Plângere la Comisia Europeană împotriva Guvernului pentru înghețarea prețurilor RCA

Uniunea UNSAR a sesizat Comisia Europeană cu privire la măsurile luate de Guvern pentru înghețarea prețurilor asigurărilor RCA timp de șase luni, hotărâre care fixează prețurile maxime pentru asigurare, la care a fost adăugată o anexă care stabileşte preţurile poliţelor RCA şi în cazul autovehiculelor electrice. Astfel, România riscă să fie sancționată pentru încălcarea legislației comunitare.
UNSAR susţine, însă, că măsura decisă de guvern încalcă atât constituţia României, cât şi normele europene: "Plafonarea tarifelor RCA încalcă un principiu de bază prevăzut de Constituţia România, cel al unei pieţe libere, concurenţiale, iar membrii UNSAR analizează în acest moment cele mai bune variante de a acţiona împotriva acestei prevederi", arată comunicatul uniunii.

CITEȘTE ȘI ... CAZ ȘOCANT ÎN ROMÂNIA! Un copil s-a născut fără față


Totodată, firmele de asigurări acuză Guvernul că a îngheţat preţurile RCA doar de teama patronatelor din transporturi, care au organizat un protest naţional în 15 septembrie şi au ameninţat Guvernul cu alte proteste dacă nu răspund pozitiv solicitătilor de îngheţare a preţurilor: "Modul în care au fost emise aceste reglementări conduce la ideea că această măsură a fost luată doar pentru a răspunde la presiunile transportatorilor, invocându-se o situaţie de criză în piaţă. Această criză nu a putut fi fundamentată economic, printr-o analiză financiară solidă a pieţei de transporturi din România", susțin firmele de asigurări, care înregistrează pierderi.

Sursa: News.ro