Plan de bătaie pentru Spitalul Județean! Ce măsuri se iau de mâine pe frontul anti-COVID!

Plan de bătaie pentru Spitalul Județean! Ce măsuri se iau de mâine pe frontul anti-COVID!

Situația creată la nivelul celei mai mari unități medicale din județ - unitate în care virusul COVID 19 s-a împrăștiat ca în brânză dinspre secția de Chirurgie Vasculară – impune o serie de măsuri pe care conducerea medicală a spitalului le-a pus deja cap la cap și care vor fi operabile începând de mâine, anunță doctorul Gheorghe Frătoaica, noul director medical.

CIFRELE

Măsurile pornesc in primul rând de la o anchetă epidemiologică menită să identifice cât mai corect și eficient contactele cadrelor medicale depistate pozitive .

Acestea, sunt, conform evidențelor publice, 16 la număr până acum: 1 medic (Felix Sârboiu), 12 cadre medicale testate de DSP în sistem PCR (asistente, infirmiere, îngrijitoare) și 3 cadre medicale (asistente) pozitive deocamdată la teste rapide. Li se adaugă, în tabloul SJU, 12 pacienți, din care unul decedat.

Este extrem de complicat să stabilești contacții direcți ai tuturor celor depistați pozitivi, contacți din afara spitalului, dar se lucrează în fiecare caz în parte la această schemă epidemiologică.

Mai multe cadre medicale sunt, de asemenea, izolate și au fost sau urmează să fie testate.

Astăzi, 65 de alte cadre medicale de pe secții vulnerabile (Neonatologie | Dializă) au fost testate în sistem PCR printr-un echipaj mobil trimis de Sanador (în cadrul campaniei ImpreunaPentruArges susținută de Fundația Gaudium) și pentru 150 de colegi de-ai lor s-au donat teste rapide.

În total, conform anunțului prefectului de Argeș, SJU are un personal de aproximativ 1600 de persoane. Datele avute însă, în calcul, pentru stabilierea noilor măsuri vizeză cu precădere nu neapărat volumul cadrelor medicale, ci pacienții: aproximativ 200 de oameni internați în acest moment.

MĂSURILE

  1. Noua organizare generată de vulnerabilizarea Spitalului Județean vizează, în primul rând, reducerea drastică a personalului prezent în unitate, reducere realizată prin "reajustarea" tuturor secțiilor. Într-un spital cu 900 de paturi și 200 de bolnavi nu mai este nevoie ca întreg personalul să lucreze în același timp și chiar cu ore suplimentare. Ca atare, se va realiza o reducere  a numărului de cadre prezente pe fiecare secție în funcție de numărul de pacienți internați efectiv acolo. Pe rând, ceilalți angajați vor sta acasă o perioadă în diferite forme specifice relațiilor de muncă: concediu de odihnă, concediu fără plată și chiar șomaj tehnic, acolo unde se pliază. În acest fel, se previne o contaminare în masă și se reduce potențialul de transmitere a virusului.

 

  1. O altă măsură vizează testarea etapizată a personalului medical, pornind de la secțiile cele mai vulnerabile (acolo unde sunt deja cadre medicale confirmate ca fiind pozitive), către cei cu un grad mediu de risc privind contactul cu eventuale cazuri COVID și tot așa mai departe.

 

  1. Se va realiza și implementa un sistem de triaj pentru întreg personalul medical și tehnic care intră în spital. Acestui personal îi va fi luată temperatura și îi vor fi aplicate chestionare legate de starea generală de sănătate, contacte, etc. De asemenea, la intrarea principală a unității medicale - intrare care reprezintă acces pentru personalul medical și tesa - va fi montat un al doilea tunel de dezinfectare, donat de Fundația Gaudium, astfel încât fiecare angajat care intră în unitate să fie dezinfectat înainte de a pătrunde în spital.

Prin aceste trei măsuri principale, dublate de multe altele specifice, se urmărește limpezirea situației creată la nivelul celei mai mari unități medicale din județ.

SCENARIUL NEGATIV

În ciuda numeroaselor discuții create în mediul public privind posibilitatea închiderii temporare a Spitalului Județean pentru o dezinfecție totală a unității, această variantă este puțin probabilă și nu neapărat necesară în acest punct, anunță directorul medical Gheorghe Frătoiaca.

Conducerea spitalului și-a făcut deja temele cu privire la posibilitatea de muta pacienții, fie și prin comprimarea unor secții, către alte unități din județ dispuse și capabile să îi preia. Două dintre aceste secții sunt, însă, imposibil de mutat, cel puțin la nivelul județului Argeș: ATI-ul  și Neonatologia, cu precădere datorită aparaturii și condițiilor pe care le impune funcționarea lor.

De asemenea, o problemă o reprezintă maternitatea care a preluat în acest moment toate nașterile din județ și care este - fizic - cea mai aglomerată dintre structurile interne chiar și în condițiile limitării la maxim a internărilor. Ar trebui o maternitate cu cel puțin 50-60 de paturi, care să aibă la dispozitie și ATI și Neonatologie. 

Ca atare, nu se ia în calcul deocamdată o asemenea decizie extremă, sperându-se că – prin implementarea măsurilor stabilite și derularea unor anchete epidemiologice corecte – fenomenul va fi ținut sub control.