Poliţele obligatorii pentru locuinţe s-ar putea scumpi din 2020

În ultimii ani, România s-a confruntat cu fenomene extreme: tornade, furtuni violente sau caniculă. Locuitorii din Deda au văzut ce înseamnă furia naturii.

În luna martie, o rupere de nori a provocat inundaţii în localitatea Brâncoveneşti din Mureş. Casele oamenilor au fost inundate. Cei care aveau asigurare, au primit bani. Până acum, asigurarea obligatorie a locuinţei includea doar riscuri legate de cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. Iar oamenii plăteau 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialul din care erau construite casele. Un proiect de lege prevede ca poliţele să includă şi riscurile legate de furtuni. Iar costurile primelor se vor modifica: 50 sau 100 de lei.   
Cătălin Boiceanu, broker de asigurare: Acest risc vine fără o primă suplimentară. Daunele cauzate de acest risc pot fi destul de mari şi pot avea un impact destul de mare asupra PAID. S-ar putea să nu fie o problemă pentru PAID să suporte eventualele daune sau s-ar putea ca furtunile să fie mai frecvente

Proiectul prevede ca toate casele din România să fie asigurate, indiferent dacă sunt locuite sau nu. În schimb, proprietarii nu mai sunt amendaţi dacă nu-şi fac asigurările obligatorii.  Acum, sancţiunile ajung la 500 de lei. 
Nicoleta Radu, director general PAID: Prevederile actualei legi sunt în sensul în care nicio autoritate nu se mai ocupă de punerea în aplicare a acestei legi sau de monitorizarea acestor asigurări şi asta nu este un lucru care să facă din această asigurare, o asigurare cu caracter obligatoriu 

În România sunt în jur de nouă milioane de locuinţe. Doar 20% dintre ele sunt acum asigurate. 


Sursa: observator.tv