Președintele ALDE Pitești, Robert Tudorache- ambasador Smart City

Organizatorii Galei Smart City Industry Awards i-au decernat această distincție președintelului ALDE Pitești, Robert Tudorache, datorită faptului că Ministerul Energiei este un partener stabil al proiectului Caravana Smart City.

Conceptul de “smart city” presupune schimbări complexe (de infrastructură, instruire, mentalități, etc) necesare pentru creșterea calității vieții în regim de eficientizare a consumului de resurse. Metodele de implementare a schimbărilor și mijloacele tehnologice aferente acestora sunt parte a noțiunii de Smart City.

Termenul de Smart City este utilizat și pentru a desemna orașele care apelează intensiv la tehnologiile noi ”tip Smart” dedicate îmbunătățirii serviciilor publice, creșterii nivelulului de comfort al cetățenilor din localitățile urbane și rurale, eficientizării consumurilor de resurse și reducerii cheltuielilor pe termen mediu și lung. Instituțiile comunității europene acordă o susținere consecventă dezvoltării localităților urbane și rurale în ”scenariul SMART”.

Soluțiile adoptate de către orașele inteligente de top (ex. Londra, Barcelona, Viena) apelează la inovațiile apărute în domeniul tehnologic și digital – dar nu numai – pentru a face față unor probleme cu care se confruntă aceste metropole, cum sunt: aglomerarea, deșeurile, poluarea, siguranța locuitorilor, traficul anevoios, etc.