Ordonanța taxelor. A început ședința de Guvern

UPDATE 22:00

După adoptarea „taxei pe lăcomie” Eugen Teodorovici și Darius Vâlcov au prezentat cele mai importante măsuri cuprinse în ordonanța de urgență. Unele taxe sunt noi, iar altele cresc. Din prezentarea făcută de consilierul premierului Dăncilă, reiese că pentru unii agenți economici decizia de a impune noi taxe sau de a fi mărite cele existente, vine ca o pedeapsă. „Vine și ca urmare a unui comportament care a fost considerat incorect de către Guvernul României”, a spus Vâlcov. Ordonanța a fost adoptată în ședința extraordinară de Guvern de vineri, chiar dacă aceasta a adunat 72 de obiecții de la Ministerul Justiției.
Eugen Teodorovicii, ministrul Finanțelor: „Astăzi a fost adoptat un act foarte aștept de români și de cei cu capital autohton. Actul normativ conține un set de măsuri care are scopul de a crește bunăstarea românilor și stimularea investițiilor. Luăm aceste măsuri în urma unei analize riguroase și comparând situația cu alte state din UE și cu media din UE.”

Darius Vâlcov, consilier al premierului Viorica Dăncilă: „Guvernul României a decis azi plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru 3 ani de zile. Și pentru consumatorii industriali, acest nivel va fi plafonat, acesta va fi un mixt între prețul de 68 lei pentru consumatorii industriali, prețul de import și de magazinare.

Prin această măsura, statul nu câștiga niciun ban în plus, dimpotrivă, bugetul de stat va fi văduvit de aproximativ 1,5 - 2 miliarde de lei. Acești bani nu se vor mai încasa din cauza dividendelor care vor fi reduse și din taxa privind profiturile suplimentare.

Acest cost va fi suplinit prin impunerea unei taxe de 2% pe cifra de afaceri pentru toate companiile din energie. Această măsură s-a luat în urma unor discuții cu companiile, inițial se propusese 3%, s-a coborât acest procent la 2%, având în vedere și istoricul acestor companii care nu-l avantajează deloc.

Electrica furnizare, companie unde statul român are 49% din acțiuni, la o cifră de afaceri de 3,8 miliarde a plătit un impozit de 0,7 la mie.
Un alt punct a fost aprobarea în cadrul OUG a posibilității de acordare de granturi de până la 500 de mii de euro pentru toate societățile comerciale, fundațiile și ONG-urile care doresc să construiască grădinițe cu program sportiv. Acestea trebuie să aibă o suprafață de minim 5.000 de metri pătrați.

În domeniul comunicațiilor s-a stabilit un nivel minim de aproximativ 1 miliard de euro privind vânzarea licențelor 5G. S-a ținut cont de experiența altor state, Italia, unde aceste frecvențe s-au vândut cu 6,5 miliarde de euro, un stat de aproximativ trei ori mai mare decât România.

S-a stabilit un nivel minim de două miliarde de euro pentru prelungirea licențelor 3G, care expiră în 2020 și în 2022.

Pentru cei care activează în acest sector, s-a stabilit o taxă care se va plăti către ANCOM de 3%, taxă care va fi folosită de ANCOM pentru digitalizarea aparatului administrativ de stat. Această taxă vine și ca urmare a unui comportament care a fost considerat incorect de către Guvernul României a celor care ar fi trebuit să plătească taxe pe profit din acest domeniu.

Exemplu: Cei doi mari jucători de pe piață au plătit anul trecut un impozit pe profit de 7,2 la mie, respectiv 9 la mie dacă raportăm la cifra de afaceri.

Un al treilea, care are și o televiziune, a plătit un impozit de 5 la 10 milioane. 0,00005%, mai exact 1.577 de lei la o cifră de afaceri de 3,3 miliarde de lei.

S-a hotărât majorarea taxei de viciu în domeniul jocurilor de noroc. Această taxă s-a majorat la 2% din cifra de afaceri.

În ceea ce privește pilonul 2 de pensii. Contribuțiile nu au fost reduse așa cum unele televiziuni titrau azi. Contribuția a rămas 3,75% și ne amintim când anul trecut s-a redus contribuția. Toată lumea spunea că vor fi venituri mai mici. Guvernul, știind ceea ce spune, a anticipat că vor fi venituri mai mari și după 11 luni veniturile în 2018 au fost de 7,06 mld de lei, comparativ cu 11 luni din 2017 - 6,52 miliarde de lei.

Contribuția medie pe fiecare persoană a fost în 2017 de 153 de lei, iar în 2018 mai mare de 159 de lei.

Nu s-au redus contribuțiile, dar s-au redus comisioanele, după cum urmează: comisionul de administrare de 2,5% care inițial trebuia să funcționeze pentru o perioada de 5 ani, a fost redus la 1% în condițiile în care și acest 1% se va împărți între administratorii de fonduri private, 0,5%, casa de pensii 0,5%.

