Președintele CJ: Argeșul e in colaps medical! Să n-ajungem să dorim un mort in ATI ca sa îi ia locul un om drag nouă!

Mesaj video public tranșant al președintelui Consiliului Judetean Argeș, doctorul Dan Manu, in această dimineață. Liderul CJ a anunțat, după sedinta Comitetului pentru Situații de Urgență, atât măsurile stabilite cât și situatia de fapt din sistemul medical argeșean. Una cruntă, în care nu mai sunt locuri pentru cazurile simptomatice și grave, fiind necesar un suport suplimentar din partea DSU. Iată comunicarea publică, pe care fiecare argeșean ar trebui să o citească cu atenție și să o înțeleagă la reala ei gravitate:

"În aceste momente, în judetul Arges, situatia a devenit dramatică! Mai mult decât ne așteptam zilele trecute. Numărul de contaminați este, de la o zi la alta, mai mare. Vârsta celor contaminați și a celor care sunt simptomatici a scăzut la aproximativ 40 de ani.

Săptămâna trecută am transformat un spital non covid intr-un spital COVID si s-a umplut în doua zile.

Numărul pacientilor in situatie critică este alarmant de mare. In acest moment, când mă adresez dumneavoastră, nu mai există niciun loc în Terapia Intensivă. Asteptăm Terapia Intensivă Mobilă care va sosi la Pitești in cursul zilei de astăzi.

Posibilitățile de internare a pacientilor simptomatici si critici sunt -  in acest moment - limitate și fac un apel, încă o dată, la rațiune și la înțelegere pentru de respecta niște criterii care sunt stabilite și prin lege.

Argeșeni și musceleni!

Carantinarea ar fi ultima soluție și sunt convins că - și dacă am lua hotărârea de a carantina anumite localități - nu ar fi suficient nici acest gest! Dar, din rațiuni de a ne salva și de a putea gestiona sistemul medical și de a salva câți mai mulți oameni, am recomandat și s-au votat câteva reguli pe care noi, TOTI CETĂȚENII, avem obligatia să le respectăm:

1. In primul rând, pentru a ajuta DSP-ul, care este în acest moment o instituție depășită  în a gestiona și în a face sute de anchete epidemiologice, am luat hotărârea de a înființa un CALL CENTER care să funcționeze pe lângă DSP.  În acest fel, reprezentanți de la Direcția de Asistență Medicală a Consiliului Județean, de la Crucea Roșie, voluntari, studenți și oameni care vor să ajute se pot alătura acestui demers. Să facă o legătură între DSP și pacienții care au nevoie de anumite date suplimentare privind starea lor de sănătate și posibilitățile de internare și examinare în aceste momente dramatice.

2. Se va limita numărul de pasageri pe transportul în comun. Este o hotărâre din care transportatorii trebuie să înțeleagă că nu mai este glumit! Că transportul în comun este și poate să fie în continuare un vector important de transmitere și contaminare.

3. Toate societățile comerciale care nu respectă regulile privind distanțarea fizică, purtarea măștilor și toate alte obligații care derivă din actele în vigoare NU vor mai putea benefica de autorizație de funcționare. Li se va stopa activitatea prin retragerea acestei autorizații! Lucrurile nu mai pot merge așa cum au mers până acum, numai cu amendă! Amendă, care, de multe ori, pentru unele societăți este simbolică și nu duce la ceea ce ne propunem prin aceste măsuri: limitatea răspândirii bolii. 

4. Reducerea programului de funcționare a evenimentelor, chiar și cele în regim privat, precum și reducerea programului în sălile de jocuri. Acestea se vor organiza, respectiv vor functiona, până la ora 22:00 în timpul săptămânii și până la ora 23:00 în weekend.

5. Sporirea controlului - prin inspectorate și servicii deconcentrate abilitate - în toate instituțiile care lucrează cu publicul. Institutiile vor limita, pe cat este posibil, accesul publicului la biroul de informatii si in alte locatii.

6. Am recomandat evitarea evenimentelor religioase care se desfășoară în interiorul bisericilor și susținerea slujbelor, pe cat se poate, în aer liber, cu purtarea măștii și cu distanțarea fizică. Este o măsură recomandată pentru a evita, în primul rând, contaminarea persoanelor cu vulnerabilități, cu comorbidități, pentru că dânșii mai mult și mai des merg la un eveniment religios, la Sfânta Biserică.

7. Masca va fi purtată în spatiile deschise, atunci când sunt mai mult de două persoane, mai ales in spatiile publice aglomerate. Cred că este o măsura binevenită, cel putin pentru 14 zile, după care - in functie de situatia contaminărilor și contaminaților - vom reveni asupra ei.

Sunt câteva măsuri dure! Dar sunt raționale și vin în sprijinul celor care au nevoie de asistență medicală permanentă, care au o simptomatologie sau o situație medicală critică, la limita vieții și morții.

Așa cum am mers până în prezent, nu mai putem merge! Vom ajunge, Doamne fereste, să rămânem neputincioși în a acorda asistență medicală, in a salva vieți și să ajungem - așa cum este si astăzi - să nu mai avem niciun loc în Terapia Intensivă! Să știți că nu sunt cinic, spunându-va: Să nu ajungem în situatia în care trebuie să moară cineva în ATI ca să poată să îi ia locul un om drag nouă, o cunoștință, o rudă!

Vă rog, în consecință, să respectăm aceste măsuri, să ne trezim în al doisprezecelea ceas, pentru că nu se știe ce viitor vom avea fiecare dintre noi! Dumnezeu să ne ocrotească!"

Măsurile stabilite astăzi au fost anunțate și de către Prefectură și urmează să fie aplicate începână de mâine dimineață.

In aceasta zi, Argeșul a bifat din nou valoril extrem de mari la nivel national privind numarul de cazuri pozitive noi, inregistrate in ultimele 24 de ore, respectiv 97 de pacienti descoperiti cu COVID 19, cel mai mare număr din România, la egalitate cu municipiul București. Și-au pierdut viața, din păcate, in ultimele 24 de ore, alți 6 argeșeni, numărul deceselor ajungând la 109 persoane.

Tot astazi, spre Pitești, va pleca - de la sediul UISU din Ciolpani - un TIR de Terapie Intensivă mobilă care va mai asigura 12 paturi ATI in curtea Spitalului Jduețean Arges. Despe acest suport de criză trimis in judetul nostru, puteti afla toate detaliile aici.