Pleșu: „Românilor nu le plac oamenii de tip Cioloș. Preferă Băieții glumeți, care fură, șmecherii!”

Într-un articol intitulat „Stacheta existenței”, scris de Adrian Pleșu pe www.aderărul.ro, face diferența între guvernul de tehnocrați condus de Dacian Cioloș și guvernele de șmecheri din care au făcut parte Dan Șova, Maria Gripini sau Victor Ponta. Acesta explică de ce românii nu preferă acest guvern de tehnocrați.

„Iata, de pilda, guvernul Ciolos. Daca e sa te iei dupa ce se spune in presa, sau prin sedintele de partid, e, de departe, cel mai prost guvern pe care l-am avut vreodata. E vinovat ca n-a facut in cinci luni ce n-au facut, in ani lungi, toate celelalte guverne. Un guvern „de strinsura”, „mediocru” (nu stralucitor si eficace, competent si nobil – cum erau cele dinainte). Nu mai vorbim ca ni l-a bagat pe git Bruxelles-ul, in ampla lui campanie de colonizare. (Apropo: dl Ciolos nu e, cumva, ungur?) O inepuizabila bascalie s-a nascut si in jurul conceptului de „tehnocrat”. Tehnocrat, ai? Vrei sa zici birocrat, fara suport politic, o adunatura de „asa-zisi”, o „incropeala”! Unde sunt Relu Fenechiu, Gabriel Oprea, Eugen Nicolaescu, Maria Grapini, Cristian David, Liviu Pop, Daniel Chitoiu, Dan Sova, Victor Ponta si cite si mai cite alte stele din echipele providentiale care ne-au adus pe culmi pina mai ieri?

Ministrul actual al Culturii era instalat in post de numai doua saptamini, cind un mare regizor de film contemporan (pe care, de altfel, il pretuiesc mult) ii trimitea o „scrisoare deschisa”, acuzindu-l ca cinematografia n-a fost niciodata prioritatea lui. Pai, cind era sa fie deja o prioritate? Care „niciodata”? Acelasi ministru trebuie – in viziunea unor intelepti liberali – demis, pe baza unei „informatii” cvasi-anonime – potrivit careia ar fi „aranjat” cu Papa de la Roma praduirea patrimoniului national. Ei, liberalii, au sperat intr-un ministru responsabil si patriot, intr-un adevarat om de cultura, macar de talia ministrilor propusi de ei: Puiu Hasotti, Gigel Stirbu, Mircea Diaconu. Dar „ghinion”! Ne-am trezit cu un neica nimeni, premiat, probabil pe pile, de Academia Franceza… Si incercind sa ne ia fata, salvind de la distrugere o cladire de patrimoniu din centrul capitalei.

Ministrul Justitiei a avut curajul (evident suspect…) de a observa ca suntem singuri pe lume in decizia noastra de a scurta pedepsele unor infractori dovediti, pe baza proaspat descoperitei lor vocatii academice si creatoare. Urit! Si daca prin puscariile noastre zace vreun Einstein? Vreun Dostoievski? Vreun Michelangelo? De ce sa retezam singeros, din fasa, destinul unor mari figuri ale stiintei si culturii planetare? Altfel ar fi gindit alti ministri, ministri generosi, ca Rodica Stanoiu sau Tudor Chiuariu.

Deunazi, aflu ca sirienii bucuresteni au initiat o demonstratie in fata guvernului, pentru a cere ridicarea embargoului economic impus Siriei. Dar, daca imi aduc bine aminte, acest embargou a fost decis in 2011, in urma unui acord asumat de Uniunea Europeana. Nu conteaza! Abia acum a venit momentul protestului! Guvernul Ciolos doarme. Sluga UE! Am fost fraieriti de „forte ostile”, de securisti acoperiti, de uneltele capitalismului american. Sa adaugam ca nici cu invatamintul nu o ducem mai bine. Dl Curaj nu i-a luat titlul de doctor lui Victor Ponta. Aici, macar, polemica e mai comoda: te poti juca, in culmea fanteziei, cu numele ministrului: „Mai mult curaj, dle Curaj”, „Curaj fara curaj” etc.

De cite ori ma mir, in vreo conversatie, de aceasta cvasi-unanima nerabdare si dezamagire fata de un guvern interimar aflat in functie de 6 luni, simt (si uneori aud) reactia unor interlocutori „cu convingeri” care „stiu ei mai bine care-i chestia”.

Pe Vlad Alexandrescu il apar, pentru ca e „omul meu” (ba chiar sunt direct vinovat ca a ajuns ministru!). Oricum, versatil cum m-am dovedit dintotdeauna, am, pe semne, vreun interes: vreau vreo functie, vreo ambasada, vreo sinecura. Sau pur si simplu sunt basist, sau elitist, sau obez. As face mai bine – cum ma sfatuia, acum ceva timp, un forumist radical – sa mor! Adevarul este ca pe dl Ciolos l-am vazut o singura data in viata. Mi-a facut, e drept, o foarte buna impresie: un om cuviincios, echilibrat, fara ambitii de parvenire, inteligent, nu lipsit de umor si perfect constient ca trebuie sa functioneze pe un fond de singuratate. Pe dna Pruna n-o cunosc personal. Il stiu pe Vlad Alexandrescu, pentru ca a fost bursier NEC si pentru ca mi se intimpla inca sa citesc… Ii mai stiu pe dnii Curaj si Borc. Fara sa pot vorbi, totusi, de o „relatie” conviviala de durata.

Nu cred ca avem la virf cel mai grozav guvern din istoria tarii. Nu cred ca ministrii actuali sunt toti de acelasi calibru, ca n-au facut si nu fac greseli, ca nu trebuie cintariti cu legitima exigenta. Ceea ce ma stupefiaza e sonoritatea rastita a vocilor critice, iuresul general al mai tuturor impotriva unei echipe care nu mi se pare cea mai subreda „incropeala” din cite am avut. Dar se vede treaba ca romanilor nu le plac, la guvern, oamenii de tip Ciolos. Le sunt mult mai simpatici baietii glumeti (chiar daca mai si fura), vedetele „cu papagal” si aplomb (chiar daca mai si mint), smecherii tantosi (chiar daca nu se pricep la nimic). Dar sa fie linistiti: in noiembrie se termina cu caraghiosii astia de „tehnocrati”. Vin iar „politicienii” de vocatie, „expertii” unsi cu toate unsorile, descurcaretii tuturor jocurilor post-revolutionare. Va fi bine! Vom putea dormi linistiti! Iar celor care, de la toamna incolo, vor avea de facut reprosuri noilor „alesi”, le vom reaminti formula magica a relativismului autohton: ‘Sa nu ridicam prea sus stacheta exigentei!'”, a scris Adrian Plesu.