"Prima Casă" se schimbă radical! De la denumire până la condiţiile de creditare- programul va avea un caracter social. Doar cei cu venituri mici vor mai putea lua un astfel de împrumut. Opţiunile cumpărătorilor vor fi însă limitate, doar garsoniere sau apartamente mici pentru a se încadra în suma garantată de stat - 70 de mii de euro.

CITEȘTE ȘI ... BACALAUREAT DE TOAMNĂ 2019! Încă un elev argeşean prins copiind

Adio, Prima Casă! Noul program se va numi, potrivit caracterului social, "O familie, o casă" şi nu va mai putea fi accesat de oricine. Nu se mai impune o limită de vârstă, dar vor exista alte condicţii. 

Cine are venituri, singur sau împreună cu soţul sau soţia, mai mari de 4.500 de lei nu va mai putea lua un astfel de împrumut. Pentru cei care au un copil sau mai mulţi, venitul maxim acceptat este de 7.000 de lei. Se păstrează avansul de cinci la sută, iar casele nu pot fi mai scumpe de 70.000 de euro. 

CITEȘTE ȘI ... Accident lângă Hotel Muntenia! Și-a băgat nevasta în spital

Ce se va întâmpla pe piaţa imobiliară după intrarea în vigoare a programului "O familie, o casă"? Una dintre variantele pe care dezvoltatorii le iau în calcul este aceea ca, în viitor, să reconfigureze structura blocurilor. Mai exact, în loc de apartamente spaţioase, de trei şi patru camere- cele mai bine vândute acum, să construiască apartamente de două camere şi garsoniere.
Adrian Pandelescu, reprezentant dezvoltator imobiliar: Ca să poţi să oferi o plajă mai mare de unităţi vandabile şi atractive pentru piaţă cu siguranţă se va trece la o ofertă mai mare pe garsoniere şi două camere

CITEȘTE ȘI ... Operațiune de salvare a doi turiști în Piatra Craiului

Cu aceşti bani, o familie cu doi copii din Capitală, de exemplu, nu va mai putea cumpăra un apartament de trei camere, spun dezvoltatorii. 
Bogdan Ivan, Asociaţia Dezvoltatorilor din România: Va fi foarte dificil, aproape imposibil, având în vedere că suma de 70.000 de euro la acest moment este suficientă doar pentru achiziţia unui apartament de două camere şi pentru o familie cu unul sau doi copii este absolut necesar să existe o locuinţă de trei sau patru camere 

CITEȘTE ȘI ... O ceartă cu soția i-a adus mascații la ușă


Este şi motivul pentru care circa 20% din clienţi nu se vor mai încadra la un astfel de credit şi vor fi nevoiţi să acceseze un împrumut imobiliar standard, potrivit unei simulări. 
Andreea Costescu, analist financiar: Costurile sunt similare unui credit ipotecar, însă pentru persoanele care se încadrează la această limită de venit, dobânda va fi mai redusă, deci va fi mai avantajos pentru ele să-şi contacteze un credit prin programul Prima Casă

CITEȘTE ȘI ... Pesta porcină africană a ajuns și în comuna Călinești

Există şi câteva veşti bune. Familiile cu unul sau mai mulţi copii ar putea beneficia de o reducere anuală a dobânzilor, care ar putea fi suportată de stat. 
Alina Dincă, broker de credite: Se discută de o reducere de 0,5% a dobânzii. În urma discuţiilor cu băncile, o să vedem despre ce reducere este vorba, cu adevărat 

 Programul Prima Casă se modifică la 10 ani de când a fost lansat. Până acum au fost acordate aproape 280 de mii de credite garantate de stat. 11 mii în 2019, mai puţine decât în alţi ani.


Sursa: observator.tv