Poartă mască în spațiile publice închise. Amenzi de la 500 de lei la 2.500 de lei

Seara trecută a fost votată legea stării de alertă (258 de voturi pentru, 26 împotrivă, 4 abțineri, iar 3 parlamentari nu au votat) care va intra in vigoare începând de luni. Asta înseamnă că în ultimele zile ale săptămânii, vineri, sâmbătă și duminică, nu pot fi impuse restricții.

Noul raport elaborat de deputații din Comisia Juridică cuprinde mai multe modificări printre care introducerea printre magazinele care pot fi deschise în perioada stării de alertă a mall-urilor mici, cu o suprafață de până la 15.000 de metri pătrați. De asemenea, pot fi deschise terasele pe perioada stării de alertă

Conform legii, cetățenii sunt obligați să poarte mască de protecție în spațiile publice închise, în spațiile comerciale și în transportul în comun. În legea care reglementează cadrul general pentru perioada stării de alertă, au fost introduse toate măsurile prin care autoritățile pot institui carantina, izolarea sau măsuri de restricționare a circulației. Sunt prevăzute și amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei pentru nerespectarea măsurilor. De asemenea, autoritățile pot, în baza legii, restricționa organizărea și desfășurărarea unor mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau a altor tipuri de întruniri, în spații deschise, precum și a unor întruniri de natura activităților culturale, științifice, artistice, religioase, sportive sau de divertisment, în spații închise.

Se poate restrânge sau interzice circulația persoanelor și vehiculelor în locurile și, după caz, în intervalele orare stabilite.

Pot fi făcute achiziții prin negociere directă, fără publicarea în prealabil a anunțului.

Starea de alertă se declară prin Hotărâre a guvernului, aprobată în termen de 5 zile de Parlament, dacă se aplică la peste jumătate din teritoriul național.    

Ministerul Educaţiei și Cercetării, prin inspectoratele școlare județene și al municipiului București are obligaţia de a asigura elevilor şi personalului didactic şi nedidactic implicat, pe toată durata activităţilor didactice desfășurate în clasă, numărul necesar de măşti de protecţie ce vor fi purtate obligatoriu în spaţiile închise din incinta unităţilor de învăţământ.


Sursa: Digi24.ro