul de alimentare cu apă. Este o investiție cu foraj la 150 metri.

De asemenea, urmează să extindem iluminatul public cu alte 50-60 de lămpi. Stăm foarte bine la acest capitol."

 

Florin Proca, Berevoești: ,,Îmi doresc mai mult și mai bine."

„Cu siguranță, se puteau face și mai multe. Eu sunt un tip ambițios de firea mea, îmi doresc mai mult și mai bine, dar, în același timp, după cei patru ani de mandat, pot spune că am făcut lucruri bune pentru comunitate.

Aș puncta aici canalizarea, prin PNDL II; până la final de an vom finaliza 15 km, cu tot cu stație de epurare. Mai trebuie să ne extindem până la 22 de km.

Tot prin PNDL II și cu sprijinul Consiliului Județean am realizat asfaltări de drumuri, undeva la 6 km.

Pentru introducerea gazelor naturale, înțeleg că la nivel național se vor face finanțări prin PNDL III. Avem proiectul în acest sens, avem magistrala care traversează comuna, trebuie să primim avizul și să ne racordăm.”

 

Popa Gabriel, Albeștii de Argeș: „Alimentările cu apă le-am realizat în aproape toată comuna.”

„Alimentările cu apă le-am realizat în aproape toată comuna. Avem acoperit undeva la 98%. Lucrăm acum la punerea la punct a stațiilor de epurare.

Școlile le-am modernizat, au toalete în interior, exteriorul a fost refăcut. Mai am o grădiniță în lucru pe bani europeni și o cofinanțare de la Consiliul Local. Până în mai sau iunie o finalizăm.

Am modrnizat și asfaltat drumurile comunale. Stăm foarte bine la acest capitol!”

 

Nicolae Barbu, Valea Iașului: „Suntem în primele 10 din județul Argeș!”

„Vin în fața oamenilor cu realizări adunate în cei peste 16 ani, cu o localitate aflată după multe criterii confirmate și de alții în primele 10 din județul Argeș, din punct de vedere al utilităților. La Valea Iașului, utilități precum apa s-au introdus în proporție de 100%, canalizarea - 65%, salubritatea are o acoperire de 95%, iar iluminatul public se prezintă în condiții foarte bune de 16 ani.

Am întocmit documentația necesară și suntem în fază avansată cu avizele pentru a finaliza canalizarea, cu diferența de 35% materializată în 17 km. Proiectul este la Ministerul Dezvoltării pentru finanțare, dar avem și bani din bugetul local prevăzuți pentru acest lucru. De aceea vom face licitație pentru execuție în aprilie.

La utilități mai avem și gaze pe jumătate din comună. Pe cealaltă jumătate de comună, care cuprinde satele Valea Iașului, Ungureni, Bărbălătești și Borovinești, avem depus la Ministerul Dezvoltării solicitare de finanțare care, din câte cunosc, cu siguranță va fi avizată. Vorbesc de 10,5 km rețele principale. Urmează apoi să facem și extinderile pe rețelele secundare.

Dacă vorbim de învățământ, suntem singura localitate din zona Curtea de Argeș care are două grădinițe cu program prelungit date în funcțiune în acest mandat. Lângă grădiniță  avem și școală în cele mai bune condiții, de 15 ani cu toaletă în interiorul școlii.

Dacă vorbim de sănătate, avem dispensar uman dat în folosință în acest mandat, inclusiv farmacie.

Avem deja documentații pentru asfaltarea a 17 km de străzi, drumuri comunale și locale, neavând drumuri județene. Nu avem punctată o finanțare, dar pregătim documentația ca să vedem unde ne-am putea încadra.”

 

 

CU CE GREUTĂȚI  S-AU CONFRUNTAT PRIMARII

Patru ani de mandat nu înseamnă foarte mult pentru un primar made in România, luând în calcul birocrația care se află în spatele oricărui act, de la o adeverință formală, la un aviz de la minister pentru care trebuie să faci constant naveta la București. Iată ce spun primarii atunci când vine vorba despre greutățile pe care le-au întâmpinat în ultimii patru ani!

 

Liviu Țâroiu, Câmpulung: „Ne-au afectat problemele pe care ni le aduc constructorii din ziua de azi”

„M-am confruntat în acești ani cu reluarea unor proiecte care nu s-au dus până la capăt, cu refacerea unor documentații, cu reticența Consiliului Local pe anumite zone... Dar, în mod special, ne-au afectat problemele pe care ni le aduc constructorii din ziua de azi, care nu reușesc să finalizeze în termen proiectele și nici la calitatea la care s-au angajat prin contract.”

