PNL, precizări privind întâlnirea de la Vila Florica: Discuțiile au fost pe teme culturale!

Departamentul de comunicare al PNL a venit în această dimineață cu o serie de precizări privind organizara unei întâlniri controversate, săptămâna trecută, în incinta muzeului național de la Vila Florica.

Întâlnirea liberalilor care a avut initial la bază un convocator politic (respectiv o ședință a Biroului Permanent Județean) a fost criticată dur de media și opozanți pe motive de utilizare a resurselor instituționale și culturale în scopuri de partid și a fost chiar descrisă pe alocuri ca o "chermeză".

Având în vedere acest subiect, reprezentanții PNL Argeș au venit în urmă cu o jumătate de oră cu o serie de precizări prin care dezmint caracterul politic și social al întâlnirii, explicând că scopul acesteia a fost schimbat într-unul de natură culturală. Iată comunicatul partidului:

”Pentru corectitudine, se impun câteva precizări în legătură cu articolele apărute într-o anumită zonă a presei, privind întâlnirea liberalilor de la Vila Florica.
Aceste articole conțin informații false și este bine să informăm opinia publică, în mod oficial, cu privire la tematica întâlnirii despre care s-a vorbit în spațiul public.
În primul rând, nu a fost o întâlnire politică. La data de 20 august 1864 s-a născut Ion I.C. Brătianu, iar liberalii se simt primii chemați să-l evoce în cadrul unui eveniment cultural cu caracter public. Motivul pentru care liberalii s-au dus la Vila Florica a fost o discuție privind organizarea din timp a unui astfel de eveniment.
Conducerea Muzeului a precizat foarte clar: dacă Muzeul va considera că este oportun și dacă pandemia va permite organizarea unui astfel de eveniment public, atunci acesta va putea avea loc, fiindcă însăși legea de înființare a Muzeului Național Brătianu prevede: ”aducerea în atenția publicului a figurilor marcante ale familiei Brătianu, a contribuției acestora la cultura și istoria românilor, respectiv formarea României Moderne și a României Mari.” (Art. 2, lit. a), Legea nr. 15/2020)
Da, este adevărat, a fost publicat în presă un convocator politic. La acest convocator s-a renunțat de îndată, fiind socotit o eroare de comunicare.
Ca liberali, noi nu am politizat niciodată o instituție publică, prin prezența noastră, și nici nu o vom face.
În al doilea rând, ca dovadă pentru cele de mai sus, noi nu am venit la discuții privind posibila organizare a evenimentului din data de 20 august cu inscripții politice sau cu mesaje de natură politică. Am venit cu mașinile personale, ne-am așezat la masă cu conducerea Muzeului, am discutat și, o dată terminate discuțiile, am plecat. Deci, nimic politic!
În al treilea rând, este o minciună aceea că am făcut, într-un Muzeu Național, așa cum scrie o parte a presei, ”o chermeză”.
Cei care au scris așa ceva, sunt rugați să dovedească acest lucru.
La întâlnirea avută nu s-a băut nici măcar o cafea, nu a existat nici măcar un protocol minimal. Și nici nu am purtat discuțiile în spațiul expozițional al Muzeului, ci în cramă, pentru că afară ploua.
În al patrulea rând, asigurăm pe toată lumea că fiecare participant a purtat mască și a respectat regulile impuse de autorități. Cei care au scris altfel sunt chemați să probeze contrariul.
Președintele PNL Argeș, Adrian Miuțescu a declarat:
”Dacă pandemia o va permite, vom fi cu adevărat bucuroși să putem evoca pe data de 20 august personalitatea lui Ionel Brătianu. Nu am știut că în România anului 2020 nu ne mai putem duce, ca persoane fizice, să discutăm oportunitatea organizării unui eveniment la o instituție de cultură. Da, știu, a fost publicat în presă un convocator politic, dar asigur pe toată lumea că a fost socotit o eroare, s-a renunțat la el și discuțiile au fost centrate cultural. Brătienii nu sunt importanți numai pentru liberali, ei sunt importanți pentru fiecare român. Brătienii au fost cei mai mari politicieni români la timpul lor, iar acum sunt repere culturale. Regret că o parte a presei a mințit spunând că ne-am dus la Vila Florica să facem chermeze. Nu am făcut și nu vom face niciodată așa ceva. Și m-aș bucura să apară măcar o singură poză cu mine bând un pahar cu suc, de exemplu. Sau cu vreun coleg al meu. Tot ce a apărut în spațiul public – acest scandal creat artificial – arată un singur lucru. Că există persoane care caută să împroaște cu noroi tot ce s-a construit bun în această țară. Muzeul Național Brătianu este o reușită realizată într-un termen foarte scurt, este și va rămâne o instituție absolut respectabilă, are un număr impresionant de vizitatori și este păcat că unii caută motive să arunce cu noroi în acest simbol al județului Argeș. Încă ceva: nu vom politiza niciodată această instituție, așa cum vor unii și alții să ne acuze. Este suficient că, printr-o lege, semnată de colegii noștri și promulgată de președintele Klaus Iohannis, memoria Brătienilor a reînviat în Argeș!” ”


De altfel, directorul muzeului, Mihai Alexandrescu a susținut la sfarșitul săptămânii trecute ( într-o declarație acordată Săptămânalului Ancheta)  aceeași variantă privind scopul întâlnirii liderilor PNL, respectiv organizarea unui eveniment închinat lui Ion I.C. Brătianu:

„PNL m-a rugat să purtăm o discuție legată de organizarea unui eveniment cultural la data de 20 august, ziua de naștere a lui Ionel Brătianu. Eu primesc la discuții pe oricine vrea să-mi facă propuneri de evenimente. Ulterior, decid alături de colegi ce evenimente se pretează pentru a fi organizate la nivel muzeal și ce evenimente nu se pretează. Au venit la Muzeu, bineînțeles, în afara programului de vizitare, începând cu 18.30, activitatea curentă nefiind în niciun fel perturbată. Și, așa cum am procedat cu oricine a venit la mine să stăm de vorbă, la fel am procedat și cu ei. Am stat de vorbă, fară să iau nicio decizie în legătură cu 20 august, fiindcă nu știu în ce măsură condițiile pandemiei vor permite, la acea dată, organizarea vreunui eveniment. Au venit cu mașini personale, fără inscriptii politice, fară mesaje politice. Sigur, am văzut și eu convocatorul, dar le-am spus foarte clar că se pot limita doar la discutarea unui eveniment cultural. Este institutie publică, este Muzeu Național, aici nu se face politică. Au venit, am vorbit în principiu, au plecat. Nici vorba de chermeză, cum s-a scris. Eu le-am pus la dispoziție doar gel dezinfectant de mâini, măști au avut ei. Discuțiile au avut loc în cramă, care nu este spațiu expozițional, nu în Muzeu. În rest, nu s-a desfăcut nici măcar o sticlă cu apă plată. Adaug că oricine vrea să vină să propună evenimente este bine-venit, discut cu oricine, după orele de program.”, ne-a declarat Mihai Alexandrescu, directorului Muzeului Național „Brătianu”.