Primar argeşean - anchetat pentru mită electorală din bani publici

Poliţia Municipiului Piteşti anchetează unul dintre cele mai complexe dosare cu acuzaţii de mită electorală. În centrul investigaţiilor este primarul Ion Dumitrache, de la Poiana Lacului, pe numele căruia oamenii legii au primit o sesizare potrivit căreia acesta ar fi oferit mai multor cetăţeni ai comunei mită electroală mascată sub forma unor ajutoare sociale. Cu câteva săptămâni înainte de alegerile locale, poliţiştii au descins în Primăria Poiana Lacului, de unde au plecat cu mai multe documente. A urmat un val de audieri, peste 90 de cetăţeni din comuna condusă de primarul Ion Dumitrache fiind deja chemaţi să dea explicaţii cu privire la banii primiţi de la Primărie. Având în vedere că numărul beneficiarilor este de 170, ofițerii de la Biroul Investigații Criminale din cadrul Poliției Pitești vor continua audierile tuturor beneficiarlor ajutoarelor sociale.

⇒ Ajutoare sociale pentru 170 de familii nevoiaşe înainte de campanie

Primarul localității Poiana Lacului, Ion Dumitrache, susține faptul că acordarea ajutoarelor sociale se face în administraţia locală de 14 ani şi că toată tevatura nu este decât o acţiune politică demarată de adversarii săi. Edilul explică faptul că sumele de bani - 200, 300 sau 500 de lei în funcţie de tipul de ajutor - au fost acordate familiilor aflate în dificultate înainte de campania electorală şi că nu s-a comis nicio ilegalitate: „Nu are nicio legătură cu mita electorală sau cu campania electorală. Pur și simplu a fost o hotărâre de consiliu local prin care am aprobat banii disponibili pentru așa ceva. Au fost 450 de milioane care s-au distribuit la 170 de persoane astfel: ajutoare de înmormântare pentru familii sărace, ajutoare pentru persoanele cu handicap și ajutoare sociale pentru locuitorii sărmani din Poiana Lacului. La fiecare persoană în parte s-a făcut anchetă socială, documente care de altfel au fost ridicate de polițiști”, ne-a declarat primarul Ion Dumitrache. De asemenea, edilul de la Poiana Lacului este convins că ancheta i se trage de la a rivalilor de la PSD, care de peste 15 ani râvnesc la funcţia sa. De la sediul Primăriei Poiana Lacului, ofițerii judiciariști au ridicat imediat după primirea sesizării mai multe documente: statele de plată prin care oamenii au primit banii de la instituția statului, decizia Consiliului Local prin care au fost aprobate ajutoarele, precum și dosarele cu anchetele sociale la cele 170 de persoane care au primit banii. Demarate înainte de campania electorală, audierile au fost suspendate în această perioadă, pentru a nu influența în vreun fel procesul electoral, cercetările fiind reluate imediat după alegerile locale.

⇒ Mânzână neagă implicarea PSD Argeş, dar nu bagă mâna-n foc pentru filiala locală

Referitor la acuzaţiile privind implicarea Partidului Social Democrat în sesizarea organelor de anchetă asupra posibilei încălcări a legislaţiei, Ion Mânzână, vicepreședintele PSD Ion Mânzână ne-a declarat: „Ştiu că nu există o plângere făcută de PSD, însă pe de altă parte organizația Poiana Lacului are propria sa autonomie”. Dosarul penal care îl are în prim plan pe primarul Ion Dumitrache a fost înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de abuz în serviciu şi coruperea alegătorilor.

Sursa: Saptamanalul Ancheta