Prima tranşă de vaccinuri antigripale a ajuns în spitalele din Argeş

Săptămâna trecuta, la Direcţia de Sănătate Publică Argeş, a sosit prima tranşă de vaccin antigripal. 9.240 de doze de ser imunizant au fost repartizate la toate unităţile spitaliceşti din judeţul Argeş, în vreme ce, deocamdată, medicii de familie nu au primit nimic pentru pacienţii pe care îi au înscrişi pe liste.

„Repartizarea a fost făcută de Ministerul Sănătăţii. Medicii de familie nu au primit vaccinuri niciodată din prima tranşă.” - a explicat Sorina Honţaru, directorul DSP Argeş. 

 


 Cine a primit primele doze


Aşadar, prima tranşă de vaccinuri antigripale este destinată medicilor, cadrelor sanitare şi personalului auxiliar din spitale şi din unităţile ambulatorii, inclusiv salariaţilor instituţiilor de ocrotire a bătrânilor şi a copiilor, precum şi angajaţilor din unităţile pentru boli cronice, care prin natura activităţii lor vin în contact direct cu bolile respiratorii şi cu asistaţii. Prin urmare, dozele imunizante au ajuns la Spitalul Judeţean, la Serviciul Judeţean de Ambulanţă, la centrul de dializă al SJU Piteşti, la Pediatrie, la spitalele din Câmpulung, Curtea de Argeş, Mioveni, Costeşti, Valea Iaşului, la Spitalul Penitenciarului Mioveni, dar şi la Unităţile de Asistenţă Medico Socială din Piteşti, Deduleşti, Mozăceni, Domneşti, Călineşti, Rucăr, Bascovele, la Policlinica cu Plată, Policlinica Stomatologică, Clinica de Dializă a Spitalului „Dr. Irimia” şi Centrul pentru Persoane Vârstnice de la Călineşti. 

 


 Săptămâna asta vin vaccinurile pentru populaţie


Următorul lot de vaccinuri va fi alocat în cursul acestei săptămâni şi este destinat pacienţilor din grupele de risc, fiind distribuit prin intermediul medicilor de familie.

„Aşteptăm până la sfârşitul lunii septembrie 70.000 de doze, care sunt destinate persoanelor din grupele de risc, în primul rând, persoanele peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, precum şi gravide, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Începând cu a doua jumătate a lunii octombrie vor veni şi tranşele următoare.” - a mai spus şefa DSP Argeş.

După cum a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, în această campanie de vaccinare, în premieră, vor fi incluși în grupele de risc şi profesorii care, astfel, se vor putea vaccina gratuit:

„În categoria celor de risc vor intra suplimentar şi cadrele didactice.” - a preciat oficialul.
 

 

Sursa: saptamanalul ancheta