Prefectul: Protejarea sănătății publice și a binelui comun nu se obțin prin proteste haotice, scandări xenofobe și arderea măștilor

Au fost două zile cu proteste la Pitești. Oamenii au ieșit în stradă să-și strige supărarea cumulată în urma unui an de pandemie, nemulțumiți de Guvern, restricții și situația actuală.

CITEȘTE ȘI ... Reacții după protestele anti-restricții din Pitești: Alți 184 de manifestanți buni de plată

Autoritățile susțin exercitarea dreptului constituțional la liberă exprimare, dar ce s-a întâmplat în ultimele zile în România, chiar și în Argeș, a depășit nivelul de înțelegere. De exemplu, la mitingul anti-restricții de luni seara, manifestanții au ajuns să folosească scandări xenofobe. Astfel, de la scandări de genul „Vrem pe stadioane”, „Jos Guvernul!” sau „Libertate, libertate”, s-a ajuns la „Arafat, nu uita, asta nu e ţara ta!”. Ulterior, și cetățenii de etnie maghiară au devenit ținta scandărilor: „Afară, afară, cu ungurii din ţară”.

CITEȘTE ȘI  ... (VIDEO) Tensiunile s-au accentuat! Au fost aruncate petarde, sticle și s-a dat foc măștilor


În ultimele două zile, oamenii legii au aplicat aproximativ 100 de sancțiuni, urmând ca alte 184 de persoane (participante la protestul de duminică) să fie amendate privind limitarea răspândirii virusului SARS CoV-2, referitoare la deplasarea în intervalul 22:00-05:00, nepăstrarea distanțării fizice și a normelor de protecție individuală.


În acest context, prefectul Argeșului, Emilia Mateescu, transmite următorul mesaj:

”Protejarea sănătății publice și a binelui comun nu se obțin prin proteste haotice, scandări xenofobe și arderea măștilor în piața publică. Asta am avut aseară în fața Prefecturii. Prin respectarea măsurilor sanitare în vigoare și prin intensificarea campaniei de vaccinare am încredere că în scurt timp vom depăși această perioadă dificilă.”

CITEȘTE ȘI ... Pregătiri pentru noi proteste în țară! În capitală au început deja!


Pe de altă parte, jandarmii argeșeni, alături de polițiști, sunt pregătiți pentru eventualele proteste.

”Reamintim tuturor cetățenilor faptul că este interzisă participarea la manifestații publice cu arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare sau orice alte obiecte care se pot utiliza în acțiuni de violență.Pentru nerespectarea normelor legale se vor face demersuri pentru angajarea răspunderii juridice in una din formele prevazute de lege, respectiv contraventionala, civila sau penala, in raport cu cadrul normativ incalcat.
Recomandăm cetățenilor să respecte prevederile legale pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19 și a celorlalte norme legale în domeniul ordinii și liniștii publice, asigurându-i totodată că vom manifesta echilibru, echidistanță și fermitate în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu.”, susțin jandarmii.

CITEȘTE ȘI ... Spitalele Covid din Argeș - suplimentate cu 88 de paturi!

Menționăm că, pe perioada stării de alertă, organizarea de mitinguri și demonstrații este permisă, cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, cu respectarea următoarelor măsuri:

a) purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, de către toți participanții;
b) dezinfectarea obligatorie a mâinilor, pentru toate persoanele care sosesc în spațiul în care se desfășoară mitingul sau demonstrația;
c) menținerea distanței fizice de minimum 1 metru între participanți și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană acolo unde este posibil;
d) dezinfectarea mâinilor persoanelor care distribuie eventuale materiale pe perioada desfășurării mitingului sau a demonstrației;
e) aplicarea regulilor de igienă colectivă și individuală pentru prevenirea contaminării și limitarea răspândirii virusului SARSCoV-2.

CITEȘTE ȘI ... Iubire cu năbădăi și pumni pentru o fată de 15 ani. Iubitul a ajuns după gratii

 


”Dreptul la liberă exprimare a opiniilor este un drept prevăzut chiar în legea fundamentală a țării – Constituția României, însă trebuie exercitat astfel încât să nu fie încălcate alte prevederi legale. 

Astfel, exercitarea acestui drept nu presupune adresarea unor expresii jignitoare, care să atragă indignarea altor cetățeni, tulburarea ordinii și liniștii publice sau manifestarea de acte de violență de orice natură, cu atât mai puțin încălcarea recomadărilor cu caracter medical, prin participarea la intâlniri în grupuri mai mari de 50 de persoane, expunerea la riscul de a contacta coronavirusul prin nerespectarea distanțării și nepurtarea măștii.

Necesitatea acestor recomandări a rezultat din numărul mare de persoane care au avut nevoie de asistență medicală, iar aceste recomandări au fost reglementate de un cadru legal pentru ca aceia care aleg în mod voluntar să le încalce, și prin aceasta să expună și pe cei din jur la pericolul contactarii afecțiunii medicale, să respecte efortul comun depus de autorități și de majoritatea cetățenilor, deopotrivă. 
Recomandăm în continuare adoptarea unui comportament precaut, păstrarea distanţării fizice, purtarea măştii şi limitarea expunerii şi în spaţii aglomerate, respectarea limitării deplasărilor în intervalul 22:00-05:00 doar la situaţiile justificate şi informarea din surse oficiale.”, este mesajul polițiștilor argeșeni.