Referendum! VOT ”DA”: 91,57 - VOT ”NU”: 6,46

UPDATE ora 16:00

99.577 de argeșeni din 532.334 de persoane cu drept de vot s-au prezentat la urne în acest week-end, pentru a-și spune opinia cu privire la reglementarea în Constituție a instituției familiei. În procente, prezența în Argeș a fost de 18,75%.
Dintre cei prezenți, 90.598 de persoane și-au exprimat dorința ca familia să fie formată dintr-un bărbat și o femeie, în timp ce 6.685 de votanți au răspuns ,,NU" la întrebare adresată pe buletinul de vot.
Din totalul de voturi, 2.293 au fost declarate nule. 

UPDATE ora 13:00

După centralizarea rezultatelor din 19.017 secții de vot din totalul celor 19.040 (99,8 la sută din voturi), rezultă o prezență la vot de 21,08 la sută dintre alegători. Aceștia au votat în proporție de 91,57 la sută „DA”, iar 6,46 la sută „NU”. Restul sunt voturi nule.

UPDATE ora 10:00

Puţin peste 3,7 milioane de români au participat, până duminică seara, la ora 21:00, la referendumul pentru redefinirea familiei. Organizarea scrutinului, pe parcursul a două zile, a scos din buget peste 163 de milioane de lei şi a mobilizat zeci de mii de oameni, de la poliţişti şi jandarmi până la membri ai secţiilor de votare şi observatori ai organizaţiilor civice. Conform BEC, prezenţa la vot a fost de doar 20,96% la închiderea urnelor.

Biroul Electoral Central a anunțat primele rezultate oficiale, după numărarea parțială a voturilor: sunt 91,61 la sută voturi „DA” și 6,42 la sută „NU”.

Referendumul pentru familie a eşuat. Conform BEC, prezenţa la vot a fost de doar 20,41% la închiderea urnelor, duminică, la ora 21.00. Pentru validare era nevoie de un prag minim de 30% la vot. Prima zi de referendum s-a încheiat, de asemenea, cu o prezență extrem de slabă, de 5,72%.

 

Fostul președinte Traian Băsescu îi critică dur pe preşedintele PSD Liviu Dragnea şi pe Patriarhul Daniel, după eșecul referendumului pentru familie.
"Preafericitul Daniel şi Preacondamnatul Dragnea au împins poporul român în aventura unui referendum din care fiecare a crezut că va avea mari foloase de creştere a propriei autorităţi şi credibilităţi în faţa românilor. Preafericitul Daniel s-a bizuit pe capacitatea armatei PSD de activişti şi primari de a-i mâna pe români la vot, iar Preacondamnatul Dragnea s-a bizuit pe capacitatea armatei de preoţi de a-i mâna pe enoriaşi la vot după slujba de Duminică.
Iar românii le-au dat celor doi Prea… o lecţie usturătoare prin neparticipare la vot, cu efecte majore ale eşecului pentru societatea românească, pentru credibilitatea BOR, pentru credibilitatea guvernului şi pentru PSD, plus banii cheltuiţi"
, a precizat fostul presedinte al Romaniei pe Facebook.


Victor Ponta, liderul partidului Pro România, a precizat, după încheierea referendumului pentru familie, că "politicieni imorali şi necinstiţi" au confiscat o tema care trebuia sa apartina exclusiv societatii civile si cultelor religioase.
"Politicieni imorali si necinstiti, profund detestati de popor (cum sunt Dragnea, Basescu sau Ludovic Orban) au confiscat o tema care trebuia sa apartina exclusiv societatii civile si cultelor religioase - sperand sa isi aroge niste voturi care nu le apartin! Iar rezultatul este, iata, negativ! Sunt convins ca majoritatea covarsitoare a romanilor isi iubesc familia si cred in valorile acesteia - nu vor insa sa isi dea votul pentru avantajul politic al unor ipocriti si manipulatori cinici - nu vor sa primeasca lectii despre familie de la Dragnea si Basescu ! PSD, PNL si PMP vor deconta politic ticalosia si prostia acestor lideri egoisti , total depasiti de modul in care gandesc romanii", a precizat Victor Ponta pe Facebook.

 

Biserica Catolică din România reafirmă, după eşecul referendumului, că la temelia familiei se află căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie.
"Biserica Catolică din România, după desfăşurarea Referendumului din datele de 6-7 octombrie 2018, în calitatea sa de «mamă şi învăţătoare», prin vocea episcopilor săi reafirmă cu tărie că la temelia familiei se află căsătoria liber consimţită dintre un bărbat şi o femeie”, se arată într-un mesaj al episcopilor catolici din România. De asemenea, Biserica încurajează deschiderea faţă de viaţă a părinţilor şi îi însoţeşte pe aceştia în grija lor pentru educaţia copiilor. Implorăm ajutorul şi milostivirea lui Dumnezeu Unul şi Întreit peste toate familiile de acum şi din viitor din ţara noastră şi din lumea întreagă, iar mijlocirea Sfintei Maici a lui Dumnezeu să ne obţină bucuria trăirii cu demnitate, în pace şi bună înţelegere", se arată în mesaj.

 

Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD a făcut primele declaraţii în legătură cu eşecul referendumului, considerând că eşecul este unul al românilor şi al României, iar boicotul Opoziţiei,îndemnul de a nu participa la vot va fi taxat dur la alegeri viitoare.
"4 milioane de români au ieşit astăzi să voteze. Daca vorbim despre boicotul opozitiei nu numai ca nu le-a ieşit, dar are un efect advers. Inclusiv modul în care s-a comportat Klaus Iohannis. În diaspora au fost cozi pentru a vota. Boicotul a continuat chiar si în secţiile de vot. Au facut tot ce este posibil omeneşte să boicoteze un demers cetăţenesc. Nu poţi să spui că referendumul a fost o fantasmă medievală. Vreau ca în numele PSD să mulţumesc presei din Romania pentru campania de informare din ultimele 2 saptamani, facuta peste tot. Presa este o putere si va ramane o putere. Vreau sa multumesc si oamenilor care au stat cu orele ca sa voteze. A fost o chestiune civica, de care si-au batut unii joc. De familia traditionala, de tot. Ei vor fi taxati la vot, la alegeri si asa mai departe. Eu cred ca este eşecul romanilor şi al României în general. Nu va fi validat referendumul, asta este legea. Daca ne-am fi activat motorul PSD poate rezultatul ar fi fost altfel. A fost un apel public, nu ne-am implicat. Mulţumesc din nou tuturor pentru implicare şi efort", a declarat Codrin Ştefănescu, secretarul general adjunct al PSD


La referendum au votat 3.731.704 alegători, din totalul de 18.278.496. Conform BEC, 3.276.754 votanţi au fost pe liste permanente, 408.637 pe liste suplimentare şi 46.313 au apelat la urnele mobile. Cea mai slabă prezenţă a fost în judeţele Covasna - 8,50%, Harghita - 11,12%, Tulcea - 14,9%, Constanţa - 14,47% şi Satu Mare - 14,89%. Prezenţa ea mai mare a fost raportată în judeţele Suceava - 30,67%, Dâmboviţa - 28,98%, Bihor - 28,92%, Olt - 27,19%, Bistriţa Năsăud - 26,95%. În străinătate, în cele 378 de secţii de vot, prezenţa a fost de 121.118 alegători.