Ploi şi ninsori în weekend, în mare parte a ţării

Sâmbătă, vremea va fi în general închisă şi se vor semnala precipitaţii în toate regiunile, în general moderate cantitativ în prima parte a zilei în special în sudul ţării şi la munte. În nordul, în centrul şi în vestul teritoriului, precum şi în zonele de munte vor predomina ninsorile, iar în sud şi sud-est vor fi mai ales ploi. Local în Muntenia şi în jumătatea de sud a Moldovei şi pe spaţii mai mici în rest vor fi depuneri de polei. Noaptea aria precipitaţiilor -în general slabe- va fi în restrângere către nordul ţării.

Vor predomina ninsorile, iar în Moldova se vor menţine condiţiile de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări temporare pe creste, unde va viscoli ninsoarea, iar în prima parte a intervalului şi în regiunile sud-sud-estice. Prognoza meteo estimează că temperaturile maxime se vor încadra între -5 grade în nordul Moldovei şi 8...9 grade pe litoral. Minimele termice de duminică dimineaţă vor fi cuprinse -8 şi 2 grade. Local şi temporar se va forma ceaţă. Presiunea atmosferica va scădea în nord-estul ţării şi va creşte în sud-vest.


Precipitaţiile se restrâng duminică
Pe 27 ianuarie, vremea se va ameliora, iar regimul termic va fi apropiat de cel normal al perioadei în cea mai mare parte a ţării. Cerul va fi temporar noros, va ninge slab, izolat în nord şi la munte, iar la începutul zilei în sud-estul teritoriului vor fi precipitaţii mixte. Local, mai ales dimineaţa şi noaptea, se va forma ceaţă. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în cursul nopţii la munte, în vest şi în sud-vest. Conform ANM, temperaturile maxime se vor încadra între -3 şi 7 grade, iar cele minime, în general, între -10 şi 0 grade.
Presiunea atmosferica va scădea în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale.

 

Luni, vremea se îmbunătăţeşte
Din 28 ianuarie, vremea se va încălzi în cea mai mare parte a ţării. În jumătatea de vest, treptat cerul se va înnora, iar aria precipitaţiilor se va extinde. Vor fi mai ales ploi, exceptând zona montană înaltă, unde vor fi şi lapoviţe sau ninsori. Local în zona montană, cu precădere în Carpaţii Occidentali, se pot cumula cantităţi de apă de 10...15 l/mp. În restul teritoriului, înnorările vor fi temporare şi pe arii restrânse, mai ales noaptea, se vor semnala precipitaţii slabe, îndeosebi ploi sau burniţe. Izolat vor fi condiţii de polei. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări pe crestele montane, iar la cote mai reduse şi în regiunile vestice, nord-vestice şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între -3 grade în nordul Moldovei şi 10 grade în Banat şi Dobrogea, iar cele minime, în general, între -4 şi 4 grade. În zonele joase, îndeosebi din sudul şi estul teritoriului, local se va semnala ceaţă.


Cum va fi sâmbătă la munte
Vremea va fi în continuare închisă cu precipitaţii mai frecvente şi în general moderate cantitativ în prima parte a zilei, apoi treptat în diminuare şi restrângere. În special în primele ore în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, la altitudini mari, vor fi ninsori cu depunere de strat de zăpadă consistent, iar la altitudini mai mici precipitaţii moderate cantitativ mixte. În restul zonei montane ninsorile vor fi slabe. Vântul va mai avea unele intensificări, mai ales pe creste, unde ninsoarea va fi temporar viscolită. Se va forma gheţuş şi vor fi condiţii de polei. Temperatura aerului va avea valori comparabile cu cele din intervalul anterior ziua, însă noaptea va fi mai rece, cu ger pe creste.

Sursa: observator.tv