Președintele respinge numirea Alinei Florea la DNA! Alte 4 nume refuzate ...

Klaus Iohannis a respins propunerea pentru funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, după ce ministrul Justiției, Tudorel Toader, a înaintat numele Adinei Florea.

De asemenea, președintele a repins și numirea altor procurori în funcții de conducere la marile parchete, printre care și pe cea a Giorgianei Hosu la DIICOT.

Președintele a făcut anunțul printr-un comunicat de presă, menționând că la baza deciziei a stat articolul 48 din legea 303/2004.

"În conformitate cu dispozițiile art. 54 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare și, având în vedere considerentele Deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României respinge propunerile înaintate de către ministrul justiției, întrucât nu sunt îndeplinite condițiile de legalitate necesar a fi întrunite, în mod obiectiv, de către procuror, pentru a fi numit într-o funcție de conducere, respectiv cea prevăzută de art. 54 alin. (2) prin raportare la art. 48 alin. (10) și (12) din Legea nr. 303/2004", se arată în comunicatul transmis de Administrația Prezidențială.

Articolele invocate de președinte se referă la magistrații care au făcut parte din serviciile de informații sau care au un interes personal e influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege.

Articolul 48, alin. (10)-(12), din legea 303/2005 arată că:

"(10) Nu pot fi numiţi în funcţii de conducere judecătorii care au făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau au colaborat cu acestea ori judecătorii care au un interes personal, ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege.

(12) Înainte de numirea în funcţiile de conducere, Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii verifica şi comunica, în termen de 15 zile de la solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii, dacă judecătorul a făcut parte din serviciile de informaţii înainte de 1990 sau a colaborat cu acestea".