Planul de urbanism general - cel mai mare of al oamenilor de afaceri din Piteşti

În cea de-a doua zi de marți a fiecărei luni, administrația piteșteană se întâlnește cu oamenii de afaceri din Argeș, așa cum s-a întâmplat și săptămâna trecută. Au răspuns invitației primarului Cristian Gentea reprezentanții Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Argeș, ai Asociației Oamenilor de Afaceri, precum și investitori privați, majoritatea din zona dezvoltatorilor imobiliari, precum Cristian Prodănel, Ștefan Ciocănel, Cătălin Grosu, Alexandru Frîncu, Liviu Pătrașcu. La întâlnire au mai luat parte viceprimarii Piteștiului, Mihai Mihăilescu și Gelu Tofan, city managerul Lucrețiu Tudor, arhitectul-șef  Ruxandra Cruțescu și reprezentanți din departamentul de urbanism și proiecte europene. 

CITEȘTE ȘI ... Ți se pare că în România este greu? Află restricțiile din restul țărilor Europei


 Primarul Gentea: „Nu am mai dat autorizații pentru vată pe băț și floricele în Parcul Lunca Argeșuluiˮ


S-a semnat contractul pentru Parc Lunca Argeșului 3. Primarul Gentea le-a expus reprezentanților mediului de afaceri ideea sa privind această zonă de agrement.

„Dorim să avem un proiect unitar în toate cele trei parcuri din Lunca Argeșului, ca să creăm ceva ce nu a mai fost până acum. Parcul Lunca 2 este în evaluare. Pentru a face legătura dintre ele, Administrația Bazinală Argeș Vedea a fost de acord să ne concesioneze malul drept al Argeșului, ca să putem face legătura și să avem și drept de preempțiune la concesionarea luciului de apă. Pentru că în cazul Lunca 1, cei 5 ani în care trebuia păstrat așa cum este s-au scurs, eu nu am mai aprobat autorizații pentru vată pe băț, floricele și alte prostii, deoarece nu mai dorim așa ceva. Vom face, prin închiriere pe termen lung către agenți economici, zone cu terase, restaurante. Am putea realiza rapid un caiet de sarcini, care să treacă prin Consiliul Local din aprilie și să ne apucăm rapid de treabă.”, a explicat Cristian Gentea. 


Referitor la Parcul Lunca Argeșului, omul de afaceri Ștefan Ciocănel a solicitat să fie regândite intrările, astfel încât acestea să fie sigure pentru pietoni și bicicliști.

„Accesul în Luncă e foarte complicat. Trebuie să traverseze Depozitelor, sunt mașini, este periculos și trebuie să țineți cont de faptul că și copiii de 10 ani trebuie să ajungă acolo. Proiectul este superb, dar trebuie gândite căi de acces din mai multe zone ale orașului. Nu sunt un ciclist experimentat și chiar am emoții când mă duc în Luncă.”, a declarat Ștefan Ciocănel. 

 

CITEȘTE ȘI  ... (video) Risc mare de avalanșă. La Bâlea Lac, zăpadă măsoară 354 cm


 Autorizațiile de construcție pentru locuințe colective au scăzut cu 400% în ultimii 3 ani


De departe cele mai intense discuții au avut loc pe marginea planului de urbanism general. Planul se află în stadiul de finalizare a variantei preliminare, după ce va avea loc întâlnirea cu ordinul arhitecților și uniunea arhitecților, la care se vor adăuga propunerile oamenilor de afaceri piteșteni. Varianta preliminară, alături de indicații, va merge la vizator. 
John Brănescu:

„Avem nevoie de un oraș funcțional, care să atragă investitori, dar și oameni care să locuiască aici. Cine va definitiva PUG-ul și nevoile municipiului?! Dacă ne lăsăm pe mâna firmei care îl efectuează, care este din Târgoviște, îmi e teamă să nu pățim ca la proiectul de regenerare urbană, făcut de la Cluj, de firma câștigătoare, când ne-am trezit cu o lucrare inadecvată pentru piteșteni. Trebuie să impunem acelei firme ceea ce ne dorim noi pentru orașul nostru. Cred că ar trebui extinsă echipa cu specialiști de aici.”
George Caval, președintele CCIA Argeș: „Nu trebuie să ne grăbim cu PUG-ul. Este un proiect pentru viitor, nu pentru unul sau două mandate!”