 

Gheorghiță Boțârcă, Topoloveni: „137 de locuințe pur și simplu au dispărut!”

„Efervescența aceasta politică nu a adus foarte mult bine. Au fost niște ani foarte complicați în sensul în care s-au câștigat alegerile din 2016 cu o majoritate covârșitoare de voturi, apoi, într-o perioadă foarte scurtă, lumea s-a răvășit după ordonanța  nr. 13. S-a intrat într-o degringoladă la nivel de țară, și-a urmărit interesele foarte bine o parte din pătura politică, alții au fost dezamăgiți și au făcut un pas în afara partidului... Oamenii au trăit faptele acestea, unii mai intens, alții mai puțin. Strict din punct de vedere al comunității noastre, din fericire, aceasta nu este una monoindustrială ca să fi resimțit cumva toate aceste seisme politice. Topoloveniul este o comunitate de târgoveți, ancorați în tot felul de preocupări. Nu suntem o turmă și avem preocupări diferite, independent de ce se întâmplă la centru. E drept, am primit cu greu întreruperea contractului pentru niște locuințe sociale la sfârșitul anului 2019, începutul anului 2020. 137 de locuințe pur și simplu au dispărut! Să văd dacă se vor regăsi în programul pe 2020... ”.

 

Ionel Moloiu, Hârsești: „Unde ne-au dat afară pe ușă, am intrat pe fereastră”

„Sigur că în demersurile noastre, în derularea unor proiecte, ne-am lovit de multe obstacole care au încetinit, au întârziat sau au întrerupt pentru o vreme cursul realizării lor. Dar n-am abandonat! Unde ne-au dat afară pe ușă, am intrat pe fereastră, cum zice vorba din popor! Fiind o localitate mică, destul de sărăcă în buget, cu venituri limitate, de multe ori am întâmpinat dificultăți în asigurarea părții de cofinanțare a proiectelor europene și guvernamentale. Însă ne-a mai întins o mână de ajutor Consiliul Județean Argeș, ne-am mai împrumutat și noi, că suntem oameni serioși la primărie serioasă și prezentăm garanție, așa că nu a rămas nimic în coadă de pește, tot ce am început s-a finalizat conform graficului de lucrări.

Probleme am întâmpinat și în derularea unor licitații în cadrul proiectelor pentru care s-a obținut finanțare. Cum asta n-a mai depins de noi, am fost nevoiți să stăm un pic în așteptare până la rezolvarea acestor situații. Mă simt neputincios și ținut cu forța în loc atunci când, în derularea unor contracte, apar blocaje la atribuirea proiectelor, fiind depuse contestații, uneori numai pentru plăcerea unora de a fi Gică-Contra, fără argumente și documente întemeiate. Toate acestea întârzie derularea lucrărilor pe care comunitatea le tot așteaptă, neînțelegând de ce nu se începe odată. Și-atunci intervin nemulțumirile firești ale cetățenilor, cărora trebuie să le explicăm detaliat motivele care nu sunt cauzate de vreo nepricepere, nepăsare ori tergiversare a administrației publice locale ori a mea, direct ca primar. Și lipsa forței de muncă, în special a celei calificate, face ca firmele să nu se mai prezinte la licitațiile lucrărilor, lucru care ne obligă la reluarea procedurilor, ducând astfel la întârzieri mari în derularea proiectelor, așa cum ni se întâmplă nouă, de aproape un an, în cazul construirii sălii de sport, a terenului multifuncțional tip+balon, în comuna Hârsești. Dar cu tenacitate, grijă pentru oameni, poftă de muncă și ambiția de a face din localitatea mea un loc prosper, sunt decis să nu las cârma satului până când acesta nu va fi așa cum și-l doresc locuitorii săi.”

 

Gheorghe Stancu, Bascov: „Într-o lună-două, constructorul vine cu factura și dacă FDI nu mai finanțează...”

