Scandal la votarea bugetului CJ!

În această după-amiază s-a votat proiectul de buget pentru anul 2019 al Argeșului. Ședința, condusă de președintele Consiliului Județean, Dan Manu, a pornit cu stângul. Din păcate, în acest an, bugetul s-a votat extrem de târziu, la patru luni de la începutul anului. Deficitul este de 40 milioane lei şi va fi acoperit din excedentul anilor trecuţi. La o primă vedere, cifrele arată că pentru anul în curs sunt prevăzute cheltuieli în sumă totală de circa 378 milioane lei, faţă de 350 milioane lei, anul trecut. Deficitul este un pic mai mic decât în 2018, ajungând la 40 milioane lei şi va fi acoperit din excedentul din anii anteriori.

CITEȘTE ȘI ... Microbuz răsturnat în Germania! Un argeșean, în stare gravă

Liberalii argeșeni au refuzat să voteze proiectul de buget, reprosând faptul că nu s-a făcut o dezbatere publică pe această temă și că nu sunt de acord cu bugetul “de austeritate” al județului. La rândul său, președintele CJ, Dan Manu, a declarat că proiectul a fost public, consilierii având timp să îl discute.

După un schimb de replici foarte acide între președintele PNL Argeș,  Adrian Miuțescu, președintele CJ Argeș, Dan Manu, și vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ion Mânzână, consilierii PNL au părăsit sala, înaintea de votarea bugetului pe anul 2019.


 

 


Aproape jumătate din buget e consumat de asistenţa socială


45% din bugetul Consiliului Judeţean este înghiţit de către asistenţa socială, aşa cum s-a întâmplat şi în ultimii ani. Sumele prevăzute sunt alocate pentru bunurile și serviciile necesare pentru desfășurarea în bune condiții a activității din centrele de îngrijire şi asistenţă din Argeş (Piteşti, Bascovele, Tigveni, Vultureşti, Mozăceni, Rucăr) şi din unităţile de asistenţă medico-socială: Călineşti, Deduleşti, Şuici, Domneşti, Rucăr. În cele peste 144 milioane lei sunt prinse şi indemnizaţiile şi drepturile persoanelor cu handicap, dar şi alte acţiuni sociale.Infrastructura rutieră - vitregită


În decursul acestui an, pentru drumurile judeţene sunt prinse 11 milioane lei. Majoritatea lucrărilor prinse în proiect sunt lucrări în continuare, la care se vor adăuga reparaţiile necesare, dar şi achiziţia de materiale antiderapante şi operaţiunile de deszăpezire. Singurul obiectiv care va fi demarat anul acesta, în cadrul secţiunii Transporturi, este drumul Pădureţi-Costeşti, care la acest moment se află în procedură de licitaţie, la acesta se mai adaugă Valea Nandrei, DJ 731D, pentru care se execută studiul de fezabilitate şi va intra şi acesta în licitaţie.
Însă, deşi bugetul local nu este generos cu drumurile, există proiecte accesate pe fonduri nerambursabile şi Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Consiliul Judeţean a semnat cu ADR Sud Muntenia două contracte uriaşe pentru modernizarea a două drumuri de importanţă naţională, respectiv DJ 504 pe circa 26 km (83 milioane lei) şi DJ 503, 42 km (circa 100 milioane lei).Au fost asigurate cofinanţările pentru proiectele din fonduri europene


Judeţul Argeş este pe primul loc, la nivelul regiunii Sud-Muntenia, la accesarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă şi pe locul II, după Constanţa, în topul Consiliilor Judeţene. Această clasare „pe podium” se datorează numărului mare de proiecte depuse şi implementate în Argeş, atât în mediul public, cât şi în privat. Consiliul Judeţean Argeş are în derulare 9 proiecte finanţate din fonduri nerambursabile, în valoare totală de circa 10,5 milioane lei şi a asigurat, în cadrul proiectului de buget, sumele necesare pentru cofinanţare, în sumă de 229.000 lei. Au mai fost semnate alte trei contracte de finanţare, respectiv DJ 503, extindere și dotare spații Urgență Pitești şi unul pe DGASPC Argeș, pentru crearea de locuinţe protejate.


 

Investiţiile majore ale CJ Argeş


Consiliul Judeţean Argeş are proiectată demararea, din fonduri proprii, a proiectului ce presupune „Extinderea corpului principal al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piteşti". Acest proiect se adaugă celorlalte care vizează Spitalul Judeţean, transformarea care se anunţă, fiind una radicală. În proiectul de buget este menţionat şi Centrul de Radioterapie, pentru care se va efectua studiul de fezabilitate în acest an. Tot ca obiectiv mare, este şi calea de acces la Cetatea Poenari, care se preconizează că va fi o telecabină, însă studiul de fezabilitate, unde va fi specificată soluţia optimă, nu este definitivat.28,2 milioane pentru primării


Nici administraţiile locale nu au fost uitate. Consiliul Judeţean Argeş le păstrează acestora suma de 28 milioane lei, ce va fi împărţită în două tranşe. În primă fază le vor fi furnizate 20 milioane lei, bani care să fie folosiţi pentru cofinanţări şi dezvoltare, fiind prioritare investiţiile în infrastructura de utilităţi, şcoli, grădiniţe şi dispensare. A doua tranşă, de 8,2 milioane lei, va fi împărţită în toamnă şi, cu siguranţă, va veni ca o gură de oxigen pentru primari, care, cu sigurană, vor ajunge în incapacitate de plată.


 

Lungi liste de cumpărături pentru spitale


Spitalele au, în mod surprinzător, lungi liste pentru achiziţia de echipamente, ustensile şi diferite lucrări de reparaţii sau modernizări. Sumele investite de către Consiliul Judeţean Argeş în aparatură, în baza a două proiecte regionale, s-au întors, conform normelor în vigoare, şi acestea se vor redistribui către spitale. Din banii primiţi înapoi, unităţile sanitare cu patru din judeţ au decis să îşi achiziţioneze echipamentele care le lipsesc. Cea mai lungă listă aparţine Spitalului de Pediatrie, care a prins 42 de puncte, dar pe ea nu sunt doar aparate sau ustensile, ci şi lucrări de reparaţii sau utilaje necesare la spălătorie sau bucătărie. Piesa de rezistenţă este însă pe lista Spitalului Judeţean. Este vorba despre un nou computer tomograf a cărui achiziţie este urgentă, având în vedere că actualul este pe brânci şi are zile când nu funcţionează.Peste 15 milioane lei pentru pârtia de schi


Staţiunea Molivişu a devenit faimoasă înainte de vreme şi nu pentru minunatele sale oferte turistice, ci pentru scandalurile care planează în jurul ei şi a faptului că, de ani buni, s-a mers doar în pagubă. Pentru a salva totuşi proiectul început cu fonduri europene, CJ Argeş a regândit investiţia şi insistă să facă pârtia. Astfel, în proiectul de buget sunt prevăzute peste 15 milioane lei pentru construirea pârtiei de schi A1 Vidraru, Ghiţu-Molivişu.