Prima pandemie de pe Planetă a avut loc în 1347 din cauza ciumei bubonice

Prima pandemie de pe Planetă a avut loc în 1347 din cauza ciumei bubonice. Tot ce trebuie să ştii despre ce înseamnă o pandemie

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit, miercuri, că situaţia generată de noul coronavirus este pandemie.

OMS a luată această decizie după ce s-au înregistrat cazuri de infecţii în aproape toate ţările lumii.

Prima pandemie a fost declarată în 1347. Potrivit OMS, o pandemie este răspândirea la nivel mondial a unei noi boli şi apare atunci când un virus apare şi se răspândeşte în întreaga lume, iar majoritatea oamenilor nu au imunitate la el. Virusurile care au provocat pandemii din trecut provin de obicei de la virusuri gripale animale.

Ciuma neagra si-a lasat propria marca in genomul uman, favorizand indivizii purtatori ai unei anumite secvente genetice, se arata intr-un studiu realizat de o echipa internationala de cercetatori si publicat in Proceedings of the National Academy of Sciences. (PNAS).

Raspandindu-se in Europa pe drumul matasii, prin Geneva, apoi Marsilia, in 1347, ciuma neagra a ucis o treime din populatia de atunci a Europei in mai putin de cinci ani. “Moartea neagra”, cum a fost numita, a terorizat populatia, care vedea in aceasta boala mana diavolului, a evreilor sau a leprosilor. Boala era insa provocata de o bacterie - Yersinia pestis - si numai indivizii cei mai rezistenti scapau cu viata.


 

Conform planului OMS pentru pregătirea pandemiei, după declararea acesteia, guvernele naţionale trebuie să se asigure de „mobilizarea completă a sistemelor de sănătate, a instalaţiilor şi mobilizarea angajaţilor din sistemul medical naţional”.

De asemenea, OMS transmite că trebuie să „distribuie echipament de protecţie” şi să „distribuie antivirale şi alte materiale medicale în conformitate cu planurile naţionale".

Când OMS a declarat o pandemie pentru focarul de gripă H1N1 în 2009, decizia a fost criticată de unele ţări, care au considerat că decizia a provocat panică inutilă, scrie The Guardian.

Ea a dus la pierderea financiare din cauza cheltuielilor pentru vaccinuri pentru o tulpină de gripă care s-a dovedit a fi uşoară şi relativ uşor de controlat.

Care sunt celelalte pandemii din istorie:

Gripa H1N1 (gripa porcină) din 2009
HIV (1981)
Gripa spaniolă (1918)
Variola (1870)
Ciuma bubonică (1347)

 

 

 

 

 

Sursa: mediafax.ro/ stirileprotv.ro