„Și anii aceștia ne-am confruntat cu greutăți legislative. S-a oprit cu finanțarea pe PNDL, care a fost un program foarte bun... Și acest FDI (Fondul de Dezvoltare și de Investiții) a fost înghețat. Ni s-a garantat că investițiile aflate în finanțare vor fi onorate, dar pe alte programe, fără a ni se spune când și cum. În baza contractelor cu FDI, am făcut licitație de proiectare și execuție, am dat ordin de execuție a construcției și se lucrează. Într-o lună-două, constructorul vine cu factura și dacă FDI nu mai finanțează, trebuie să o facem din bugetul local. La mine a fost vorba de un pod la vreo 15 miliarde de lei vechi, dar am colegi care s-au aruncat la canalizări, alimentări cu apă...”.

 

Florian Bucălie, Mălureni: „Oamenii vor drumuri acum, nu mâine!”

„Problema noastră cea mai mare rămâne drumul de la Păuleasca. Avem acolo 1,1 km de drum județean care trebuie refăcut. Problema este că, mai întâi, Direcția Apelor trebuie să regularizeze râul. Este o realitate veche de 30 de ani care a creat multe probleme! Altfel, ne confruntăm cu lipsa de răbdare a oamenilor. Pe bună dreptate, aceștia vor drumuri acum, nu mâine. Din fericire, cetățenii sunt conștienți de puterea financiară a localității noastre și știu cât ne-am zbătut pentru fiecare proiect pe care l-am implementat în comunitate.”

 

Florin Proca, Berevoești: „Finanțarea proiectelor este extrem de greoaie”

„Birocrația pe care o știm cu toții a fost în continuare o piedică, la fel ca finanțarea proiectelor extrem de greoaie. Nu ni s-au alocat fonduri pe cât ne-am fi dorit. Am depus mai multe proiecte pe PNDL II, dar am primit bani doar pentru o parte...”.

 

Popa Gabriel, Albeștii de Argeș: „Canalizarea, o piatră de încercare!”

„Sunt o grămadă de greutăți cu care ne-am confruntat... Canalizarea aceasta pe care urmează să o punem în funcțiune ne-a provocat și din punct de vedere al documentației, dar și al realității din teren.”

 

Nicolae Barbu, Valea Iașului: „Reducerea impozitului a avut influențe spectaculoase”

„Schimbarea spectaculoasă de legislație ne-a afectat foarte mult. Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% a avut influențe spectaculoase la Valea Iașului. În anul 2017, am avut la buget cu un milion de lei mai puțin, și în 2018, la fel, cu un milion mai puțin. Era o sursă importantă pentru comunitatea noastră. De aceea intenționez să mă axez pe atragerea de investitori în viitorul mandat, ca să nu mai stăm la mâna guvernanților, indiferent de culoarea lor.”

 

 

 ALEGERI DINTR-UN SINGUR TUR. PRINCIPII ȘI AVANTAJE!

Mai mult ca sigur, aceste alegeri locale se vor desfășura într-un singur tur. Despre disputele născute pe marginea acestui subiect, am tot scris. Cum văd primarii aceste alegeri prin prisma principiilor corecte care stau la bază dar și a avantajelor pe care le-ar putea avea?...

 

Gheorghiță Boțârcă, Topoloveni: ,,Substanțial pentru țară ar fi fost obligativitatea votului"

„Substanțial pentru țară nu sunt nici alegerile într-un tur, nici cele în două tururi, ci obligativitatea votului. Reprezentativitate fără obligativitate nu vom avea niciodată. Ori dintr-un tur, două sau trei, cine vrea să vină la vot ăla vine! Vine omul în primul tur, poate că în al doilea nici nu mai vine, că-și spune că a mai votat o dată, e scârbit sau nu mai e interesat. Dacă acești politicieni ar fi vrut ceva, ar fi instituit obligativitatea votului pentru români și atunci am fi avut și reprezentativitate. Elementul acesta de democrație rezultă și din responsabilitate, din drepturi și obligații. Drepturile și obligațiile cetățenești nu le stabilește fiecare cum vrea.”

 

Liviu Țâroiu, Câmpulung: „Poate fi, ce-i drept, un avantaj pentru primarii în funcție”

„Pe mine nu mă dezavantajează nicio variantă. Cetățeanul și-a făcut o impresie, știe ce am făcut în localitate pentru el și, dacă apreciază, o să mă voteze și într-un tur, și în două. Alegerile în două tururi nu te avantajează însă din punct de vedere al cheltuielilor, pentru că le dublăm. Dacă purtam dezbaterea aceasta acum un an, în termen legal, ar fi fost mult mai bine. Poate fi, ce-i drept, un avantaj pentru primarii în funcție, dar în general, acolo unde sunt candidați puternici, cu idei și proiecte, nu cred că vor fi probleme.”

