Polițele RCA, luate la puricat

Unele dintre firmele de asigurare din România au o politică de tarifare care se bazează pe bonusuri sau sancțiuni duse la extrem. Pentru anumite companii de transport prețul RCA este și de zece ori mai mic decât tariful de bază în timp ce altele plătesc de 4-5 ori nivelul de primă care permite asigurătorului să acopere toate cheltuielile. Aceste diferențe semnificative au atras atenția ASF care analizează tarifele de vânzare începând cu ianuarie 2015, chiar dacă la începutul acestui an emitea o normă care obliga asigurătorii să calculeze prețurile exclusiv în baza unor date statistice care să nu poată fi contestate.
Autoritatea de Supraveghere Financiară nu poate interveni în niciun fel asupra prețurilor sau a politicilor comerciale ale companiilor de asigurări, însă, dacă se constată că diferențele de preț sunt foarte mari, ASF poate sesiza Consiliul Concurenței, scrie profit.ro.

CITEȘTE ȘI ... INCENDIU la Valea Mare Pravăț! Claie de fân în flăcări


Pe de altă parte, însă, tot ASF a modificat la începutul acestui an norma RCA. După cum a mai arătat Profit.ro, această măsură a fost luată atunci în ciuda opoziției asigurătorilor.
În aceste condiții, pornind de la ipoteza că asigurătorii respectă normele, actualele tarife au în spate statistici, deci eventualele discrepanțe între prețurile minime și cele maxime nu ar avea de ce să fie constestate de Autoritate.

Pe fondul presiunilor venite dinspre organizațiile transportatorilor, care amenință cu protestele, ASF readuce însă în actualitate natura socială a poliței RCA care cere, în viziunea supraveghetorului, un tratament echitabil al clienților.