Premierul Sorin Grindeanu ia masuri împotriva jocului ”Balena albastra”

Premierul Sorin Grindeanu consideră că doar efortul comun al presei, societații civile și al instituțiilor poate reduce efectele unor ”provocări negative” pe care internetul le genereaza, informarea fiind, în opinia sa, cheia problemei.

"Consider că ceea ce faceţi dumneavoastră, presa şi societatea civilă, ceea ce trebuie să facă instituţiile statului, anume informarea, e cheia în gestionarea acestor probleme. Internetul şi societatea informaţională în zilele noastre oferă atât lucruri bune, cât şi provocări de tipul a ceea ce aţi amintit dumneavoastră. Doar o informare şi un efort comun care să vină din partea instituţiilor şi cu ajutorul societăţii civile şi a presei pot să preîntâmpine situaţii neplăcute. Dezvoltările pe care societatea informaţională le are zilnic şi provocările date de aceste dezvoltări sunt greu de cuantificat. Un efort comun poate să reducă din efectele pe care asemenea provocări negative le au asupra societăţii noastre", a spus premierul, la finalul ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova.

Jocul rusesc ”Blue Whale” are 50 de niveluri și presupune îndeplinirea de către participant a unor sarcini pe care le primește de la un ”tutore”. După intrarea în joc, tutorele distribuie sarcinile participantului, iar ulterior acesta trebuie să facă dovada că le-a îndeplinit prin trimiterea de fotografii sau filmulețe.

Cei mai afectați de acest joc sunt copiii cu vârste curpinse între 10 și 14 ani. Poliția recomandă părinților să se asigure că știu ce activităti desfășoară copiii lor în mediul online și, dacă observă o schimbare a comportamentului în ultima perioadă, să anunțe autoritățile.

sursa: digi24