PREȚURILE CASELOR SUNT ÎN CREȘTERE!

PREȚURILE CASELOR SUNT ÎN CREȘTERE!

Prima lună a anului aduce o creştere a preţului pentru locuinţele noi în unele oraşe ale ţării. În continuare, cele mai mari preţuri sunt în Cluj-Napoca şi Bucureşti: 1.200 de euro pe metrul pătrat.

La nivel național, prețul apartamentelor a crescut cu 1,3% în ianuarie, faţă de ultima lună din 2016. Cea mai spectaculoasă scumpire s-a înregistrat la Iași.

În Iași, apartamentele s-au scumpit cu 3,6% în prima lună a acestui an. Prețul este însă departe de media din alte orașe mari. 885 de euro costă aici metrul pătrat.

Cele mai scumpe locuinţe din țară nu sunt, așa cum s-ar putea crede, în Capitală ci în Cluj Napoca. Aici, un metru pătrat a ajuns să coste, în ianuarie, 1.257 de euro. Pretențiile proprietarilor de aici s-au majorat cu sub un procent în ultima lună, chiar și așa un metru pătrat costă mai mult ca în București - 1.257 euro metrul pătrat.

Și în Bucureşti, evoluţia preţului îi descurajează pe potenţialii cumpărători. O locuinţă nouă se vinde, în medie, cu 1.157 de euro pe metru pătrat, un plus de 1,4% faţă de ultima lună din 2016.

Există mai multe motive care au dus la această creștere.

În primul rând, creșterea prețului construcțiilor dată de lipsa forței de muncă și decreșterea prețului materialelor de construcție cu 10 - 15 la sută în ultimul an”, a spus dezvoltatorul imobiliar Ștefan Cremene.

Alte explicaţii ale specialiştilor sunt stocul mic de apartamente de pe piaţă, lipsa unor proiecte imobiliare majore în ultimul timp şi programul guvernamental Prima Casă.

sursa: digi24.ro