Cristian Prodănel, investitorul de la Panorama Tower I și II și Bălcescu Residence, a punctat unele probleme pe care le întâmpină la nivelul administrației locale:

„Piteștiul nu are PUG din 1999, iar planșele care stau la baza lui au fost pierdute și acum se merge pe interpretări și există multe conflicte. În ultimii 3 ani, conform Institutului de Statistică, autorizațiile pentru locuințele colective au scăzut cu 400%. Este municipiul cu cele mai puține autorizații de acest tip acordate în perioada de referință. În PUG-ul nou sunt atât de multe restricții, încât vom rămâne tot la nivelul de târg, nu vom evolua niciodată. Pentru locuințe va trebui să construim pe înălțime, ceea ce noul PUG nu permite. Vom construi tot ca acum 20 de ani”. 


În contextul acestor discuții, Ruxandra Cruțescu, arhitectul-șef, le-a cerut celor prezenți să aștearnă pe foaie propunerile lor privind PUG-ul, promițând că în această lună va avea loc întâlnirea cu elaboratorii și Ordinul Arhitecților, unde vor fi prezentate și aceste solicitări.

„Nu vom da PUG-ul spre avizare dacă nu are girul oamenilor de afaceri din Pitești.”, a mai declarat aceasta. 

 

CITEȘTE ȘI ... Prima maşină sport de serie din România - „LP:One Motor”

 „Fațadele caselor-monument sunt bun public! Ar trebui obligați să le renoveze!”


Omul de afaceri Ștefan Ciocănel a ridicat și problema zonei centrale a Piteștiului, care este declarată sit urban.

„Avem 10 case care pot fi considerate monumente arhitectornice, restul sunt imobile vechi, aflate în paragină. Nu putem să construim, pentru că ar trebui să le ocrotim, dar ele sunt dărăpănate. Cea mai frumoasă clădire este cea unde se află Uniunea Artiștilor Plastici, aflată într-o stare jalnică. Fațadele sunt bun public, iar Primăria ar trebui să îi oblige pe proprietari să le reabiliteze. Părerea mea este că ar trebui reevaluate casele-monument și schimbat statutul de sit urban al centrului Piteștiului.”, a solicitat acesta.

Cristian Prodănel a și explicat cum s-a ajuns să avem atâtea clădiri de patrimoniu.

„Acum câteva zeci de ani, doi arhitecți au făcut evaluarea și, pentru că luau bani pentru fiecare casă-monument, au declarat cât mai multe. Așa am ajuns ca un beci de pe strada Banu Mărăcine să fie considerat monument, pentru că acolo, acum 150 ani, făcea lumânări cel mai mare lumânărar din Pitești.”, a explicat Cristian Prodănel. 

CITEȘTE ȘI ... Lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat a fost actualizată!


 Propunere proiect: 2 locuri de parcare pentru fiecare apartament


Profitând de faptul că au fost aduși la aceeași masă, arhitectul-șef Ruxandra Cruțescu i-a informat pe dezvolatorii imobiliari că se pregătește un proiect de Consiliu Local prin care se va impune amenajarea de două locuri de parcare per apartament. Anunțul i-a dat peste cap pe oamenii de afaceri.

„Iar transferați problemele administrației către mediul de afaceri?!”, a întrebat retoric Cristian Prodănel.

Acesta a lăsat de înțeles că, dacă se pun asemenea condiții, este clar că se vor reduce investițiile în imobiliare. 
Asociația Oamenilor de Afaceri a propus Primăriei Pitești să elaboreze atât un pachet de bune practici care să fie respectat de toți investitorii, cât și un set de reguli clare și transparente aplicate la recepția integrală a lucrărilor, pentru că unii s-au plâns de tratament inegal.

 

CITEȘTE ȘI ... O fabrică din Argeș și-a majorat afacerile cu 50% în primele luni din 2021!


 Vicele Mihăilescu a solicitat întâlnire și cu primarii vecini


Pentru că tot s-a discutat de planurile de dezvoltare a municipiului, viceprimarul Mihai Mihăilescu a propus ca semestrial să existe întâlniri și cu primarii din vecinătatea Piteștiului, pentru a discuta de proiectele derulate la periferie. Aceasta ar ajuta la dezvoltarea integrată a Piteștiului și a comunelor din jur. 

CITEȘTE ȘI  ... Cum funcționează vaccinul Johnson & Johnson? Află răspunsul specialiștilor


 Vicele Tofan: „Nu dorim să fim sperietoarea mediului de afaceri!”


Deși în ultimele ședințe de Consiliu Local, liberalii au tot picat planuri urbanistice, viceprimarul Gelu Tofan a declarat că administrația locală nu dorește să fie sperietoarea mediului de afaceri.

„Propun un lucru constructiv: să dezbatem strategia de dezvoltare a municipiului pe următorii 20-25 de ani, cu expunerea viziunii dumneavoastră. Să spuneți unde vedeți zona industrială, pe cea rezidențială, cum apreciați zona metropolitană etc. Noi vom trece toate proiectele imobiliare care corespund normelor.”, a declarat Gelu Tofan. 


Preluat: saptamanalul ancheta