Prima sarcină obținută prin inseminare artificială în clinica Fertility Save din Bradu

Cadou de Moș Crăciun pentru o familie de argeșeni. Medicul Marilena Băluță, de la clinica Fertility Save din Bradu a făcut pentru un cuplu ceea ce organismul lor nu a putut. Le-a împlinit cea mai mare dorință, aceea de a avea un copil și de a deveni o familie completă. Medicul specialist în obstretică – ginecologie și embriolog a diagnosticat problema de infertilitate în cadrul Clinicii Fertility Save din Bradu, iar procedura efectivă de inseminare a realizat-o în cadrul clinicii Medicum, din București.

CITEȘTE ȘI ... LOCURI DE MUNCĂ ÎN ARGEȘ! Vezi lista completă


O altă procedură de a obține o sarcină, în condițiile în care un cuplu nu reușeș-te pe cale naturală, este Fertilizarea in Vitro. Aceasta este mai scumpă decît inseminarea, însă. Tocmai de aceea, pentru a ajuta cât mai multe cupluri să devină părinți, medicul Marilena Băluță a pus bazele asociației ”Și eu am dreptul să fiu părinte”, și a demarat campania ”Newborn”, care presupune realizarea de 10 proceduri FIV în mod gratuit. Pentru a aduce minunea unui prunc în cât mai multe familii, asociația are nevoie de fonduri, ce pot fi oferite de multe firme dacă ar redirecționa 20% din profit. 

CITEȘTE ȘI ... MÂINE! Se deschide patinoarul din centrul Piteștiului


Despre pașii pe care un cuplu trebuie să îi urmeze pentru procedura FIV, o procedură prin care s-au adus pe lume mii de copii sănătoși, medicul Marilena Băluță a oferit un amplu interviu pentru ”pe-fuga.blogspot.ro”, pe care îl redăm în continuare.


