PRO România cere modificarea legii pensiilor militare de stat

Partidul PRO România a stabilit 8 priorități imediate care constituie și condiții pentru orice fel de parteneriat în perioada următoare. Una dintre aceste condiții o constituie aplicarea integrală a Legii 223/2015 privind pensiile militare de stat.


„Apreciată ca unul dintre cele mai importante acte normative emise de guvernul Ponta, legea stabilea niște principii clare și logice referitoare la dreptul la pensii și asigurări sociale pentru militari, polițiști și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare (în continuare îi vom numi militari) și venea ca o reparație a mai multor încercări de recalculare a acestor pensii știut fiind faptul că pensionarii militari aflați în evidențe aveau pensii neactualizate sau diferite în funcție de legea în baza căreia s-au pensionat.


 Legea elaborată în iulie 2015 trebuia să intre în vigoare 1 ianuarie 2016. A urmat, însă, demisia cabinetului Ponta și „tehnocrații” conduși de Dacian Cioloș s-au grăbit să modifice legea prin Ordonanța de Urgență nr. 57 din 9 decembrie 2015, care a schimbat mai multe articole, în special pe cele care prevedeau baza de calcul a pensiei militarilor și algoritmul de calcul al acesteia impunând anumite limite și  restricții chiar și în cazul pensiilor de invaliditate sau de urmaș, toate în defavoarea militarilor sau urmașilor acestora. În loc să elimine așa-zisele “prevederi arbitrare în interpretare care pot determina diferențieri de tratament aplicabil pensionarilor militari...”, ordonanța a creat discriminări în modul de calcul, numeroase nemulțumiri în rândul pensionarilor și al militarilor în activitate și a crescut riscul apariției unui nou val de litigii de anvergura celor din anii 2010-2012 și de care voiau să se ferească guvernanții în motivația ridicolă a emiterii actului normativ”, punctează Ion Panait, reprezentant PRO România Argeș.