Poliţia e în alertă pe tot litoralul - Cocaina găsită pe plajele românești, de puritate 90%

Pe litoralul Mării Negre, se desfășoară, în continuare, operațiunea de căutare a pachetelor susceptibile a conține droguri. Colete de milioane de euro, ticsite de cocaină, au apărut pe plajele româneşti, în calea oamenilor. Sute de poliţişti şi jandarmi au intrat în alertă şi au survolat în larg cu elicopterele în căutarea pachetelor. Disperate, autorităţile au trimis pe toate căile mesaje câtre turişti şi localnici, să nu le deschidă şi să le predea, de urgenţă, Poliţiei! 

CITEȘTE ȘI ... O tânără din Ștefănești, noua Miss Şcoala de Agenţi de Poliţie "Vasile Lascăr"

Din spumele mării, pe plajele româneşti răsar la tot pasul pachete cu nume codate ale destinatarilor. E cocaină pură înfăşurată în saci impermeabili şi în veste de salvare. Ca într-un scenariu Narcos, celebra peliculă despre traficanţii din Columbia, oamenii trec pe lîngă ele, îşi fac un selfie, apoi sună la 112. Anchetatorii sunt îngroziţi. Poliţia Română, Direcţia de Investigare a Criminalităţii Organizate, Jandarmeria, cu toţii trimit sute de oameni în teren, pe toate căile, să găsească pachetele plutitoare şi să oprească un dezastru.
”ATENȚIE! Conținut periculos! Reamintim cetățenilor din zona litoralului românesc să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă, să anunțe cel mai apropiat polițist sau să sune la 112, dacă găsesc astfel de colete. Acestea pot conține droguri cu o concentrație foarte mare (peste 90%), ce pot pune în pericol viața!”, au transmis polițiștii.

 

Întreg litoralul, pe o rază de peste 90 de kilometri, de la Vadu şi Mamaia şi până în sud, la Costineşti şi Capul Aurora, e supravegheat. Peste o tonă şi jumătate de cocaină a fost pescuită de anchetatori în două săptămâni.

 


Odiseea drogurilor de pe litoral a început cu o greşeală a traficanţilor. Un kilogram de cocaină i-a dat de gol.

L-au uitat pur şi simplu în parcarea unui depozit din Tulcea. Cazul a luat o amploare surprinzătoare pentru anchetatorii români. Au ajuns la prima salupa care a eşuat lângă Sfântul Gheorghe, cu peste o tonă de cocaină pură. După câteva zile, in largul marii, autoritatile ar fi fost anuntate ca 200 de kilograme de droguri - înfășurate in veste de salvare - plutesc în zona platformelor petroliere. Descoperirile de astazi sunt deja episodul 4 din Narcos, varianta românească.

Capii reţelei ar fi un cetăţean sîrb şi un muntenegrean, foşti parteneri de afaceri.

Tonele de cocaină ar fi fost încărcate iniţial pe o navă-cargo în Columbia. Vasul a traversat Oceanul Atlantic, iar traficanţii s-au strecurat prin Strâmtoarea Gibraltar spre Europa fără ca nimeni să-i oprească. În cele din urmă, au acostat cu succes la Tulcea.

Drogurile au fost încărcate apoi pe şalupe mai mici şi ascunse în pereţii dubli ai bărcilor. Primele urmau să intre în Serbia, şi de acolo, încărcătura ar fi urmat să fie transportată cu tirurile, spre Italia. Alte transporturi aveau ca destinaţie Vestul Europei.

Afacerea de sute de milioane de Euro a fost ratată însă din cauza unei furtuni în Marea Neagră.

Potrivit unor surse, traficanţii ar fi ajuns să folosească România drept poartă de intrare spre piaţa din Europa după ce alte state le au deconspirat filierele. La noi, insa, exact în ziua când a ajuns cocaina la mal, sistemul SCOMAR, de control al traficului pe mare, nu a funcţuionat din cauza unui incendiu de vegetaţie.

Doi suspecţi au fost arestaţi preventiv în România, dar ancheta se desfăşoară şi în alte state.


Sursa: observator.tv