Deputatul ”mitralieră” - prag de 200.000 euro pentru abuz în serviciu! Este propunerea care a scos România în stradă!

Într-o singură zi, 18 decembrie, deputatul PSD Cătălin Rădulescu a depus în Parlament trei proiecte de modificare a Codului penal și Codului de procedură penală. Este vorba inclusiv de redefinirea unor infracțiuni precum luarea și darea de mită, traficul de influență și abuzul în serviciu.
Cea mai controversată dintre ele este propunerea pragului de 200.000 de euro în privința abuzului în serviciu, proiect care acum un an scotea în stradă zeci de mii de români.

„Cu privire la modificarea art. 297, inițiatorii consideră că aplicarea unei sancțiuni penale trebuie să intervină numai când fapta este săvârșită într-o formă gravă și anume fapta a cauzat o pagubă materială substanțială, respectiv numai pentru o pagubă mai mare de 200.000 de euro.”, se arată în expunerea de motive.

CITEȘTE ȘI ... Miracol de Crăciun în Parlament! Radu Vasilică apare ca inițiator la amendamente depuse pe 7 decembrie!

Proiectul mai prevede reducerea limitelor pedepselor pentru luare de mită şi trafic de influenţă şi modifică regimul închisorii astfel încât pedepsele de până la trei ani să fie executate la domiciliu. Tot la domiciliu îşi vor ispăşi pedeapsa şi cei cu vârsta peste 60 de ani sau cu boli grave sau incurabile, susţinând că scopul pedepsei este acela de reeducare, coroborată cu recuperarea prejudiciilor. Parlamentarii PSD vor şi modificarea prevederilor referitoare la denunţ, care ar urma să fie valabil doar dacă este făcut la 6 luni de la data la care denunţătorul a aflat despre săvârşirea faptei.

În expunerea de motive, iniţiatorii aduc ca argument faptul că „având în vedere comparația dintre limitele pedepselor din România și din celelalte state membre ale Uniunii Europene - starea sistemului judiciar românesc în ce privește condițiile de detenție și gradul de aglomerare, comparația între media europeană privind pedepsele aplicate (sub 1 an) și media pedepselor din România (7ani), se poate concluziona că în România există cel mai greu regim sancționator din UE”.

Minunea de Crăciun, prezentată de Sursata.ro în data de 18 decembrie, se repetă. Semnătura deputatului Radu Costin Vasilică apare și de această dată, deși starea deputatului de sănătate nu îi permite să-și desfășoare activitatea. Reamintim că pe data de 25 noiembrie, după accidentul de motocicletă, Radu Vasilică a intrat în comă, fiind ținut pe compartimentul de Terapie Intensivă. 

”Acea inițiativă a fost semnată în urmă cu o lună, împreună cu altele. În total,  au fost 10 inițiative. Acesta este procedura la noi... Mai întâi le semnăm, apoi le discutăm la partid după care sunt supuse la vot. Inițiativele nu sunt semnate în ziua în care sunt depuse”, este declarația deputatului Cătălin Rădulescu la data de 18 decembrie.