 

Gheorghe Stancu, Bascov: „Alianțele pe sub masă pe cine reprezintă?"

„Cele mai corecte, și nu o spun pentru că ar avantaja primarii în funcție, sunt alegerile dintr-un singur tur. Eu am trăit și alegerile din două tururi, dar se pare că în turul doi se fac cele mai multe mișcări. Au fost cazuri în care, în primul tur, cel mai bine plasat candidat a luat 49,5%, iar în al doilea tur, cel care s-a plasat cu 17% a câștigat pentru că a făcut tot felul de alianțe pe sub masă cu alte partide. Oricum, s-a dovedit că în turul doi avem un absenteism mare la vot. Omul se plictisește să-l chemi la vot peste alte două săptămâni. Cine vrea să voteze un anumit candidat vine decis din primul tur. Alianțele pe sub masă pe cine reprezintă? Nu mai vorbesc despre cheltuielile care sunt pe măsură. Eu sunt înfrățit cu multe localități din Europa și în majoritatea lor sunt alegeri într-un singur tur. În Argeș, aproape 87% dintre primari și-au câștigat mandatul din primul tur.”

 

Ionel Moloiu, Hârsești: „Dezaprob această încercare disperată a PNL!”

„Consider că rescrierea legislației electorale cu numai trei-patru luni înainte de alegeri ar încălca toate standardele de bună practică în chestiuni de alegeri. Să schimbi regulile în mijlocul jocului nu este democratic, devine chiar un abuz de putere și miroase a oportunism politic. Personal, consider că, indiferent de forma de organizare a alegerilor, fie dintr-un singur tur, fie din două tururi, cetățenii vor alege întotdeauna omul pe care l-au simțit cel mai aproape de ei, omul de care nu au fost dezamăgiți și de care au fost convinși că se implică în mod consecvent în dezvoltarea localității. Până acum, am candidat de două ori, iar voturile pentru mine au fost de trei ori mai multe decât suma voturilor celorlalți candidați, adică am avut peste 80%, așa că nu e cazul să vorbesc despre vreun dezavantaj personal, indiferent de numărul tururilor de scrutin. Însă dezaprob această încercare disperată a PNL de a organiza alegeri în două tururi, intenția lor fiind de a merge la două capete, prin trucuri electorale, chiar «cârdășii»  care să mulțumească mai mult diverse formațiuni politice și mai puțin cetățenii.”

 

Florian Bucălie, Mălureni: „Lumea e sătulă de politică, vrea realizări!”

„Cred că cea mai corectă este alegerea dintr-un singur tur, pentru că tendința este aceea de a nu ieși la vot. Lumea e sătulă de politică, de promisiuni, vrea realizări. Pe mine mă avantajează în mod evident un singur tur, dar nu mă feresc nici de alegeri în două tururi.”

Florin Proca, Berevoești: „Dacă ai făcut ceva pentru comunitate, oamenii te aleg”

„Nu mi se pare corect să schimbi regulile jocului în timpul jocului. Altfel, nu m-ar fi deranjat. Până la urmă, dacă ai făcut ceva pentru comunitate, oamenii te aleg și dintr-un tur, și din două. Dacă va fi un singur tur, probabil vom vedea partide aliindu-se împotriva PSD. Nu e nimic nelegal, poate puțin imoral, dar așa e în politică!”

 

Popa Gabriel, Albeștii de Argeș: „Nu m-aș fi speriat de două tururi.”

„Sincer să fiu, din punctul de vedere al primarului în funcție sunt mai avantajoase alegerile într-un singur tur. Asta nu înseamnă că m-aș fi speriat de două tururi. Ca principiu, din punct de vedere al legitimității, ar fi fost mai potrivite alegerile în două tururi.”

 

Nicolae Barbu, Valea Iașului: „Consider că scorul meu ar trebui să fie peste 60%”

„Personal, nu mă deranjează nici alegerile într-un tur, nici cele în două tururi. Democratic cred că ar fi fost să facem alegeri din două tururi, pentru că ar reflecta mai bine dorința alegătorilor, acolo unde aceștia nu au posibilitatea să se pronunțe din primul tur, cu peste 50%. Nu mă supraapreciez, dar consider că scorul meu ar trebui să fie peste 60% și probabil că acesta va fi.”

 

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta