Porţiunea din Argeş a drumului expres Piteşti-Craiova s-a împotmolit în justiţie

Semnat cu surle şi trâmbiţe la Piteşti, pe data de 16 septembrie, de către ministrul Transporturilor, Lucian Bode, în prezenţa premierului Orban, tronsonul 4 din drumul expres Piteşti-Craiova este acum blocat de o decizie a instanţei care a dispus reevaluarea ofertelor. Acest tronson are o lungime de 31,88 km şi trece prin localităţile Lunca Corbului, Albota, Costeşti, Bradu, Suseni şi Oarja. Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat pe data de 16 noiembrie în dosarul 4808/2/2020 în care compania italiană Rizzani de Eccher SPA contesta decizia de atribuire a contractului. În cuprinsul sentinţei, care este definitivă, instanţa „anulează în parte raportul procedurii de atribuire, adresele de comunicare a rezultatului procedurii pentru Asocierea SA&PE Construct SRL, Spedition UMB SRL şi Tehnostrade SRL şi obligă autoritatea contractantă să reevalueze oferta depusă de asocierea câştigătoare, cât şi pe cele ale contestatorilor”. 

 

 

 Premierul Orban: „Nu am văzut un asemenea boicot inacceptabil”


Contractul a stat de la început cu sabia deasupra capului, deoarece rezultatul licitaţiei a fost contestat din prima, însă guvernul şi-a asumat riscul şi a decis să semneze totuşi cu asocierea câştigătoare, SA&PE Construct-Spedition UMB-Tehnostrade pentru a nu tergiversa derularea lucrărilor, mai ales că termenele de proiectare şi execuţie sunt destul de lungi. La semnarea contractului, la Piteşti, prim-ministrul Ludovic Orban chiar a criticat modul în care au acţionat competitorii firmei câştigătoare, două consorţii străine, chinezii de la China Railway și turcii de la Mapa Insaat.

„Eu aşa ceva nu am văzut, un asemenea boicot, repet, inacceptabil. Le transmit clar mesajul că, dacă au venit în România şi îşi imaginează că aşa vor să aibă lucrări în România, pe calea care au pornit nu vor face altceva decât să îşi ostilizeze întreg guvernul, instituţiile şi mai ales populaţia, drept care în guvern, deoarece legea ne permite, am adoptat un memorandum prin care am decis semnarea contractului, după respingerea contestaţiei de către Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor. Din punct de vedere legal, avem acest drept, se va semna contractul de proiectare şi construcţie cu consorţiul care a fost declarat câştigător. Ţin foarte mult la acest proiect. Este un proiect foarte util pentru Piteşti, pentru judeţul Argeş, pentru Craiova, pentru Dolj”, a declarat Ludovic Orban în faţa autorităţilor de la Piteşti şi a reprezentanţilor Ford şi Dacia. 

 

Sursa: saptamanalul ancheta