Platformă online pentru micii producători de legume

Printre categoriile cele mai afectate de criza medicală se numără şi cea a micilor producători agricoli, închiderea pieţelor lăsându-i pe majoritatea fără posibilitatea de a-şi mai vinde marfa. Fiecare nouă zi de criză îi afundă tot mai adânc în colaps, iar producătorii stau pur şi simplu cu legumele, laptele sau carnea pe stoc, în vreme ce multe dintre rafturile magazinelor sunt tot mai goale. Internetul este plin în aceste zile cu anunțurile lor disperate.


Unii dintre producători încearcă să îşi găsească clienţi prin intermediul grupurilor de Facebook. În judeţul nostru, de exemplu, grupul „Susţinem afacerile locale din Argeș” are, în această perioadă, zeci de anunţuri de la producători locali care vând de la verdeţuri şi legume de sezon, până la brânză, caşcaval, produse din carne, conserve. 


Conform statisticilor, micii fermieri asigură 70% din consumul intern de legume. Din totalul legumelor produse de micii fermieri, doar 20% ajung în reţelele de magazine, 20% la marile centre de colectare și procesare, cea mai mare parte, adică 60%, fiind în mod normal comercializată în pieţe, care acum sunt însă închise. Pentru a veni în sprijinul producătorilor locali agricoli, de săptămâna trecută, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale le pune la dispoziție o platformă care facilitează conexiunea dintre aceştia şi marile reţele de retail. Pe platforma www.rndr.ro/legume, mici producători din sectorul vegetal sunt sfătuiţi să încarce cantitățile de legume de care dispun. Pentru a putea completa informațiile în portal, producătorii agricoli trebuie să se autentifice, prin crearea unui cont de utilizator. După completarea datelor, va fi transmis un e-mail de confirmare la adresa electronică indicată de producător. După crearea contului de utilizator se poate trece la completarea anunțului. 


De precizat că legumicultorii pot publica oferte cu condiția să aibă atestat de producător și carnet de comercializare vizat pe anul 2020, pentru persoanele fizice, în vreme ce afacerile de tip PFA, II , IF sau SRL trebuie să deţină certificat de înregistrare emis de ONRC și care au cod CAEN principal 0113 cultivarea legumelor și a pepenilor, a rădăcinoaselor și a tuberculilor. 


Sursa: Saptamanalul ancheta