Primărie din Argeş - falimentată de salariile de lux ale angajaţilor

În vara acestui an, odată cu intrarea în vigoare a legii salarizării unitare, care permitea mărirea salariilor  din administraţia publică locală, aproape toate primăriile din judeţul nostru au ales să crească veniturile angajaţilor, unele dintre ele chiar triplându-se.

Așa s-a ajuns la situaţii aberante, precum aceea ca o femeie de serviciu de la primărie să încaseze salarii de 3.500 de lei, mai mult decât majoritatea profesorilor din învăţământul argeşean, ca să nu mai vorbim de angajaţii din sistemul privat. În mod normal, primăriile  puteau aplica măriri salariale propriilor angajaţi în funcţie de banii de care dispuneau, însă, evident, au fost şi administraţii locale unde, pur şi simplu, nu i-a interesat că bugetele locale nu le permit salarii de lux, mai ales că acestea nu fuseseră nicăieri prinse în bugete. Pentru a le acoperi totuşi primarii au început să ia bani de pe unde au putut, plimbând diverse sume de la un capitol bugetar la altul.

Cele mai afectate de diminuarea bugetelor au fost investiţiile, iar în unele comune s-a tăiat din banii de iluminat stradal, care a fost limitat la doar câteva ore pe noapte ca să aibă edilii cu ce să plătească salariile de şmecheri ale funcţionarilor din primării. În aceste condiţii, era de aşteptat ca, mai devreme sau mai târziu, să apară cazuri de primării care să rămână fără bani înainte de sfârşitul anului.

Prima administraţie care a clacat financiar - potrivit surselor noastre - este cea din comuna Uda, acolo unde primarul Dumitru Drăguşin se pare că nu mai face faţă lefurilor cu care şi-a cadorisit angajaţii. Chiar dacă a luat bani de peste tot pentru acoperirea salariilor, tot nu îi ajung până la final de an. Acesta este şi motivul pentru care în ultima perioadă a început să îndesească vizitele la Consiliul Judeţean pentru a cere bani ca să funcţioneze.

Deocamdată, CJ-ul nu i-a promis nimic, conducerea judeţului transmiţându-i voalat că el a intrat în această problemă, el trebuie să iasă. 

 

Sursa: Saptamanalul Ancheta