– Pentru început, ce investigaţii sunt necesare înainte de a începe procedura pentru FIV?
– Există un barem minim de investigaţii pentru infertilitate, adresate ambilor parteneri. Pentru parteneră se testează rezerva ovariană prin dozarea unor hormoni în ziua a doua, a treia sau a patra a ciclului menstrual; se fac culturi din col, histerosalpingografie, analize serologice pentru hepatită B, C, HIV şi VDRL. În funcţie de antecedente şi istoric medical se pot adaugă şi alte investigaţii, cum ar fi teste pentru boli autoimune, histeroscopie, laparoscopie. Pentru partener, prima analiză este spermograma. Dacă valorile sunt bune și nu există un istoric cu probleme de fertilitate nu se mai recomandă alte investigaţii.
– Odată făcute analizele, care sunt paşii pentru procedura FIV?
– După ce se obţin toate rezultatele investigaţiilor, medicul curant va decide care sunt paşii care trebuie urmaţi. Pentru tratarea subfertilității sau infertilităţii se poate începe de la simplu la complex: contact sexual dirijat, inseminare artificial, fertilizare în vitro (FIV).
– În cazul FIV, dacă este nevoie de stimulare ovariană, în ce zi a ciclului menstrual se începe aceasta?
– Cel mai fercvent, în practică sunt folosite pentru stimulare două protocoale: unul lung şi altul scurt. Primul se întinde pe o perioada de aproximativ o lună şi se începe din ziua 21 a ciclului anterior. Protocolul scurt se începe din ziua a doua sau a treia a ciclui şi durează aproximariv două săptămâni. Doza folosită la stimulare se decide pentru fiecare caz în parte.
– Care este cea mai ”agresivă” schemă de tratament de stimulare ovariană şi ce efecte adverse poate avea?
– Nu se poate spune că o schemă de stimulare ovariană este agresivă. Doza pentru stimulare se decide în funcţie de vârsta femeii, de rezerva ovariană, de răspunsurile anterioare la tratament. Putem să vorbim de un răspuns exagerat la o doză considerată uzuală pentru profilul pacientei, lucru care nu poate fi anticipat. Unele paciente răspund exagerat la doze uzuale, specifice profilului lor, altele răspund slab sau deloc.
– E adevărat că multe paciente iau în greutate în urma tratamentelor de stimulare? Sau se poate ajunge la dezechilibre hormonale, la dereglări ale valorilor tiroidei?
– Nu. Este un mit. Se îngraşă de la porţia de mâncare. Nu am văzut nicio persoană slabă care să devină obeză după stimulare.
– Se fac nişte analize pe durata stimulării. Ne puteţi spune care sunt acestea şi cât de dessunt repetate?
– Monitorizarea răspunsului la stimulare se face prin ecografie transvaginala şi dozarea unor hormoni care se modifică pe parcursul stimulării. Ritmul monitorizării este stabilit de fiecare medic şi diferă în funcţie de protocolul ales şi răspunsul pacientei la tratament.
– Aceste analize spun şi când sunt foliculii suficient de maturi pentru a putea fi extrase ovulele, nu?
– Aceste analize ne orintează în deciziile ulterioare. Nu ne pot spune exact câte ovocite vom recolta din foliculi, câte sunt mature, câte vor fertiliza şi cum vor evolua embrionii.
– În ce constă procedura de extracţie a ovocitelor din foliculii care se dezvoltă în ovar? Este dureroasă?
– Procedura de recoltare a ovocitelor se face prin puncție transvaginală ecoghidată. Pentru aceasta se face o analgezie de scurtă durată, iar pacienta nu simte nimic.
– Ce se întâmplă cu ovulele extrase? Povestiţi-ne puţin despre procedura din laborator, vă rog!
– După ce lichidul folicular este extras, este dus în laborator, unde se identifică ovocitele. Până la recoltarea ovocitelor partenerul recoltează sperma, care va fi prelucrată. După aproximativ trei-patru ore de la recoltarea ovocitelor, acestea vor fi puse în contact cu sperma. La 24 de ore de la inseminarea ovocitelor se verifică fertilizarea lor. Trebuie ştiut că doar ovocitele mature vor fertiliza, ovocitele imature nu au această capaciate. După fertilizare, evoluţia embrionilor poate fi diferită, în sensul că pot evolua toţi sau se pot opri din evoluţie.
– Există ovule care nu conțin ovocite, iar dintre cele recoltate nu toate sunt viabile… Care e cauza?
– Cea mai frecventă cauză pentru care nu fertilizează ovocitele este faptul că sunt imature. Iar dacă fertilizează ele pot evolua diferit. Adică unele se pot divide mai departe şi dau un embrion/embrioni de calitate pe care îi transferăm şi pot da sarcina sau se pot opri în evoluţie în diverse stadii (ziua 1, 2, 3, 4, 5). După embriotransfer nu mai avem posibilitatea de a controla ce se întâmplă în uter, aşteptăm cele două săptămîni, facem testul de sarcină şi vedem rezultatul.
– Teoretic, ce ar trebui să se întâmple în uter?
– Următorul pas: implantarea, adică depozitarea embrionilor în uter. Embrionul îşi începe implatarea din ziua a cincea, de la stadiul de blastocist. Acesta este ultimul stadiu care poate fi cultivat în laborator.
– De ce se transferă maxim trei ovocite? Care sunt riscurile, în afară de sarcina cu tripleţi…
– Din păcate, în România nu este încă reglementat un număr de embrioni care poate fi transferat. Numărul de embrioni care se transferă este o dicizie comună luată de către clinician – cuplu – embriolog, iar dintre factorii care depind de decizie enumarăm: vârsta doamnei, calitatea embrionilor, rezultatele procedurilor anterioare, numărul de embrioni.
– E dureroasă procedura de mutare a embrionilor? Se poate face cu anestezie totală?
– Procedura de embriotransfer este o procedura simplă, nedureroasă, iar transferul se face cu ajutorul unui cateter foarte subţire.
– Ce tratament se recomandă pacientei în continuare, pentru favorizarea prinderii sarcinii?
– Nu există un tratament magic post embriotransfer care să asigure reuşita procedurii. Factorii de care depinde succesul sunt: calitatea embrionilor şi calitatea endometrului.
– Deci nu există un secret anume pentru un FIV reuşit…
– Nu există o reţetă de succes care să asigure o sarcină de la prima procedura. Rezultatele depind de vârsta pacientei, rezerva ovariană, doza de stimulare, patologia asociată.
– În cazul în care totul decurge foarte bine până în momentul implantări şi după acesta, iar sarcina tot nu se obţine, care sunt principalele cauze suspectate? Sunt legate de uter, mucoasa acestuia, endometru, etc?
– Așa cum spuneam mai devreme, contează mult calitatea embrionilor şi calitatea endometrului.
– Sunt mai simple cazurile în care vorbim de infertilitate masculină sau feminină? 
– Depinde de cât de gravă este problema. În general, dacă este o patologie uşoară, sarcina se poate obţine chiar de la prima procedură. În patologiile complicate, nici fertilizarea in vitro nu poate asigura succesul, înfierea unui copil rămânând ultima opţiune.
– În caz de infertilitate primară feminină, de cauza necunoscută, spre exemplu, care sunt şansele de reuşită?
– Conform statisticilor, șansele de reușită sunt procente cuprinse între 35-40%. Cu cât femeia este mai tânără şi are o rezervă ovariană mai bună, cu atât şansele de a se obține sarcina din prima sunt mai mari.
– Ce noutăţi au apărut în acest domeniu în ultimii ani?
– Un subiect interesant ar fi prezervarea fertilităţii la pacienţii oncologi… La noi este o noutate acest subiect, desi în lume aceste lucruri se fac de prin anii 2000.