Primărița din Ștefănești, după vizita DNA: „Aceste sesizări se accentuează înainte de alegeri, nu mi se pare normal!”

După o îndelungă pauză competițională, DNA s-a reactivat, știut fiind faptul că apetitul procurorilor crește substanțial în an electoral. Săptămâna trecută, aceștia au descins la Primăria Ștefănești, dublați de polițiști argeșeni (cunoscut fiind și apetitul pentru bătaie al unora dintre angajații primăriei).

 

Mihalcea & compania – verificați a treia zi după Scripturi...

„Instituția noastră nu a făcut și nu face obiectul unor cercetări ale DNA, referitoare la unele angajări de personal care contravin legii, în mandatul 2016-2020. Este vorba despre o plângere din anul 2016, înaintată către ANI, care vizează perioada anterioară anului 2016, și se referă la angajarea mai multor persoane cu grad apropiat de rudenie față de unul dintre foștii șefi ai administrației publice, acela care a deținut funcția de viceprimar al orașului Ștefănești.

Organele de anchetă au mai solicitat informații referitoare la un dosar de licitație a unei clădiri ridicate ilegal, pe spațiul public, pentru care exista hotărâre definitivă și irevocabilă de dărâmare încă din 2001, însă construcția a fost menținută în stare de funcționare și chiar concesionată de către șefii administrației locale din perioada anterioară 2016. Mai mult, aceasta a fost scoasă la licitație, iar asupra celor trei licitatori planează suspiciunea că se aflau în relație de rudenie cu aceeași persoană care a deținut funcția de viceprimar al orașului Ștefănești până în anul 2019” - se precizează în comunicatul de presă transmis de către Primăria Ștefănești, care face referire la cele mai notorii personaje din localitate: Ion Mihalcea și neamurile sale (pe post de personaj colectiv).

Mai mulți angajați ai Primăriei au fost chemați să dea declarații: Elena Mihalcea, soția lui Ion Mihalcea, casier în cadrul instituției de aproximativ 20 de ani; Ana-Elena Mihalcea, fiica lor (inspector de peste zece ani) și Alina-Elena Mihalcea, șefă a Departamentului financiar al Primăriei (și noră a lui Grigore Mihalcea, consilier local PNL și frate al fostului viceprimar).

 

Fostul primar Bărbuceanu - interesat de manichiurista primăriței

Nici primarul Ioana Dumitru nu ar fi fost ocolită de investigatori, spun unele surse. Extrem de zglobiu, de pe margine, Dorin Bărbuceanu, fost primar, sugerează organelor abilitate să extindă cercetarea.  

„Dorim ca aceste cercetări să se extindă şi la modul în care actualul director interimar (fără a fi funcţionar public) al Centrului Cultural a dobândit aceasta funcţie, ba mai mult, i s-a prelungit interimatul. Vrem să aflăm cum primarul Jenica Dumitru şi-a angajat nora, vecina sau manichiurista să lucreze inclusiv cu date cu caracter personal sau cum au fost angajați mai mulţi dintre cei 35 de salariaţi ce au fost angajaţi făcând ca bugetul oraşului să rămână fără nicio investiţie” - scrie Dorin Bărbuceanu pe un grup intern al PNL Argeş.   

 

Primarul Ioana Dumitru, DNA și Primăria Obscurantistă Ștefănești

Primărița Jenica-Ioana Dumitru neagă însă toate zvonurile potrivit cărora ar fi făcut angajări pe criterii de nepotism sau... unghii false. Potrivit acesteia, a fost mai mult decât strictă în aplicarea legii, mai ales atunci când a fost vorba de angajări.

„Eu nu am adus pe nimeni în instituție, cine s-a angajat a făcut-o în urma unor concursuri legale, cu comisii chiar din afara instituției. La capitolul acesta sunt extrem de legistă. Ca să faci treabă, ai nevoie de o echipă de oameni inteligenți. Eu zic că am oameni pregătiți. Pe cei care nu erau, am încercat să-i ajut să iasă din obscurantism, să facă performanță, i-am trimis la cursuri. Un lider bun trebuie să-și ajute oamenii să evolueze, nu să involueze sau să rămână în obscurantism.” - ne-a declarat primarul Jenica Dumitru.

În privința sesizării DNA a treia zi după Scripturi, tocmai în buza alegerilor, doamna primar consideră că astfel de practici nu țin de normalitate.

„Au fost mai multe plângeri de-a lungul timpului, dar nu s-au sesizat. Instituțiile statului probabil reacționează mai lent... Am constatat că aceste sesizări se accentuează sau apar în special în anii electorali, înainte de alegeri, ceea ce nu mi se pare normal. Instituțiile statului ar trebui să-și facă treaba când sunt sesizate, mai ales că Primăria Ștefănești a fost și este o primărie cu atâtea probleme. Eu m-am chinuit să scot primăria asta din obscurantism. Din acest punct de vedere cred că am adus-o de la minus, la zero. Tindea către un minus infinit...” - ne-a mai declarat primărița Ioana Dumitru, cea care, de altfel, deține și patentul folosirii cuvântului „obscurantism” la Primăria Obscurantistă Ștefănești. 

La DNA, dincolo de plângerile la adresa lui Ion Mihalcea, se mai află și una la adresa primăriței, în care i se aduc acuzații privind cheltuirea banului public pe o serie de manifestări culturale.

 

S-a sesizat și Instituția Prefectului

Săptămâna aceasta, la Primăria Ștefănești, va descinde și Corpul de Control al Prefecturii Argeș. Comisia va fi compusă din specialişti din Prefectură, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, ITM Argeş, Finanţe Argeş, Garda de Mediu şi Inspectoratul de Stat în Construcţii. Timp de două săptămâni se va verifica de la organizarea şi funcţionarea Consiliului Local la securitatea în muncă sau respectarea angajamentelor bugetare.

 

 

Preluare Săptămânalul Ancheta