Celălalt comision de 0,05% pe lună a fost înlocuit cu un comision care variază de la 0,02 - 0,07% pe lună, în funcție de performanța fondului. Pentru fondurile care au randament mai mic decât inflația - 0,02%. Dacă randăm, va fi mai mare cu un procent, va crește la 0,03. Și 0,07 dacă randăm va fi mai mare cu 4 procente peste rata inflației.

Toate aceste comisioane se luau din conturile celor care depuneau acești bani.

E vorba de 100 de milioane de euro, comisioane care s-au încasat în acest an de șapte societăți de administrare.

I s-a permis administratorilor să investească în proiecte de parteneriat public-privat.

Vorbim de administrarea a aproximativ 10 miliarde de euro. S-a solicitat ca într-un an de zile societățile să ajungă la un capital social: dacă administrează fonduri de până la 100 de milioane de euro capitalul să fie 5% din valoarea contribuției administrate, dacă administrează fonduri între 100 milioane de euro - 500 milioane de euro - capital 7%, peste 500 milioane de euro - capital 10%.

S-a crescut plafonul privind ajutorul minim de încălzire la 750 de lei.

În urma acordului semnat cu patronatele din construcție, salariul minim în domeniul construcțiilor a crescut la 3.000 de lei brut. Va crește de la 1 ianuarie. Și taxele pe muncă au fost diminuate: impozitul pe venit de la 10% va fi 0, CASS - 0%, CAS - 21,25%, contribuția angajat 0,337%.
Salariul minim net va fi de 500 de euro, așa cum Guvernul s-a angajat.”

UPDATE 20:00

Dăncilă a anunțat că va fi adoptată ordonanța prezentată de Eugen Teodorovici privind modificările fiscale pentru anul viitor. Ea a vorbit despre plafonarea prețului gazelor și energiei electrice, pentru următorii 3 ani, pentru consumatorii casnici, inclusă în această ordonanță.
Premierul a vorbit și despre un nivel minim de un miliard de euro pentru vânzarea licențelor 5G, „ținând cont de experiența altor state din UE”, și un nivel minim de 2 miliarde de euro pentru prelungirea licențelor 3G.

Introducerea unui mecanism ce are în vedere protejarea populației și a firmelor care au credite, prin impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2% este de asemenea o măsură din OUG. În OUG este inclus și fondul de investiții pentru comunitățile locale, pentru finanțarea proiectelor de dezvoltare locală și universităților. 

Dăncilă a mai vorbit și despre creșterea pensiilor, de la 1 septembrie 2019. Punctul de pensie va crește de la 1.100 de lei la 1.265 lei, iar pensia minimă, de la 640 lei la 704 lei. A fost anunțată și devansarea creșterii salariilor din educație și acordarea voucherelor de vacanță pentru toți angajații din sectorul public.

Salariile minime în construcții vor crește la 3.000 de lei de la ianuarie, iar taxele pe muncă vor fi reduse la jumătate, a mai spus premierul. Taxa pe viciu în domeniul jocurilor de noroc va crește la 2%.

Un alt punct este reducerea comisioanelor de administrare a fondurilor de pensii private de la 2,5% la 1%. Creșterea plafonului pentru ajutorul minim de încălzire este de asemenea prevăzută.

Premierul a mai vorbit și despre alte măsuri care „reglează raportul dintre agenții economici cu statul român”.
 

UPDATE 18:45

În deschiderea ședinței, premierul Viorica Dăncilă a vorbit despre întâlnirea cu premierul austriac Sebastian Kurz. Ea a spus că această ședință extraordinară a fost convocată pentru a ajuta comunitățile locale.

Dăncilă a anunțat de asemenea că va fi adoptată ordonanța prezentată de Eugen Teodorovici. Ea a vorbit despre plafonarea prețului gazelor, inclusă în această ordonanță. Premierul a vorbit și despre un nivel minim de un miliard de euro pentru licențele 5G și un nivel minim de 2 miliarde de euro pentru continuarea licențelor 3G.

În OUG este inclus și fondul de investiții pentru comunitățile locale. 
 

A început ședința extraordinară de Guvern. Ar urma să fie discutată ordonanța taxelor, chiar dacă aceasta a adunat 72 de obiecții de la Ministerul Justiției.

 

Fostul premier PSD Victor Ponta spune că ministerul condus de Tudorel Toader a formulat nu mai puțin de 72 de obiecții la textul ordonanței de urgență prin care Guvernul Dăncilă vrea să introducă noi taxe, să înghețe unele drepturi ale bugetarilor și să amâne majorarea pensiilor până la 1 septembrie 2019.
„Ministerul Justiției a formulat 72 de observații la Ordonanța «Valcov - Teodorovici» ! 72! Consiliul Economic și Social (patronate, sindicate și ONG-uri) au dat în unanimitate aviz negativ! 
Coaliția pentru Dezvoltarea României (principalii investitori și contribuabili la bugetul de stat) au cerut public Guvernului să amâne adoptarea! Și totuși Dragnea, Dăncilă, Vâlcov, Teodorovici merg mai departe spre distrugerea economiei românești, iar prețul va fi pus pe oamenii obișnuiți din biata noastră țară!
”, scrie fostul premier pe contul său de Facebook.

 

Sursa: Digi24.ro