Primăria Bălileşti efectuează dezinfecţia celor mai tranzitate zone din comună

 La Bălileşti a început efectuarea de operaţiuni de dezinfecţie în spaţiile publice. Primarul Victor-Cătălin Turturică ne-a declarat că s-au achiziţionat 300 l de clor ce vor fi utilizaţi în acest sens, activitatea fiind desfăşurată de către Serviciul de Gospodărire Comunală.

„Continuăm stropirile cu soluţie dezinfectantă în zonele publice cele mai frecventate, la magazine, la dispensare, la farmacii, la cimitire, la primărie, la poliție și în alte locuri tranzitate de către cetăţeni. Încercăm să acţionăm o dată la două – trei zile. De asemenea, pentru a nu pune în pericol personalul Primăriei Bălileşti, care este încă în activitate, de două săptămâni, în fiecare vineri, în intervalul 13.00 – 16.00 dezinfectăm toată primăria, astfel încât luni să o luăm de la capăt în condiţii de maximă siguranţă. Ca să respectăm regulile de distanţare socială, jumătate dintre noi lucrărm acasă, jumătate la sediu. Chiar şi cele două şedinţe de Consiliu Local, una ordinară şi una de îndată, au fost realizate prin mijloace de comunicare la distanţă şi totul s-a desfăşurat foarte bine. Încercăm să rezistăm!”, ne-a povestit primarul Victor-Cătălin Turturică. 

 

 S-a efectuat o evidenţă a persoanelor aflate în dificultate


La finele săptămânii trecute, în Bălileşti, mai erau 15 persoane în izolare. După cum ne-a declarat primarul turturică, aceştia au fost disciplinaţi şi au respectat regulile, iar cei care au avut nevoie de sprijin pentru a îşi cumpăra cele necesare au fost sprijiniţi cu transportul.

„S-a dat dovadă de implicare civică și am primit informații importante despre persoane care au venit din zone afectate din alte state în urma cărora s-au luat măsurile de izolare la timp. Majoritatea celor care s-au întors din străinătate şi-au anunţat revenirea în țară și în comună și au intrat în mod civilizat în autoizolare, timp de 14 zile. La fel s-a procedat și cu cei care din lipsă de informare au fost consiliaţi de noi şi de organele de poliție astfel încât totul a decurs în condițiile impuse de lege. Săptămâna viitoare mai rămân puțini în izolare la domiciliu și sperăm ca și aceștia să fie sănătoși şi să nu avem bolnavi în rândul nostru.”, a mai adăugat primarul comunei Bălileşti. 


Au fost luaţi în evidenţă şi vârstnicii care nu au niciun sprijin, dar şi persoanele fără venituri, aflate în dificultate, fără resurse financiare.

„Cu ajutorul preoţilor din comună am făcut o listă cu persoanele vulnerabile şi avem acest tabel în vedere. Am făcut primele vizite, iar dacă se agravează situaţia şi se închid magazinele, suntem în măsură să intervenim cumva la aceste persoane, cu ajutorul preoţilor. Ştim persoanele care sunt în dificultate şi vom interveni, însă doar la aceştia, nu la toată lumea. I-am ajutat cu aprovizionarea. Am avut donaţii şi din acestea le-am făcut 100 de pachete, acolo unde a fost cazul. Printre beneficiari am avut persoane în vârstă, neputincioase, dar şi famiii numeroase, cu probleme financiare.”, a mai explicat primarul Victor-Cătălin Turturică. 


 Zilnic, cetăţenii sunt informaţi cu privire la măsurile de prevenţie


Pentru ca toate deciziile luate de către autorităţi să ajungă la urechile cetăţenilor, primarul a găsit o modalitate eficientă de a îi informa.

„Pe Dusterul  de la Situaţii de Urgenţă avem girofar şi difuzoare. Zilnic, maşina trece prin localitate şi le sunt comunicate, prin difuzor, măsurile de prevenţie şi igienă, le cerem să respecte ordonanţele militare, le spunem să se spele pe mâini, să folosească clor pentru dezinfecţia gospodăriei şi tot ceea ce mai trebuie să ştie. Oamenii au înţeles gravitatea situaţiei şi au respectat deciziile impuse la nivel naţional. ”, a mai precizat edilul comunei.

 

 Investiţiile continuă


În schimb, „lucrările de investiţii duduie!”, după cum ne-a spus primarul comunei Bălileşti.

„Am impus restricţii muncitorilor. Aceştia au voie să intre doar câte unul în magazin, nu li se mai vinde toată ziua cafea, masa o iau într-un anumit loc sabilit cu dirigintele de şantier. Am finalizat grădiniţa, canalizarea este realizată în proporţie de 60%, iar pentru reţeaua de gaze s-a atribuit lucrarea şi se va începe proiectarea, care are termen 3 luni, urmând apoi şi lucrările efective.”, ne-a declarat Victor-Cătălin Turturică.