Preţul benzinei şi al motorinei ar putea să crească cu minimum 5%

Atacurile cu drone asupra rafinăriilor din Arabia Saudită produc efecte care se simt în întreaga lume. Şi asta pentru că, după bombardamente, preţul petrolului a explodat. Analiştii români spun că s-ar putea ca, peste câteva zile, preţul benzinei şi al motorinei să crească cu minimum 5 la sută. Iar această majorare se va resimţi, ca de obicei, peste tot, de la preţul pâinii şi până la tarifele serviciilor.

Fotografiile din satelit arată dimensiunea distrugerilor suferite de instalaţiile petroliere din Arabia Saudită, în urma atacului de sâmbătă. Cea mai mare rafinărie a ţării a fost scoasă din funcţiune. Atacul a fost revendicat de rebelii din Yemen, împotriva cărora trupele saudite luptă de mai mulţi ani. ext 1609Yemen Saudi Attack Rebelii susţin că bombardamentul a fost efectuat de drone.

 

 

Statele Unite nu au, însă, niciun dubiu că atacul a fost lansat de Iran. Cel puţin 19 rachete de croazieră au lovit rafinăriile, susţin americanii. Un atac fără precedent care a redus la jumătate producţia saudită şi ameninţă să destabilizeze piaţa mondială.

În Europa, cotaţia barilului de petrol a crescut cu aproape 20%.
Răzvan Nicolescu, specialist energie: Este una dintre cele mai mari creşteri la baril din istorie, de pe o zi pe alta, 12 dolari.

 

 

Efectele le vom vedea imediat şi pe piaţa din România, spun analiştii. O creştere de cinci la sută ar însemna în jur de 30 de bani pe litru. Astfel, motorina ar putea ajunge curând la pragul de şase lei. Pe termen lung, estimările analiştilor sunt sumbre.
Răzvan Nicolescu, specialist energie: Dacă lucurile o să rămână aşa, pe o perioadă mai mare de timp, o să observăm o creştere de 7-8-9%. Preţul benzinei, preţul motorinei, al păcurei, tot. Înseamnă creştere mai departe la pâine, tot ce însemnă preţ de transport inclus în preţul final.

În Statele Unite, Donald Trump a autorizat folosirea petrolului din rezerva strategică. Dacă piaţa nu se va stabiliza, experţii cred că preţul barilului ar putea ajunge şi la 100 de dolari. Preşedintele american a scris, pe Twitter, că Statele Unite sunt pregătite să riposteze, dar îşi vor coordona acţiunea cu Arabia Saudită.

O astfel de ripostă ar putea declanşa un nou conflict de amploare în Orientul Mijlociu.


Sursa: observator.tv